gastronóm 15. október 2022(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Mexický šalát s pikantnými lupienkami – jedlo je čerstvé a ľahké, no zároveň zasýti vďaka mäsovému gulášu. Ak sú v sezóne skutočné mleté paradajky, použite ich, ak nie, použite cherry paradajky, najlepšie farebné. Mladé uhorky s pupienkami netreba šúpať, ale zimné sa naopak čistia lepšie. Mleté hovädzie mäso sa rýchlo uvarí, ale ak vám zostane hovädzí guláš, použite ho. Mexický šalát s pikantnými lupienkami je dokonale vyvážený z hľadiska tuku a bielkovín (mäso, fazuľa, kyslá smotana), sacharidov (tortilla chipsy) a vlákniny (šalát, paradajky, uhorka), ako aj chuti a textúry. Kyslá smotana uhladí horkosť mäsového dusenia, chrumkavá zelenina a jemný šalát vyvážia tuk a chipsy zábavne chrumkajú, keď ich pridáte na poslednú chvíľu.
zložitosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 30 minRúraPraženieMexická kuchyňaVečeraVečeraŠalátVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ2 ks. kukuričné tortilly500 g mletého hovädzieho mäsa2 polievkové lyžice. l. sladká mletá paprika1 lyžička. alebo pálivú papriku podľa chuti, najlepšie údenú1 lyžička. mletý kmín1 lyžička. suché oregano1 lyžička. paradajkový pretlak1 kus ľadový šalát3 paradajky alebo 250 g cherry paradajok2 čerstvé stredne veľké uhorky450 g červenej fazule z konzervy v šťave150 g tvrdého syra6 polievkových lyžíc. l. kyslá smotana 15-20% tuku6–8 vetvičiek koriandrasoľčerstvo mleté čierne korenielimetka na podávanie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete pripraviť mexický šalát, začnite čipsami. Rúru predhrejeme na 150C. Tortilly nakrájame na kosoštvorce alebo trojuholníky so stranou 4-5 cm, položíme na mriežku umiestnenú nad plechom na pečenie, pokvapkáme vodou, posypeme paprikou a oreganom (nepoužije sa celé množstvo!). Vložte do rúry a opekajte do chrumkava, 15–20 minút.
Krok 2
Veľkú panvicu položte na stredný oheň, pridajte mleté mäso a varte, rozbíjajte lyžicou, kým sa tuk neuvoľní a mäso už nie je ružové, 5 minút. Vypustite tuk z panvice.
Krok 3
Do mletého mäsa pridáme podľa chuti sladkú a štipľavú papriku, rascu, oregano, soľ a čierne korenie. Vráťte sa na stredné teplo, vmiešajte paradajkovú pastu a 2-3 polievkové lyžice. voda. Varte, kým sa tekutina neodparí, 3 až 5 minút.
Krok 4
Paradajky nakrájame na kocky, zbavíme strukov semien (cherry paradajky prekrojíme na polovicu). Uhorky ošúpeme, prekrojíme na polovice a zbavíme semienok. Nakrájajte na plátky s hrúbkou 4-5 mm. Ľadový šalát nakrájajte na 4 časti, odstráňte stonku a listy nakrájajte na kocky.
Krok 5
Vo veľkej mise zmiešame šalát s duseným mäsom a fazuľou, pridáme paradajky a uhorky, premiešame. Umiestnite kyslú smotanu na samostatné ostrovčeky.
Krok 6
Šalát posypte opečenou tortillou nalámanou na kúsky, strúhaným syrom a nadrobno nasekaným koriandrom. Ozdobte plátkami limetky.