gastronóm 1. júla 2011(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: priemer Porcie: 20 varenie: 2 hodiny 30 minútŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoRýchloINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍmúku na posypaniesoľ – 10 gsuché droždie – 10 gmúka – 500 gteplá voda – 350 mlNa šalát:citrónyšalát – 1 hlavačerstvé uhorky – 4 ks.soľ – podľa chutidubový šalát – 1 hlavaolivový olej – 0,5 šálkyparadajky strednej veľkosti – 6 ks.olivy bez kôstky – 200 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
V miske zmiešame múku, droždie a teplú vodu preosiatu so soľou. Miesime 5 minút. Prikryte a nechajte 25 minút.
Krok 2
Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Rozdeľte na 20 kusov. Každý kúsok zrolujte do gule, prikryte a nechajte ďalších 5 minút odpočívať.
Krok 3
Každú guľôčku rozvaľkajte na plochý koláč, posypte múkou a otáčajte, aby ste sa vaľkali v rôznych smeroch. Hrúbka koláča by mala byť 1-2 mm.
Krok 4
Pomocou širokej špachtle prenesieme 1-2 tortilly na špeciálny plochý plech bez bokov posypaný múkou (ak nie je, tak jednoducho na obrátený plech). Vložíme do rúry vyhriatej na 250°C na 3-4 minúty. Dajte vychladnúť na mriežku. Kým sa jedna alebo dve misky pečú, vyvaľkáme ostatné tortilly. Hotové misky nechajte pri izbovej teplote 3-4 hodiny.
Krok 5
Pripravte šalát. Šalátové listy umyjeme, osušíme a rukami nahrubo natrháme. Paradajky a uhorky umyte a nakrájajte na plátky. Zmiešajte listy šalátu, paradajky, uhorky a olivy. Dochutíme olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením podľa chuti.
Krok 6
Vlhkým štetcom nakreslite do stredu misky kruh s priemerom 5–6 cm. Zmäknuté miesto opatrne vyrežte. Vložte do nej šalát a podávajte.