Slivková cukrovinka s rumovými hrozienkami
gastronóm 22. novembra 2013(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Do takejto cukrovinky sa hodia aj husté, nie celkom zrelé alebo jednoducho nesladené slivky. Ak narazíte práve na tieto, nakrájajte ich na menšie kúsky a predĺžte čas varenia cukrovinky (varte na miernom ohni). Ale nie je potrebné zvyšovať množstvo cukru – je ho už dosť.
zložitosť: priemer Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minútPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIE1,5 kg maďarských sliviek alebo sliviek100 g veľkých zlatých hrozienok300 g cukru300 g kvetového medu2 pomaranče2 citróny100 ml tmavého rumu alebo iného aromatického silného alkoholu (brandy, koňak, whisky) Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Hrozienka dôkladne opláchnite, zalejte vriacou vodou a osušte. Nalejte rum alebo iný alkohol, prikryte fóliou a nechajte aspoň 4 hodiny, najlepšie denne.
Krok 2
Slivky prekrojte na polovicu, odstráňte semená a dužinu nasekajte náhodne (nie príliš jemne).
Krok 3
Pomocou špeciálneho noža postupne odstráňte kôru z dôkladne umytých pomarančov a citrónov. Vytlačte šťavu zo všetkých citrusových plodov.
Krok 4
Vo veľkom hrnci alebo džemovej miske s hrubým dnom zmiešajte citrusovú šťavu a kôru, 100 ml studenej vody a cukor. Priveďte do varu, nalejte med, zbavte peny.
Krok 5
Keď nezostane žiadna pena, pridajte rumové hrozienka spolu s tekutinou (ak sa všetka nevstrebala) a slivkami. Jemne premiešame.
Krok 6
Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte za stáleho miešania do zhustnutia 45 až 60 minút. Vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.