Julia Sinitsa 19. októbra 20240 (0)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľaťnedefinovanéKomentujte K receptu
Kapustový šalát s paradajkami na zimu vám pri všetkej svojej jednoduchosti dobre poslúži ako chutné občerstvenie aj ako zásoba vitamínov na chladné obdobie. Okrem hlavných ingrediencií – kapusty a paradajok – v našom recepte používame sladkú papriku, mrkvu a cibuľu, ale v menšom množstve, pre atmosféru a ďalšie akcenty chuti. Paradajky vyberajte šťavnaté a pevné, nie prezreté. Sladká paprika môže byť použitá v akejkoľvek farbe. Vezmite kapustu neskorých alebo stredne neskorých odrôd. Množstvo ingrediencií v našom recepte vystačí na 3-litrové zaváracie poháre. Je lepšie nebrať si väčšie poháre: litrové poháre je vhodné sterilizovať a skladovať.
zložitosť: ľahko Kalórie: 734,79 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 1 hodina 20 minút Pridať. čas: 1 hodina Použité: 14,69 g/41,19 g/76,18PrázdneObčerstvenieŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIE–3Porcie+ paradajka (paradajka) 1 kgBiela kapusta 1 kgSladká červená paprika 300 gMrkva 300 gCibuľa 300 gGranulovaný cukor 3 polievkové lyžice.Soľ 2 polievkové lyžice.stolový ocot 9% 75 mlRafinovaný rastlinný olej 6 polievkových lyžíc.Bobkový list 3 ks.Sladký hrášok 6 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Bielu kapustu nakrájame na tenké prúžky. Vložte do smaltovanej misky alebo panvice, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. osol a trochu si zapamätaj a potri rukami, aby sa kapusta mierne usadila a dala šťavu.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 2
Mrkvu dobre opláchnite, ošúpte a nastrúhajte pomocou kórejského strúhadla na mrkvu alebo bežného hrubého strúhadla. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska strednej hrúbky.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 3
Lusky sladkej papriky rozrežte pozdĺžne na polovicu alebo na štvrtiny – v závislosti od veľkosti – a odstráňte všetok prebytok: stopky, semená a blany. Papriku nakrájame na priečne pásiky.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 4
Paradajky spracujeme. Z každého narežte šupku krížom na konci oproti stopke, paradajky ponorte na 20 sekúnd do vriacej vody, potom do studenej vody.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 5
Po týchto manipuláciách odstráňte šupky z paradajok. Ide o voliteľný postup, ale je lepšie, ak v kapustovom šaláte nie sú žiadne šupky. Paradajky prekrojte na polovicu, odstráňte stopky a potom nakrájajte ovocie na mesiačiky.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 6
Všetku nakrájanú zeleninu vložte do nádoby s kapustou. Pridajte cukor, zvyšnú soľ a ocot. Všetko dobre premiešame a necháme hodinu odstáť, aby sa zeleninové šťavy premiešali a cukor a soľ rozpustili. Počas tejto doby zeleninu niekoľkokrát premiešajte.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 7
Pripravte si poháre a viečka. Umyte ich sódou a zalejte vriacou vodou. Pripravte si aj veľkú panvicu. Na dno položte kuchynskú utierku alebo iný hrubý kus látky.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 8
Na dno každej nádoby položte bobkový list a pár hrášku z nového korenia. Nádoby naplňte zmesou kapusty, paradajok a inej zeleniny. Šťavu rovnomerne rozdeľte. Do každej nádoby nalejte 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 9
Položte poháre do hrnca na uterák. Zakryte ich viečkami. Nalejte horúcu vodu do panvice tak, aby boli poháre zakryté až po ramená. Priveďte vodu do varu na strednom ohni a sterilizujte poháre so šalátom coleslaw asi 20 až 30 minút.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
Krok 10
Po jednom vyberte poháre z panvice a zrolujte ich viečkom. Otočte švíky hore dnom a prikryte prikrývkou alebo hrubou prikrývkou. V tejto polohe nechajte poháre vychladnúť. Skladujte na chladnom mieste.
Kapustový šalát s paradajkami na zimu ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tento spôsob sterilizácie umožňuje, aby kapusta a paradajkový šalát zostali na zimu šťavnaté a chrumkavé. Sterilizovať môžete aj iným spôsobom. Šalát najskôr povarte v hrnci 10 minút, potom ho vložte do sterilizovaných pohárov a zrolujte.
MIMOchodom
V našom kapustovom a paradajkovom šaláte sme použili minimálne korenie. Kto chce, môže pridať cesnak a nasekané chilli, kôpor, petržlen alebo zeler.