Elena Nekrašová 1. augusta 2022(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Adjika s chrenom je jednou z odrôd pikantného kaukazského korenia, ktoré sa pripravuje v Gruzínsku, Abcházsku a Arménsku. Túto omáčku môžete podávať s akýmkoľvek mäsom, či už je to steak alebo kebab: v každom prípade bude riešením obojstranne výhodné. Prečo sa do adjiky pridáva chren? Jednoducho preto, že sa s ním stáva ešte horlivejším, žiarivejším, expresívnejším. Okrem toho je chren výborným konzervantom. S takouto „prídavnou látkou“ môže byť adjika uložená takmer navždy! Faktom je, že chren zabíja všetky patogénne baktérie, a preto sa takáto adjika môže použiť nielen na umocnenie gastronomických zážitkov, ale aj na prevenciu prechladnutia.
zložitosť: ľahko Kalórie: 221,58 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 20 min Použité: 9,61 g/1,10 g/45,10BlenderKuchynský robotMlynček na mäsoŽiadna tepelná úpravaAbcházska kuchyňaVečeraVečeraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPiknikINGREDIENCIE NA 3 PORCIEparadajky – 1 kgčervená paprika – 500 gčervená paprika – 120 gkoreň chrenu – 110 gcesnak – 100 gcukor – 1 polievková lyžica. l.soľ – 1,5 lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie pre adjiku. Paradajky, sladkú a štipľavú papriku umyjeme a osušíme papierovou utierkou. Koreň chrenu ošúpeme a opláchneme studenou vodou. Nakrájajte na plátky.
Krok 2
Paradajky nakrájajte na veľké plátky po odstránení základov stoniek. Sladkú papriku nakrájame na polovice. Odstráňte priečky a všetky semená.
Krok 3
Dužinu sladkej papriky nahrubo nasekáme. Odrežte základy strukov feferónky (semienka nechajte). Strúčiky cesnaku ošúpeme, veľké môžeme nakrájať na polovice.
Krok 4
Všetky ingrediencie na adjiku pretlačte cez mlynček na mäso s jemnými zubami do veľkej misy. Pridajte soľ a cukor, premiešajte. Nechajte 2 hodiny pri izbovej teplote.
Krok 5
Pripravte si poháre (najlepšie malé, do objemu 200 ml) a viečka. Dôkladne ich umyte a sterilizujte akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám vyhovuje. Nechajte vyschnúť.
Krok 6
Vyskúšajte adjiku v miske. V prípade potreby pridajte ešte trochu cukru a soli. Vložte do pripravených pohárov a uzavrite viečkami. Skladujte na chladnom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Paradajky na adjiku by sa mali brať iba jasne červené, veľmi zrelé, dokonca aj prezreté. Práve tieto plody dodajú koreniu krásnu farbu a dokonalú chuť.
MIMOchodom
Zaujímavosťou je, že okrem „mokrej“ adjiky existuje aj „suchá“ adjika, ktorú už dlho pripravujú Mingreliani a pridávajú ju do teplých mäsových jedál počas varenia.