Čo variť z mletého moriaka: 6 nápadov, ktoré sú užitočné vo všetkých ohľadoch
gastronóm 9. februára 2024(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať
Neviete čo pripraviť z mletej morky? Odpovieme na všetky otázky. A my vám podrobne povieme, ako robiť všetko správne, aby to bolo chutné, rýchle a šťavnaté. Mletá morka — diétny a veľmi zdravý produkt. Môžete z neho vymyslieť stovky jedál a získať maximálne zdravotné výhody, zlepšiť fungovanie srdca, gastrointestinálneho traktu a nervového systému.
Obsah:
- Kľúčové výhody pozemného Turecka
- Mleté morčacie rezne na panvici
- Mleté morčacie mäsové guľky s hubovou omáčkou
- Mleté morčacie knedle
- Mleté morčacie rezne s cuketou
- Cuketový kastról s paradajkami a mletou morkou
- Morčacie fašírky s mandľami
Mletá morka — je to zdravšia a menej tučná alternatíva mnohých druhov mletého mäsa.
Kľúčové výhody pozemného Turecka
- Minimálny obsah tuku. Morčacie mäso je diétne. Táto skutočnosť pomáha „neupchávať“ telo zbytočnými toxínmi. Nízky obsah tuku je zároveň kompenzovaný ďalším dôležitým faktorom — Mletá morka je skutočne bohatá na bielkoviny.
- Nedostatok tuku podporuje obsah veľkého množstva užitočných vitamínov a minerálov — pomáha to predchádzať problémom s kardiovaskulárnym systémom.
- Okrem vysokého obsahu bielkovín obsahuje mleté mäso všetkých 9 pre telo tak potrebných aminokyselín.
- Podporujú rast a regeneráciu buniek a zvyšujú tok síl. Navyše sú ľahko stráviteľné.
- Morka mletá je plná užitočných prvkov: zinok, fosfor, železo (a pod.) Priaznivo pôsobia na štítnu žľazu, rast a silu kostí a imunitu. Navyše podporujú produkciu energie.
- A, samozrejme, vitamíny. Turecko je známe tým, že je bohaté na vitamíny B (B3IN6IN12). Mozgová a fyzická aktivita, tvorba energie — To všetko by bez vitamínu B nebolo možné.
Mletá morka v bežnej strave – správna voľba! V našom výbere nájdete recepty na všetky príležitosti.
Mleté morčacie rezne na panvici
Náš recept sa mierne líši od tradičných možností. Mleté mäso obsahuje rozšľahané vajcia a smotanu, vďaka čomu sú rezne neskutočne jemné, nadýchané a šťavnaté. Morčacie prsia obsahujú obrovské množstvo vitamínov a minimum kalórií, sú dobrou alternatívou k teľacím, bravčovým alebo kuracím rezňom. Stačí pridať obľúbenú prílohu — a plnohodnotná večera je hotová.
Mleté morčacie rezne
Na varenie 4–Potrebných 6 porcií rezňov:
- morka mletá – 900 g
- maslo – 120 g
- vajce – 1 kus
- smotana 33% tuku – 200 ml
- rastlinný olej na vyprážanie – podľa potreby
- tymián – 1 vetvička
- červený prístav – 100 ml
- čerstvo mleté čierne korenie – ochutnať
- soľ
- Na prípravu rezňov zmiešame mletú morku s 80 g mäkkého masla. Dôkladne premiešajte, aby ste získali mleté mäso jednotnej konzistencie.
- Vajíčka zľahka rozšľaháme so smotanou metličkou. Pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Miešajte. Výslednú zmes nalejte do mletej morky. Miešajte. Môžete pridať ešte trochu soli a korenia.
- Výsledné mleté mäso miesime 10 minút a pravidelne ho porážame na pracovnej ploche. Aby sa vám nelepil na ruky, namočte ich studenou vodou. Formujte kotlety.
- Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej. Uložíme kotlety a opečieme z oboch strán do zlatista. Preložíme na teplý tanier a prikryjeme fóliou. Nechajte pôsobiť 5 minút.
- Tymián umyjeme a osušíme. Odstráňte listy z vetvy. Do panvice, kde sa vyprážali rezne, nalejeme portské víno. Priveďte do varu. Pridáme tymián a na prudkom ohni dusíme, kým sa nezredukuje na tretinu.
- Pridajte zvyšné maslo na panvicu. Miešajte na strednom ohni, kým sa úplne neroztopí. Pridajte trochu soli a korenia. Rezne poukladáme na taniere a prelejeme výslednou omáčkou z panvice.
