gastronóm 1. septembra 2020(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
V súčasnosti taká konzervovaná zelenina ako lecho z papriky a paradajok nikoho neprekvapí, ale v sovietskych časoch nebolo „získanie“ tohto zámorského (bulharského) produktu vôbec jednoduché. Ale ak sa šťastie usmialo, potom sa to spravidla nerobilo len s jednou plechovkou! Lečo z papriky a paradajok sa šetrilo na špeciálnu príležitosť a podávalo sa najčastejšie na slávnostnom stole. A aby mohli gazdinky hýčkať touto slanou maškrtou častejšie, začali sa ju snažiť rozmnožiť vo svojej domácej kuchyni. Stojí za zmienku, že sa to podarilo, a preto existuje veľa receptov na lečo z papriky a paradajok. Odporúčame skontrolovať jeden z nich v akcii. Od mnohých sa líši tým, že papriky sa nedusia s inou zeleninou, ale pečú sa oddelene a potom sa prelejú pikantnou paradajkovou omáčkou. Ukazuje sa to chutné, skúste to!
zložitosť: ľahko Porcie: 3 varenie: 1 hodina 30 minútBlenderRúraPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEčervená paprika – 2,5 kgrastlinný olej – 30-40 mlčervený vínny ocot – 100 mlhrubá nejodizovaná soľ – 3 lyžice. l.cukor – 2 lyžice. l.cesnak – 1 hlavaparadajky – 1,5 kg Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si suroviny na lečo. Sladkú papriku umyte a osušte. Každý paprikový struk rozrežte na polovicu a odstráňte stonky so semienkami, ako aj blany.
Krok 2
Rúru s grilom predhrejeme na 220°C. Papriky pripravené na lečo poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie kožou nahor. Potrieme olejom a grilujeme do zuhoľnatenia, asi 15 minút.
Krok 3
Papriku dáme do misky a vrch prikryjeme potravinovou fóliou. Nechajte vychladnúť, potom zlúpnite šupku. Uvoľnenú šťavu pozbierame, zmiešame s octom, soľou a cukrom.
Krok 4
Dužinu sladkej papriky na lečo nakrájajte na široké prúžky a vložte do suchých sterilizovaných pohárov. Ošúpeme strúčiky cesnaku, paradajky umyjeme a osušíme.
Krok 5
Vložte paradajky a cesnak do misky mixéra. Brúsiť až do pyré. Pridajte predtým pripravenú octovú zmes a priveďte do varu.
Krok 6
Paradajkovú zmes ihneď nalejte na zaváranú papriku. Zakryte viečkami (nezrolujte!) Sterilizujte pri nízkej teplote varu 20 minút. Lečo z papriky a paradajok zvinieme, prevrátime na zloženú utierku a necháme úplne vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Lečo z papriky a paradajok môžeme dochutiť bylinkami. Za týmto účelom pridajte do paradajkovej zmesi pred varením tretinu čajovej lyžičky sušeného oregana a tymiánu.
MIMOchodom
Chcete si pripraviť originálnu omáčku k mäsu? Lečo z papriky a paradajok stačí pomlieť mixérom. Výsledné pyré môžeme použiť aj ako marinádu na mäso alebo hydinu.