gastronóm 16. apríla 2023(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Hovädzie mäso so zelerom a jablkami je veľmi originálne jedlo, ktoré je takmer celé varené v mikrovlnnej rúre. A kombinácia ingrediencií v ňom je skutočne ideálna: mäso plus zelenina a ovocie. Zaujímavosťou je, že stonkový zeler v recepte pôsobí ako obloha, čo je u nás dosť nezvyčajné. Avšak, ako v zásade, použitie tejto rastlinnej rastliny pre potraviny. Ale v mnohých európskych krajinách sa zeler konzumuje veľmi aktívne, „vrcholky“ aj „korene“. Mimochodom, postupujú správne: blahodarne pôsobí na trávenie, srdcovo-cievny a kostrový systém. A ak chcete začať so zelerom, všimnite si náš recept. Jednoduché a chutné!
zložitosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 1 hodinaHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍvykostené hovädzie mäso – 1 kgcitrónyštipka mletého muškátového orieškasoľ – podľa chutistopkový zeler – 1,5 kgjablká – 1 kgparadajky strednej veľkosti – 3 ks.malá cibuľa – 2 ks.rastlinný olej – 3 lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie. Zeler umyjeme a osušíme. Pár malých lístkov si odložte na ozdobu. Zvyšný zeler spolu s listami nakrájajte na plátky dlhé 3–4 cm.
Krok 2
Zeler povaríme vo vriacej osolenej vode 5 minút. Scedíme v cedníku. Na paradajkách urobte rezy v tvare kríža, ovocie ponorte do vriacej vody na 1 minútu, potom opláchnite studenou vodou a odstráňte šupku.
Krok 3
Paradajkovú dužinu rozdrvte v mixéri alebo ju jednoducho nasekajte nožom. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkruhy. Hovädzie mäso umyte a dobre osušte papierovou utierkou.
Krok 4
Umyte jablká, nakrájajte na plátky široké 2 cm, odstráňte jadro. Vložte do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a pečte 3 minúty. Prikryjeme fóliou a odložíme bokom.
Krok 5
Hovädzie mäso nakrájame na kocky so stranou 3 cm a opekáme na rozpálenom oleji 6 minút. Preložíme do zapekacej misy. Vložte cibuľu do hrnca, kde bolo vyprážané mäso, a varte 4 minúty.
Krok 6
Do formy s mäsom nalejte 1 pohár vody a vložte do mikrovlnnej rúry na 30 minút. pri 100% výkone. Potom pridáme opraženú cibuľu, zeler a paradajky, pokvapkáme citrónovou šťavou, dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Vráťte do mikrovlnnej rúry na 15 minút. Pri podávaní ozdobte jedlo plátkami jablka a zelerovými listami.
UŽITOČNÉ RADY
Výskum ukázal, že vegetariáni by si zeler mali dávať obzvlášť pozor. Obsahuje totiž veľa ľahko stráviteľných rastlinných bielkovín a tiež polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré pri obmedzení živočíšnych produktov tak chýbajú.
MIMOchodom
Na prípravu tohto jedla si vyberte mäkké kusy hovädzieho mäsa. Ideálne sú tenké a hrubé okraje, zadok a sviečková. S takýmto mäsom bude jedlo perfektné!