Mleté morčacie mäsové guľky s hubovou omáčkou
Jemné, pikantné mleté morčacie mäsové guľky s hubovou omáčkou sú skvelou voľbou na večeru alebo obed. Fašírky odporúčame podávať so zemiakovou kašou. Ukazuje sa, že je domáce a neuveriteľne chutné. A hubová omáčka premení obyčajné mleté morčacie fašírky na špeciálne jedlo, ktorému nikto neodolá.
Mleté morčacie mäsové guľky s hubovou omáčkou
Na varenie 4–Potrebných 6 porcií mäsových guľôčok:
- morka mletá – 600 g
- biely chlieb – 80 g
- mlieko – 80 ml
- biela cibuľa – 1/2 ks.
- rastlinný olej na vyprážanie – 3–4 lyžice. l.
- kôpor – 3 pobočky
- soľ – ochutnať
Na omáčku:
- biela cibuľa – 1/2 ks.
- lesné huby – 400 g
- maslo – 30 g
- múka – 2 lyžice. l.
- kurací vývar – 240 ml
- suché biele víno – 60 ml
- smotana 20% tuku – 4 lyžice. l.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
- Pripravte mleté morčacie mäsové guľky. Z plátkov chleba odrežeme kôrku, strúhanku zalejeme studeným mliekom a necháme 15 minút pri izbovej teplote.
- Polovicu cibule nakrájame veľmi nadrobno. Pridajte k mletému mäsu. Chlieb zľahka stlačte. Preložíme na mleté mäso s cibuľou. Podľa chuti osolíme a pomleté mäsové guľky dôkladne prehnetieme. Uchovávajte v chladničke, kým nie je pripravený na použitie.
- Pripravte omáčku. Polovicu cibule nakrájame nadrobno. Očistite a umyte huby. Klobúky oddeľte od stoniek a nakrájajte na veľké plátky. Nohy nakrájame na malé kocky.
- Varte za stáleho miešania na miernom ohni 3–5 minút. Pridáme klobúčiky, posypeme múkou a zalejeme smotanou, vývarom a vínom. Miešajte a priveďte tekutinu do varu, potom okamžite znížte teplotu na minimum.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo. Vložte do nej cibuľu a za stáleho miešania opražte 2 minúty. Pridajte nasekané stonky húb. Smažte na miernom ohni 5 minút.
- Pridáme klobúčiky húb a posypeme múkou. Zalejeme smotanou, vývarom a vínom. Premiešame a na silnom ohni privedieme do varu. Potom znížte na minimum a varte 5 minút.
- Z mletého mäsa vytvorte fašírky o niečo väčšie ako orech. Vložíme do hubovej omáčky a prikryté dusíme 15–20 minút. Umyte kôpor, osušte a nakrájajte, odstráňte veľké stonky. Posypeme ňou mäsové guľky v omáčke. Môžeme podávať s grilovaným chlebom.
Mleté morčacie knedle
Mleté morčacie knedle sú vhodné pre ľudí, ktorí dodržiavajú správnu, vyváženú stravu. V náplni nie je nič zbytočné: obsahuje iba šťavnaté mäso z morčacieho stehna, cibuľu a korenie. A použitie hotového vysokokvalitného cesta zjednodušuje proces a robí ho rýchlym, jednoduchým a príjemným. Recept na cesto nájdete tu.
Mleté morčacie knedle
Na varenie 150–200 morčacích knedlí, ktoré potrebujete:
- Cesto na halušky, vymiesené z 500 g múky
- mletá morka – 1 kg
- stredná cibuľa – 2 ks.
- soľ – 8 g
- čierne korenie – 1/2 lyžičky.
Na varenie:
- bobkový list – 2 ks.
- soľ – 2 lyžičky. so šmýkačkou
- čierne korenie – 10 hrách
- cesnak – 2 klinčeky
Na odoslanie:
- čerstvé hrubo mleté čierne korenie
- kyslá smotana
- Knedlové cesto vymiesime s morkou. Zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte na kuchynskej linke 30 minút.
- Na plnenie morčacích knedlí ošúpeme cibuľu. Jemne nakrájajte.
- Mleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme cibuľu a dôkladne premiešame. Ak máte stojanový mixér, nainštalujte plochý nástavec (stierku) a pomlete mäso 3–5 minút. Hotové mleté mäso bude lesklé a homogénne. Misku prikryte potravinovou fóliou a dajte na 30 minút do chladničky.
