Pikantný paradajkový džem s jablkami

Pikantný paradajkový džem s jablkami

gastronóm 21. novembra 20135,00(2)Pridať k obľúbenýmzdieľaťPikantný paradajkový džem s jablkami K receptu

Tento džem môžete pripraviť z niekoľkých druhov paradajok – rôznych farieb a hrúbok, vrátane cherry a kumato paradajok (sú takmer čierne). Potom to dopadne obzvlášť krásne.

zložitosť: priemer Porcie: 3 varenie: 1 hodina 30 minútPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIE1,2–1,5 kg silných zrelých paradajok3 stredne zelené jablká2 jemné červené čili papričky3 cm čerstvého koreňa zázvoru2 vetvičky tymiánu1 kg tmavohnedého cukru1 lyžička. kurie oká koreniaštipka morskej soli Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Na paradajkách urobte rezy v tvare kríža, vložte ich do hlbokej panvice s mierne vriacou vodou na 30–40 sekúnd, potom ihneď opláchnite studenou vodou a odstráňte šupku. Paradajky nakrájame na plátky.

Krok 2

Zázvor ošúpeme a nasekáme nadrobno. Chilli rozrežte pozdĺžne na polovicu, odstráňte stonku a jadro, opatrne vyrežte všetky priečky (ak máte radi pikantné, nemusíte to robiť). Dužinu nakrájajte na polovičné krúžky s hrúbkou 5–6 mm.

Krok 3

Jablká ošúpeme a vykrojíme jadrovník. Šupku a jadro nasekajte nadrobno a vložte do vrecka z dvoch vrstiev gázy. Pridajte tam nasekané vetvičky tymianu a nové korenie. Pevne zviažte kuchynským špagátom. Toto vrecko obsahuje takmer všetok pektín, ktorý potrebujete na džem.

Krok 4

Do hrnca s hrubým dnom alebo do misky na zaváranie nalejte 120 ml studenej pitnej vody. Pridáme cukor, poukladáme naň zázvor, jablká, paradajky a čili.

Krok 5

Do budúceho džemu vložte vrecko s jadierkami z jabĺk. Umiestnite panvicu na strednú teplotu. Hneď ako sa cukor začne topiť, obsah jemne premiešajte, pričom dávajte pozor, aby ste ingrediencie príliš nerozdrvili.

Krok 6

Keď zmes vrie, pridajte trochu soli, znížte teplotu, varte za stáleho miešania 1 hodinu alebo viac – džem by mal byť dosť hustý, ale nie úplne stuhnutý. Vyberte vrecko z džemu vytlačením obsahu pomocou lyžice alebo širokej vidličky. Vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite. Podávame s mäsom, rybami a syrom. Džem by mal byť pri podávaní studený.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik