gastronóm 9. októbra 2022(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Ak ste na prípravu dusených zemiakov s bravčovým mäsom zvolili mäso, ktoré neobsahuje tuk – napríklad v dužine z bravčového rezňa alebo filé z morčacieho stehna, je lepšie pri vyprážaní zemiakov použiť nie olej, ale trochu masti alebo slaniny. Potom budú zemiaky chutnejšie a vaša pečienka (a toto je pečienka zo zemiakov s bravčovým mäsom) bude obsahovať lahodné oškvarky.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodinaDusenie, chradnutieHlavný chodVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE500 g dužiny z bravčovej krkovičky s tukom600 g zemiakov s tenkou šupkou1 hlava cesnaku, 50 g3 polievkové lyžice. l. rastlinný olej, 45 g4 polievkové lyžice. l. paradajkový pretlak, 60 g alebo 1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak, 20 gzmes čerstvo mletej paprikysoľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu dusených zemiakov s bravčovým mäsom nakrájajte mäso na 2,5–3 cm kocky, skúste odrezať väčšie kúsky tuku a odložte ich. Mäso dochutíme soľou, korením, tuk nakrájame na menšie kúsky.
Krok 2
Vložte tuk na dno studeného hrnca alebo liatiny s hrubým dnom, umiestnite na strednú teplotu, pridajte rastlinný olej a soľ. Tuk zredukujeme za občasného miešania 5 minút.
Krok 3
Zemiaky umyte kefou a nakrájajte na veľké plátky. Hlavu cesnaku rozdelíme na strúčiky. Každý klinček zľahka rozdrvte plochou čepele noža a ošúpte. Nerežte!
Krok 4
Vložte mäso a strúčiky cesnaku do hrnca a zvýšte oheň na maximum. Smažte, otáčajte kúsky po dobu 5 minút.
Krok 5
Pridajte zemiaky k mäsu, pridajte soľ a korenie, smažte, miešajte 5 minút. Zalejte 1 šálkou horúcej vody, premiešajte a prikryte pokrievkou, znížte teplotu na stredne nízku a varte 20 minút.
Krok 6
Paradajkový pretlak alebo pastu rozpustite v ďalšom 1 pohári horúcej vody, nalejte do hrnca, premiešajte a varte ďalších 20 minút. Dusené zemiaky podávame s bravčovým mäsom veľmi horúce.
MIMOchodom
Počas sezóny lahodných paradajok, na prípravu dusených zemiakov s bravčovým mäsom, môžete namiesto zmesi paradajkovej šťavy a paradajkového pretlaku použiť čerstvé paradajky – budete potrebovať dve veľké. Paradajky stačí nastrúhať tak, aby vám v rukách zostala len šupka.