- Z knedľového cesta odrežeme malý kúsok a vytvarujeme valček s priemerom 2 cm. Kusy cesta poukladáme do kôpky múky. Každý kúsok cesta vyrovnajte na kotúč a potom rozvaľkajte na tenký koláč.
- Do stredu každej tortilly položte lyžičku morčacej plnky a okraje cesta pritlačte. Hotové halušky poukladáme v radoch na pomúčenú dosku. Halušky určené na mrazenie uložíme na tácku, ktorá sa zmestí do mrazničky.
- Vo veľkom hrnci uvarte vodu so soľou, bobkovým listom, zrnkami čierneho korenia a strúčikmi cesnaku. Vložíme porciu knedlí a varíme 2–3 minúty potom, čo halušky vyplávajú na povrch. Knedle podávajte horúce.
Mleté morčacie rezne s cuketou
Mleté morčacie kotlety s cuketou sú vždy jemné, šťavnaté a veľmi chutné. Nepochybujeme, že sa určite udomácnia vo vašom rodinnom jedálničku a ich príprava sa stane dobrou tradíciou. Kotlety sa uvaria veľmi rýchlo, no aj tak chceme venovať pozornosť 4. kroku receptu: nastrúhanú cuketu treba vytlačiť z prebytočnej tekutiny, inak budú rezne vyzerať skôr ako palacinky. Všetky ostatné kroky v recepte väčšinou nevyvolávajú otázky a uspejú aj začínajúci kuchári.
Mleté morčacie rezne s cuketou
Na varenie 4–Potrebujete 6 porcií morčacích rezňov:
- mletá morka – 600 g
- malá cuketa – 1 ks. (približne 500 g)
- stredne veľká cibuľa – 1 ks.
- petržlen – 5 vetvičiek
- strúhanka – 3 lyžice. l.
- maslo – 20 g
- rastlinný olej na vyprážanie – podľa potreby
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti
- Na prípravu morčacích rezňov cuketu umyte, ak je šupka hrubá, ošúpte ju. Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, potom ju jemne osolíme a vložíme do cedníka. Nechajte pôsobiť 15 minút.
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame veľmi jemne. Petržlenovú vňať opláchneme tečúcou vodou, osušíme roztieraním na papierové utierky. Odstráňte listy z konárov a jemne nakrájajte.
- Vložte petržlenovú vňať a cibuľu do misky s morčacím filé, ktoré prešlo cez mlynček na mäso. Pridáme strúhanku a mäkké maslo. Soľ, korenie a dôkladne premiešajte.
- Nastrúhanú cuketu roztlačte rukami, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu. Pridajte do mletého moriaka. Opäť dôkladne premiešajte. Môžete pridať ešte trochu soli a korenia.
- Z výsledného mletého mäsa vytvorte kotlety. Na panvici zohrejte rastlinný olej. Vyprážajte kotlety z oboch strán do zlatista. Ihneď podávajte.
Cuketový kastról s paradajkami a mletou morkou
Kastról s cuketou, mletým mäsom a paradajkami — zdravá alternatíva mäsového koláča. Ale na rozdiel od koláčov, kde sa musíte dlho popasovať s cestom, je tento kastról veľmi jednoduchý na prípravu. A vzhľadom na to, že sa varí v rúre, vždy sa ukáže rýchlo, veľmi šťavnaté a chutné. Stačí pridať ľahký šalát zo sezónnej zeleniny — a zdravá večera pre celú rodinu je hotová.
Cuketový kastról s paradajkami a mletou morkou
Na varenie 4–Na 6 porcií morčacieho kastróla potrebujete:
- morka mletá – 450 g
- Mozzarella – 300 g
- stredná cuketa – 4 ks. (približne 500 g)
- jemne nakrájané paradajky – 600 g
- cibuľa – 1 ks.
- sladká zelená paprika – 1 ks.
- biely chlieb – 4 plátky
- sušené oregano – 2 lyžičky.
- bazalka – 5 vetvičiek
- petržlen – 5 vetvičiek
- vločky čili papričky
- olivový olej
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Na prípravu cuketového kastróla s mletým morčacím mäsom si predhrejte rúru na 175 °C. Cuketu nakrájajte pozdĺžne na plátky hrubé 7–8 mm, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne osoľte. Vložte plech na pečenie do rúry a pečte cuketu 15-20 minút.
- Cibuľu a cesnak ošúpeme. Odstráňte semená a blany z papriky. Cibuľu a papriku nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme.
- Vo veľkom rozohrejte olivový olej…