gastronóm 19. augusta 2020(29)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Polievka s baklažánom a paradajkami môže prekvapiť aj tých, ktorí sa považujú za sofistikovaných gurmánov, toto jedlo je jedinečné. Samotný spôsob jej prípravy je veľmi odlišný od spôsobu vytvárania podobných: rovnaká okroška, cviklová polievka, botvinya, tatarák, gazpacho… V tomto prípade sa zelenina najskôr upečie, potom sa prelisuje a potom sa zmieša s tekutý základ – so smotanou. Chuť jedla je veľmi korenistá, ale zároveň jemná. Hlavné je dobre vychladiť baklažánovú a paradajkovú polievku a potom vás čaká ten najúžasnejší gastronomický zážitok!
zložitosť: ľahko Kalórie: 266,64 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 5,21 g/22,69 g/10,42Balkánska kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľké baklažány – 2 ks.stredne veľké paradajky – 2 ks.cesnak – 2-3 strúčikyolivový olej – 60 mlsmotana 10% tuku – 750 mlchilli vločky – 1/4 lyžičky.strúhaná citrónová kôra – 1 lyžička.klinčeky – 4 púčikysoľ, čerstvo mleté čierne korenie – podľa chuti Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rúru predhrejeme na 200°C. Baklažány a paradajky umyjeme a osušíme. Uložíme spolu s neošúpaným cesnakom na plech vystlaný alobalom a za občasného otáčania pečieme, kým ovocie nezmäkne (asi 20-30 minút).
Krok 2
Vložte baklažány a paradajky do veľkej misy, zakryte potravinovou fóliou a nechajte 10-15 minút. Potom ošúpte zeleninu a odstráňte semená z paradajok.
Krok 3
Vložte baklažán, paradajky a cesnak do misky kuchynského robota alebo mixéra a spracujte, kým sa nerozpustí. Nalejte olivový olej tenkým prúdom a premiešajte.
Krok 4
Pridáme smotanu izbovej teploty a čili vločky. Soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte, kým nezískate hladkú kašu.
Krok 5
Nalejte výslednú polievku s baklažánmi a paradajkami do misky alebo panvice. Pridajte citrónovú kôru a púčiky klinčekov. Miešajte. Nádobu zakryte fóliou a nechajte ju v chladničke aspoň 2 hodiny.
Krok 6
Vychladnutú baklažánovú a paradajkovú polievku nalejte do servírovacích misiek. Môžete ho podávať s kyslou smotanou alebo prírodným jogurtom, bohato posypané bylinkami podľa chuti.
UŽITOČNÉ RADY
Polievku s baklažánom a paradajkami môžeme doplniť krutónmi. Za týmto účelom odrežte kôru z pšeničného chleba, nakrájajte strúhanku na kocky a vysušte v rúre do zlatista.
MIMOchodom
Sladká paprika bude vyzerať skvele v polievke s baklažánom a paradajkami. Vezmite pár veľkých mäsitých strukov a opečte ich spolu s ostatnou zeleninou. Potom ošúpte a rozmixujte so zvyšnými ingredienciami.