Pikantné gazpacho

gastronóm 28. júla 20224,50(6)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu

Vo svete existuje obrovské množstvo receptov na túto studenú zeleninovú polievku – dávno mimo Španielska. Veľmi sa nám páčia varianty, ktoré okrem zeleniny obsahujú aj ovocie (napríklad tá, kde sa paradajky a jahody vyskytujú v rovnakom množstve). Veľmi dobré je zelené gazpacho – zo zelenej papriky, uhoriek a listovej zeleniny. Mne však chutil najmä tento – pikantný a slaný.

zložitosť: ľahko Kalórie: 297,57 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 20 min Pridať. čas: 3 hodiny Použité: 7,71 g/21,54 g/18,39BlenderŽiadna tepelná úpravašpanielska kuchyňaVečeraPrvý chod: polievkaINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ2 veľké sladké červené papriky3 stredne veľké uhorky1,5 kg najzrelších paradajok z volského srdca1 púčik klinčeka1 lyžička každý nové korenie, biele a ružové koreniehrubá morská soľ2 veľké kusy ražno-pšeničného chleba2 polievkové lyžice. l. červený vínny ocot4 filety sardel3 strúčiky cesnakumalý zväzok petržlenu1 lyžička. Worcestershire omáčkatabasco omáčkaštipka zelerových semienokjemne sýtená minerálna voda1/2 šálky extra panenského olivového olejamalý zväzok bazalky, plus na servírovaniebalzamikový ocot na servírovanie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Odstráňte jadro a stopku zo sladkej papriky. Ošúpte uhorky. Odložte si 1 uhorku, 1 paradajku a polovicu 1 papriky. Na zvyšných paradajkách urobte zárez v tvare kríža, prelejte vriacou vodou a potom studenou vodou, odstráňte šupku. Sladkú papriku, uhorky a paradajky nasekáme nahrubo a dáme do misy.

Krok 2

Klinčeky a korenie vložte na suchú, vyhriatu panvicu a zohrievajte 2-3 minúty, potom preložte do mažiara, pridajte trochu soli (nezabudnite, že ančovičky sú slané) a rozdrvte čo najjemnejšie.

Krok 3

Z chleba odrežte kôrku, posypte strúhankou červeným vínnym octom a nechajte 5 minút odstáť. Ančovičky nasekáme spolu s petržlenovou vňaťou a cesnakom. K zelenine pridajte chlieb, ančovičky, cesnak, petržlenovú vňať, worčestrovú omáčku, tabasco podľa chuti, zelerové semienka a miešané korenie. Nalejte trochu minerálnej vody a nechajte 10 minút pôsobiť.

Krok 4

Výslednú zmes rozdrvte mixérom na pyré. Pri naštartovanom motore postupne tenkým prúdom prilievajte olivový olej. Ak chcete získať úplne hladké pyré, pretrite zmes cez sitko. Zmes dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny.

Krok 5

Na prípravu dresingu odstráňte tekutinu a semená zo zvyšných paradajok. Papriku, paradajku a uhorku nakrájame na malé kocky. Odstráňte stonky z bazalky, nakrájajte listy a zmiešajte so zeleninou.

Krok 6

Studenú polievku nalejeme do vychladnutých misiek, do stredu misky dáme trochu rozmixovanej zeleniny, pokvapkáme balzamikovým octom, ozdobíme lístkami bazalky a ihneď podávame.

UŽITOČNÉ RADY

Ak chcete pripraviť gazpacho s jahodami, nahraďte ním polovicu paradajok (podľa hmotnosti) a z ingrediencií odstráňte ančovičky a zelerové semienka. Gazpacho zároveň získa úžasnú sviežosť – nezosladne však, aj keď sú jahody dosť sladké.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik