gastronóm 6. októbra 20225,00 (8)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľaťnedefinovanéKomentujte K receptu
Kuracie mäso v rúre na francúzsky spôsob je typickým jedlom každej sebavedomej gazdinky. Je tak všestranný, že vyzerá dobre ako na sviatočnom stole, tak aj počas bežnej rodinnej večere. Šéfkuchár, ktorý ho vymyslel, je rodák z Francúzska. Ale slúžil v kuchyni ruského princa Orlova. Preto ten názov. V tom čase bolo jedlo teľacie mäso, šampiňóny a zemiaky pečené vo vrstvách s bešamelovou omáčkou so zlatistou syrovou kôrkou. Postupne teľacie mäso nahradilo lacnejšie bravčové či kuracie mäso a namiesto bešamelovej omáčky sa začala používať bežná majonéza. Jedlo z toho veľa nestratilo, ale stalo sa dostupnejším, no zároveň zostalo rovnako krásne a chutné.
zložitosť: ľahko Kalórie: 220,78 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 20 minút Použité: 26,17 g/13,53 g/6,79RúraPečenieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍkuracie filety – 600 gcibuľa – 1 ks.paradajky – 3 ks.tvrdý syr – 220 gmajonéza – 80 gcesnak – 3 strúčikyFrancúzske bylinky – 3 gsoľ – 3 gmleté čierne korenie – 3 g Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Začnite variť francúzske kurča v rúre prípravou filé. Dôkladne ho opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Osušte papierovými utierkami. Nakrájajte na kúsky. Položte na reznú dosku, prikryte potravinovou fóliou a porazte kladivom.
Krok 2
Ošúpeme strúčiky cesnaku a pretlačíme lisom. Vtáčika dáme do misky, ochutíme soľou, korením, francúzskymi bylinkami, cesnakom a premiešame. Nechajte 2-3 hodiny marinovať.
Krok 3
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Paradajky umyte, osušte utierkou, ošúpte a nakrájajte na kolieska. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
Krok 4
Plech na pečenie namažte rastlinným olejom. Na dno položte hrnčeky s cibuľou a potom na ne rozložte kuracie filé v rovnomernej vrstve. Na vrchu sú kolieska paradajok.
Krok 5
Na omáčku kombinujte majonézu s strúhaným syrom a premiešajte. Pomocou lyžice opatrne rozotrite na kurča v rovnomernej tenkej vrstve. Na mäse sa vytvorí zlatohnedá kôrka.
Krok 6
Rúru predhrejeme na 200°C. Položte plech na pečenie s kuracím mäsom a pečte asi 40 minút. Panvicu môžete prikryť alobalom, aby sa všetko lepšie prepieklo a 10 minút pred koncom varenia ju jednoducho vyberte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Týmto spôsobom môžete variť mäso vo francúzštine nielen z kuracieho mäsa, ale aj z hovädzieho, bravčového a dokonca aj rýb. V závislosti od toho, čo pečiete, sa bude doba varenia meniť smerom nahor alebo nadol.
MIMOchodom
K francúzskemu kuraciemu mäsu v rúre nemusíte pridávať paradajky. Alebo namiesto toho dajte šampiňóny nakrájané na plátky. Ak chcete použiť lesné huby, musíte ich vopred uvariť.