gastronóm 14. mája 2011(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodinaŠvajčiarska kuchyňaŠalátINGREDIENCIE NA 4 PORCIErastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.stredne čerstvá uhorka – 1 ks.perličkový jačmeň – 1 šálkazmes listov šalátu – 200 gbravčové filé – 500 gzelená cibuľa – 1 zväzokNa omáčku:pomaranč (šťava) – 0,25 šálkysladká horčica – 1 polievková lyžica. l.rastlinný olej – 0,25 šálkycesnak – 1 strúčiksoľ – podľa chutikari – 1 lyžička. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Opláchnite perličkový jačmeň, vložte do sitka a vložte do panvice s vriacou vodou. Varte na strednom ohni prikryté 20 minút. Do veľkého hrnca nalejte 4 šálky vody, priveďte do varu, pridajte štipku soli a podusený jačmeň. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte 20 minút. Cereálie sceďte v cedníku a nechajte úplne vychladnúť.
Krok 2
Cesnak ošúpeme a nasekáme. Zmiešame olej, pomarančový džús, horčicu, kari a cesnak. Bravčové mäso nahrubo nasekáme, potrieme soľou a potrieme zo všetkých strán pripravenou omáčkou.
Krok 3
Mäso opekáme na rozohriatej panvici 4 minúty. na každej strane. Znížte teplotu a varte prikryté, v polovici varenia otočte, 8 minút. Udržujte v teple.
Krok 4
Nakrájajte zelenú cibuľu, uhorku nakrájajte na prúžky. Listy šalátu rukami nahrubo natrháme. Teplé bravčové mäso nakrájame na malé kúsky. Zmiešajte bravčové mäso, perličkový jačmeň, šalát, zelenú cibuľku, uhorku a zvyšnú omáčku v miske. Podľa chuti dosolíme.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V posledných desaťročiach ryža a pohánka úplne nahradili ostatné obilniny z našej stravy. Len málo ľudí si teraz pamätá na perličkový jačmeň. Ale nie nadarmo dali naši predkovia tejto jačmennej obilnine také krásne meno – perly sa v Rusku nazývali perly! Okrem vitamínov A, B, E a D a takých dôležitých mikroelementov ako železo, vápnik, meď, jód a fosfor obsahuje perličkový jačmeň „zlatú“ aminokyselinu – lyzín. Má taký silný antivírusový účinok, že milovníci jačmeňa sa neboja žiadneho prechladnutia. Lyzín navyše udržuje vitalitu, zlepšuje činnosť srdca a aktívne sa podieľa na tvorbe kolagénu, vďaka čomu je naša pokožka hladká a pružná. Obsahuje tiež veľa vlákniny, ktorá odstraňuje toxíny a odpad z tela. Mnohé ženy v domácnosti nemajú radi perličkový jačmeň, pretože jeho príprava zaberie veľa času. Proces môžete urýchliť tak, že cereálie najskôr na niekoľko hodín namočíte do vody alebo naparíte vo vodnom kúpeli. Odborníci radia perličkový jačmeň namočiť do jogurtu! Nevarte túto obilninu na budúce použitie – keď sa ochladí, stane sa tuhým a bez chuti. Perlový jačmeň možno použiť aj ako kozmetický prípravok. Je to veľmi dobrá maska pre mastnú pleť. 50 g obilnín by sa malo rozdrviť na múku, zmiešať s 1 polievkovou lyžicou. l. paradajková šťava a vaječný bielok. Pridajte pár kvapiek esenciálneho oleja s príjemnou vôňou a naneste na pokožku po dobu 15-20 minút. A ak 2 polievkové lyžice. l. Krúpy pomleté na múku uvarte s horúcim mliekom a nechajte vylúhovať, získate výborný obklad na citlivú pokožku. Stačí namočiť niekoľko vrstiev gázy do nálevu a držať na tvári 15 minút.