gastronóm 25. decembra 2023(8)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Classic Chakhokhbili je jedným z tých jedál gruzínskej kuchyne, ktorým sa podarilo prekročiť hranice krajiny a stať sa kultúrnym „veľvyslancom“ vo veľkom svete. Čo nie je vôbec prekvapujúce: je pripravené z celkom dostupných surovín, ale zároveň sa ukazuje veľmi, veľmi chutné. Samotné slovo „chakhokhbili“ je jasne spojené s „khokhobi“, to znamená s bažantom, a tieto vtáky sa kedysi nachádzali hlavne v lesoch východnej Gruzínska. Zdá sa, že práve tu sa pokrm objavil pred mnohými rokmi. Mimochodom, potom sa to s najväčšou pravdepodobnosťou podávalo na kráľovskom stole, čo dokazujú niektoré kulinárske zdroje. Samozrejme, je problematické tu kúpiť bažanty, ale klasický chakhokhbili vyrobený z kuracieho mäsa rozhodne nie je horší. Takže postupujeme podľa návodu a varíme!
zložitosť: priemer Kalórie: 558,90 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 30 min Použité: 41,29 g/39,10 g/10,64gruzínska kuchyňaKaukazská kuchyňaVečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍkuracie mäso – 1 ks. (s hmotnosťou 1,5-2 kg)rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.červená cibuľa – 4 ks.červená paprika – 1 ks.zelená paprika – 1 ks.paradajky – 800 gcesnak – 3 strúčikykoriander – 4 vetvičkypetržlen – 3 vetvičkyutskho-suneli – 1/2 lyžičky.mletá horúca červená paprika – 1/2 lyžičky.bobkový list – 4 ks.soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vložte kurča do hrnca. Zalejte vriacou vodou tak, aby pokrývala kurča vrstvou aspoň 2 cm. Priveďte do varu a varte 30 minút na strednom stupni.
Krok 2
Kuracie mäso položíme na tanier a necháme vychladnúť (20 minút). Nakrájajte ho na malé kúsky spolu s kosťami. Vývar precedíme cez gázu preloženú na štyri časti.
Krok 3
Zahrejte rastlinný olej v hrnci s hrubým dnom. Pridajte kúsky kurčaťa a za občasného otáčania opečte na vysokej teplote do zlatista.
Krok 4
Nakrájajte červenú cibuľu na chakhokhbili na malé kocky. Pridajte na panvicu s kuracím mäsom, premiešajte a varte na miernom ohni 8-10 minút, pričom dávajte pozor, aby ste cibuľu nepripálili
Krok 5
Umyte sladkú papriku na chakhokhbili, potom ju nakrájajte na polovice a odstráňte stonky so semenami, ako aj priečky. Dužinu nakrájajte na tenké prúžky.
Krok 6
Pridajte papriku na panvicu s kuracím mäsom. Udržujte na strednom ohni 5 minút. Potom zalejeme 300 ml precedeného vývaru a prikryté dusíme 40 minút.
Krok 7
Pripravte paradajky na chakhokhbili. Na každom urobte rez v tvare kríža a vložte na 1 minútu do vriacej vody. Vložte do cedníka a niekoľkokrát opláchnite ľadovou vodou.
Krok 8
Paradajky ošúpeme a potom nasekáme mixérom. Dá sa pretrieť cez jemné sitko. Výslednú hmotu pridajte na panvicu s kuracím mäsom a zeleninou a dusíme 10 minút.
Krok 9
Cesnak a koriandr na chakhokhbili nahrubo nasekajte, potom vložte do mažiara a rozdrvte paličkou a soľou podľa chuti, kým nezískate homogénnu pastu. Pridajte na panvicu s kuracím mäsom a zeleninou.
Krok 10
Petržlenovú vňať a vetvičky nasekáme veľmi nadrobno. Pridame ku kura so zeleninou spolu s utskho-suneli a mletou cervenou paprikou. Pridáme bobkový list a dusíme 10 minút.
Krok 11
Potom vypnite oheň, zatvorte panvicu klasickým chakhokhbili a nechajte na horúcom sporáku. Po 15 minútach misku podávajte. Chakhokhbili môže byť posypané jemne nasekanou petržlenovou vňaťou alebo koriandrom.
UŽITOČNÉ RADY
Klasický čakhokhbili sa zvyčajne podáva s varenými zemiakmi alebo ryžou. Nič vám však nebráni použiť aj iné prílohy, napríklad cestoviny, pohánku alebo jačmeň.
MIMOchodom
Až do začiatku 20. storočia sa klasické čakhokhbili pripravovali bez paradajok: v knihe receptov z roku 1874 sú medzi ingredienciami jedla uvedené iba kuracie mäso, cibuľa, šťava z granátového jablka a ocot.