Korenené jablkové maslo
gastronóm 15. novembra 2013 Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minútPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE4 kg sladkých jabĺk (lahodné, červené lahodné, fuji)4 pomaranče1 kg cukru1 lyžička. mletá škorica0,5 lyžičky. čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok0,5 lyžičky. čerstvo mleté nové korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Jablká dôkladne umyte, osušte a odstráňte konáre. Jablká, kôru a jadrovník nakrájajte na malé kúsky.
Krok 2
V hlbokom, širokom hrnci alebo miske na zaváranie priveďte do varu 1 liter vody. Pridajte jablká, pevne prikryte a priveďte do varu na vysokej teplote. Znížte teplotu a varte, kým jablká úplne nezmäknú, asi 30 minút.
Krok 3
Jablkovú zmes pretrieme cez sitko a poriadne vytlačíme lyžicou. Vložte jablkovú omáčku do liatinovej panvice alebo veľkej ťažkej zapekacej misy s pokrievkou.
Krok 4
Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru z 1 alebo 2 pomarančov. Vytlačte šťavu zo všetkých pomarančov. Do jablkovej omáčky pridajte pomarančovú šťavu a kôru, cukor a všetky koreniny, dôkladne premiešajte.
Krok 5
Rúru predhrejeme na 100-120°C. Misku s jablkovou zmesou prikryjeme pokrievkou – veľmi pevne, aby neunikala para. V prípade pochybností zakryte oblasť veka alebo celú nádobu fóliou.
Krok 6
Zmes vložte do rúry a pečte 2-3 hodiny. Vyberte, otvorte, premiešajte a znova zatvorte rovnakým spôsobom. Varte za občasného miešania 10 až 12 hodín. Jablková zmes by mala zhustnúť. Vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.