gastronóm 23. októbra 2024(8)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Pizza s paradajkami a syrom je prvá vec, ktorá nám napadne, keď si spomenieme na taliansku kuchyňu. Pre mnohých je pizza symbolom Talianska, niečo, čo rozhodne musíte ochutnať. Ukazuje sa však, že pizza, ktorá sa pripravovala iba v Neapole, si získala popularitu v celej krajine až po druhej svetovej vojne a predtým sa stala obľúbeným rýchlym občerstvením v Spojených štátoch. Podľa klasického receptu sa najjednoduchšia pizza so syrom – Margherita – pripravuje bez pridania paradajok, zdá sa, že stačí paradajková omáčka a syrová plnka. Odporúčame však zahrnúť paradajky do zoznamu prísad – pizza bude tiež vynikajúca! Zo všetkých druhov syra na toto domáce pečenie by ste si, samozrejme, mali vybrať mozzarellu – dokonale sa topí.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 2 hodiny 40 minútRúraPečenietalianska kuchyňaObčerstveniePopoludňajšie občerstvenieVečeraObčerstvenieHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoDomáce mliečne výrobkyPizzaPárty, bufetKeď prídu hostiaINGREDIENCIE NA 4 PORCIE250 g múky3-4 g čerstvého droždia2 lyžičky. Sahara3/4 lyžičky. soľ1,5 lyžice. l. olivový olej150 ml vody pri izbovej teploteNa náplň:2 veľké paradajky200 g mozzarellylisty bazalkyolivový olejsoľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ako urobiť pizzu s paradajkami a syrom? Úplne jednoduché! Najprv si vypracujte cesto. V miske zmiešame droždie, vodu, cukor a olivový olej. Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, premiešame. V múke urobte „studňu“, nalejte do nej tekutinu a začnite miesiť cesto vidličkou alebo rukou. Miešajte v kruhu, vždy jedným smerom, pričom múku zbierajte zo stien „krátera“, kým nezískate mäkké, lepkavé cesto. Misku s cestom prikryte potravinovou fóliou a nechajte 10 minút odstáť.
Krok 2
Pracovnú dosku vymastíme olivovým olejom, preložíme na ňu cesto a zľahka prehnetieme, natiahneme a preložíme na polovicu. Cesto zakryte fóliou alebo ľanovou utierkou a nechajte 1,5 hodiny počas tejto doby miesiť cesto každých 30 minút. na 20-30 sekúnd.
Krok 3
Z cesta vytvarujeme guľu, povrch potrieme olivovým olejom a vložíme do čistej misy. Nechajte pôsobiť 20–30 minút. pri izbovej teplote.
Krok 4
Cesto preložíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme na kruh alebo ovál. Cesto zakryte potravinovou fóliou a nechajte 10 minút pôsobiť. Potom fóliu odstráňte a cesto rozvaľkajte čo najtenšie, ideálne na hrúbku 3-4 mm. V prípade potreby cesto poprášime múkou.
Krok 5
Rúru predhrejeme na 250°C. Paradajky priečne prekrojíme a na 2 minúty zalejeme vriacou vodou. Potom zlejeme za studena a stiahneme šupku. Paradajky nakrájajte na kolieska, v prípade potreby odstráňte semená.
Krok 6
Cesto dáme na plech a zľahka potrieme olivovým olejom. Poukladáme paradajky, soľ a korenie. Mozzarellu nakrájame na kolieska a poukladáme na pizzu. Pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do rúry na 10 minút. Mozzarella by mala byť rozpustená a okraje pizze zlatisté. Pizzu vyberieme a posypeme lístkami bazalky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Cesto na pizzu so syrovou plnkou a paradajkami môžete miesiť večer a nechať cez noc v chladničke – nedeľné raňajky alebo rýchla večera po práci sľubuje, že budú chutné!
MIMOchodom
Tento recept na pizzu s paradajkami a syrom možno považovať za základný, na jeho základe môžete bezpečne experimentovať. Nie s cestom, samozrejme, ale s plnkami. Vezmite si napríklad niekoľko druhov syra, urobte pizzu so šunkou a olivami alebo s kuracím mäsom a šampiňónmi.