gastronóm 6. apríla 2022(3)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Biela morská ryba a hustá paradajková omáčka s bylinkami, vyprážanou zeleninou a olivami sú tou najstredomorskou kombináciou. A krásne a zdravé jedlo a chuť je všetkých päť hviezdičiek! Ak máte prístup k čerstvej bazalke alebo estragóne, určite ju pridajte do omáčky a pri podávaní ozdobte taniere. A nezabudnite podávať hustý chlieb, ktorý dobre saje tekutinu, aby si doň každý mohol po dokončení ryby namáčať omáčku.
zložitosť: ľahko Kalórie: 780,46 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 15 minút Použité: 48,15 g/42,23 g/39,08Hlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 kg steakov z bielej ryby s kosťou s kožou alebo 800 g filé s kožou1 konzerva (800 g) paradajok vo vlastnej šťave1 plechovka (400 g) olív bez kôstok alebo kôstok4–6 stoniek zeleru (300 g)2 veľké cibule (400 g)8 strúčikov cesnaku (40 g)40 ml rastlinného oleja40 g masla1 polievková lyžica. l. suché provensálske alebo talianske bylinkyčerstvo mleté čierne koreniesoľ„vidiecky“ kváskový chlieb na podávanie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Skontrolujte, či na koži ryby nezostali nejaké šupiny. Rybu zo všetkých strán osolíme a okoreníme a necháme 10-15 minút ležať pod fóliou.
Krok 2
Cibuľu a cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno. Zeler dôkladne opláchnite, aby ste odstránili piesok, nakrájajte na kocky 5 mm.
Krok 3
V hlbokom liatinovom hrnci alebo panvici s hrubým dnom zohrejte rastlinný olej a maslo, pridajte pripravenú zeleninu a smažte na vysokej teplote za stáleho miešania 5 minút.
Krok 4
Pridajte suché bylinky do liatiny, soľ a korenie, premiešajte. Po 30 sek. zalejeme asi polovicou paradajkovej šťavy z konzervy paradajok. Do nádoby vložte mixér, rozdrvte paradajky na kašu a pridajte do liatiny spolu so 150 ml studenej vody. Priveďte do varu, varte odokryté na strednom ohni za stáleho miešania 15 minút.
Krok 5
Rybu ponorte do paradajkovej omáčky spolu s olivami (ak chcete, kôstky je možné odstrániť ľahkým rozdrvením každej olivy plochou čepeľou noža).
Krok 6
Rybu varte v paradajkovej omáčke 12–20 minút, v závislosti od hrúbky filé alebo steaku. Ponechajte pokrievku, kým omáčka nezhustne. Rybu podávame horúce, s chlebom opečeným v hriankovači alebo na panvici.
MIMOchodom
Ak ste si kúpili mrazené steaky alebo filé v malých kúskoch, nemusíte ich na varenie rozmrazovať – stačí ich vložiť zmrazené do horúcej omáčky. Keď sa ryba prehreje, dochutíme soľou a korením.