Pirohy s kapustou
gastronóm 18. januára 2024(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Čebureky s kapustou sú výbornou alternatívou k tým tradičným, ktoré sa pripravujú s mäsom a navyše sú úplne chudé (alebo vegánske, ak chcete). Recept na tieto vyprážané koláče je taký jednoduchý, že nespôsobí žiadne ťažkosti ani začínajúcim kuchárom. Cesto je čerstvé, vyrobené s vodou. Plnka je čisto rastlinná: kapusta, cibuľa a mrkva sa vyprážajú na panvici do mäkka. Potom, čo pripravíte všetky zložky misky, zostáva len formovať koláče a smažiť ich vo vriacom oleji (hlbokom tuku), kým nie sú pripravené. Bude to také chutné, že ani presvedčení jedáci mäsa sa nebudú sťažovať na zeleninovú „esenciu“ týchto koláčov.
zložitosť: ľahko Kalórie: 1426,36 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 40 min Pridať. čas: 20 min Použité: 5,90 g/136,78 g/40,81Výrobok z cesta: PečivoVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍrafinovaný rastlinný olej na vyprážanie – najmenej 1 literNa náplň:kapusta – 500 gmrkva – 120 gcibuľa – 150 grastlinný olej – 2 lyžice. l.soľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chutiNa test:pitná voda – 250 mlmúka – 350 – 370 gsoľ – 1 lyžička.rastlinný olej – 3 lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte cesto na cheburek. Vodu priveďte takmer do varu. Múku a soľ preosejeme cez jemné sitko do širokej misy. Za stáleho miešania tenkým prúdom prilievame horúcu vodu.
Krok 2
Pridajte rastlinný olej. Cesto dôkladne premiešajte (aspoň päť minút). Malo by to byť chladné, ale zároveň pružné. Vyformujte z neho guľu, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte 20 minút pri izbovej teplote.
Krok 3
Pripravte si náplň do pirohov. Nakrájajte kapustu. Ošúpte a umyte mrkvu. Nastrúhame na hrubom strúhadle. Cibuľu ošúpeme a nakrájame veľmi jemne.
Krok 4
Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej. Pridajte cibuľu a mrkvu. Za stáleho miešania opražte na strednom ohni päť minút. Pridajte kapustu, soľ (trochu!), korenie a premiešajte.
Krok 5
Panvicu prikryte pokrievkou. Znížte teplo na minimum. Plnku varte 10–12 minút za občasného miešania. Ochutnajte a ak treba, plnku cheburek ešte trochu dosoľte.
Krok 6
Cesto rozdelíme na 6-8 častí a vytvarujeme guľky. Každý rozvaľkajte na tenký koláč. Umiestnite kapustovú plnku a preložte na polovicu. Okraje opatrne pritlačte.
Krok 7
Nalejte rafinovaný rastlinný olej do panvice a zohrejte ho. Po jednom ukladáme pirôžky a smažíme z oboch strán do zlatista.
Krok 8
Hotové chebureks plnené kapustou položte na niekoľko vrstiev papierových utierok, aby absorbovali prebytočný tuk. Preložíme na tanier. Podávajte horúce.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ako skontrolovať pripravenosť fritézy? Veľmi jednoduché! Namočte kúsok chleba do horúceho oleja. Ak sa topí, vylovte ho a počkajte niekoľko minút. Znížte druhý kúsok chleba. Ak zostane na povrchu a je okolo neho veľa bubliniek, olej je hotový. Chlieb vyberieme, kúsky cesta opatrne namáčame do hlbokého tuku a pagáčiky opečieme.
MIMOchodom
Kapustovú plnku do pirohov môžeme urobiť zaujímavejšou pridaním strúčika cesnaku, pretlačeného lisom a trochou nasekaných korenistých byliniek.