Lahodná polievka z červenej repy (okroshka)

nádej 4. júna 20115,00(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodinaVarenieruská kuchyňaVečeraPrvý chod: polievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEvarený hovädzí jazyk – 300 grôzne druhy zeleniny – 1 zväzokmladé zemiaky – 4 hľuzyzelená cibuľa – 1 zväzokcukor – 2 lyžice. l.chren (hotový) – 1 lyžička.čerstvé krátkoplodé uhorky – 3 ks.kuracie vajce – 3 ks.repa s vrcholmi – 800 gruská horčica – 1 lyžička.reďkovky – 250 gsoľ – podľa chutijablčný ocot (víno) – 1 lyžička.kyslá smotana – na servírovanie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Varte hovädzí jazyk. Ošúpeme a nakrájame na kocky. V cviklovej polievke použite špičku jazyka. Tam je menej mastný, z mastnej časti sa dá urobiť úžasný kastról (pozri moje recepty). Ošúpeme všetku repu. Nakrájajte na malé kocky, pridajte vodu a varte oddelene. Pridajte do nej soľ, cukor a určite ocot, ale pozor na prekyslenie. Varte, kým sa repa úplne neuvarí v dostatočnom množstve vody. Kyselina zachová farbu zeleniny a získate bohatý vývar. V tejto dobe uvarte zemiaky a vajcia, ochlaďte ich a nakrájajte na kocky. Nakrájajte reďkovky, uhorky a všetku zeleninu do samostatnej nádoby, premiešajte, pridajte vajce a zemiaky a znova premiešajte. Nebuďte príliš leniví na to, aby ste všetko nakrájali nožom bez použitia akýchkoľvek zariadení na rýchle sekanie, inak zelenina vydá šťavu a polievka sa ukáže ako „šmrncovná“. Repný vývar nalejeme do samostatnej nádoby, trochu rozriedime prevarenou vodou (počas varenia samozrejme trochu vyvrela), podľa potreby osolíme, dáme doň všetok chren a horčicu, dochutíme ešte trochou cukru a necháme vychladnúť. Pri podávaní najskôr na taniere naukladáme zeleninovú zmes jazykom, posypeme cviklou a zalejeme vývarom, zjemníme kyslou smotanou. Polievka bude veľmi pikantná a osviežujúca.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ako základ pre okroshku možno použiť aj zmes zeleniny a jazyka. Nekonzumujeme ho kvasom, ale plníme tanom (kysnutý mliečny výrobok). Úžasná kombinácia.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik