Sladké cibuľové chutney
gastronóm 9. decembra 2013(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu Náročnosť: priemer Kalórie: 128,55 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Použité: 1,60 g/6,69 g/15,25PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1 kg sladkej červenej cibule (najlepšia je Jalta)150 g tmavých hrozienok5 cm čerstvého koreňa zázvoru1 malá hlava cesnaku100 ml červeného vínneho octu alebo podľa chuti100 ml olivového oleja1 polievková lyžica. l. med alebo podľa chutištipka mletej škoricesoľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyté hrozienka zalejte zmesou 150 ml prevarenej a mierne vychladnutej vody a 100 ml octu, nechajte 15–20 minút pôsobiť.
Krok 2
Cibuľu, zázvor a cesnak ošúpeme. Cibuľu nakrájame na nie príliš tenké štvrťkolieska, cesnak na plátky a zázvor na tenké prúžky.
Krok 3
Vo veľkej hlbokej panvici zohrejte olej, pridajte zázvor a rýchlo smažte na vysokej teplote za stáleho miešania 2 minúty.
Krok 4
Do panvice pridajte cibuľu a cesnak a za stáleho miešania smažte na strednom ohni 5 minút. Potom znížte teplotu na minimum a varte za častého miešania do mäkka, asi 15 minút.
Krok 5
Pridajte 1 polievkovú lyžičku do panvice. l. med a hrozienka spolu so všetkou tekutinou. Zvýšte teplotu na strednú úroveň, priveďte do varu, posypte soľou a škoricou a varte za stáleho miešania do zhustnutia 10 až 15 minút.
Krok 6
Vyskúšajte korenie – malo by byť slané, sladké a kyslé. Ak vám chýba chuť, pridajte med, ocot alebo soľ. Vložte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.