Constanta 24. septembra 20200,00 (0)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľaťnedefinovanéKomentujte K receptu
V niektorých regiónoch Talianska je tiella vrstvený zeleninový kastról. Tiella je jednoduché domáce jedlo, šťavnaté a voňavé. Autorom tohto receptu je známy šéfkuchár a televízny moderátor Michael Chiarello.
zložitosť: ľahko Porcie: 8 varenie: 1 hodina 45 minútRúraPečenietalianska kuchyňaRaňajkyVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoKastrólyPárty, bufetINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍzemiaky 800 gcuketa (stredná) 2 ks.cesnak (hlava) 1 ks.syr 200 gstrúhanka 1 šálkabazalka 1 zväzokolivový olej 6 lyžíc.soľ podľa chutiparadajkový pretlak:paradajky 12 – 15 ks.soľ podľa chutičerstvo mleté čierne korenie podľa chuti Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte paradajky. Urobte na nich rezy v tvare kríža. Blanšírujte vo vriacej vode 1-2 minúty. Odstráňte z vody. Necháme vychladnúť.
Krok 2
Zemiaky ošúpeme, umyjeme, osušíme, nakrájame na tenké plátky.
Krok 3
Cesnak ošúpeme. Rozdrvte klinčeky plochou stranou noža a nasekajte nadrobno.
Krok 4
Vložte zemiaky do misy, nalejte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, posypeme polovicou cesnaku, soľou, premiešame.
Krok 5
Cuketu umyjeme a osušíme. Nakrájajte na tenké kolieska.
Krok 6
Vložte cuketové hrnčeky do misy, posypte cesnakom, nalejte 3 polievkové lyžice. l. olivový olej, soľ, premiešame.
Krok 7
Vychladnuté paradajky zbavíme šupky, nasekáme v mixéri a pretrieme cez sitko.
Krok 8
Paradajkový pretlak dochutíme trochou soli a korenia.
Krok 9
Zapekaciu misu vymastíme zvyšným olejom. Vložte 1/3 paradajkového pretlaku do panvice.
Krok 10
Vložte polovicu plátkov zemiakov do panvice.
Krok 11
Umiestnite polovicu koliesok cukety.
Krok 12
Na zeleninu rozotrieme polovicu paradajkového pretlaku.
Krok 13
Syr nastrúhame na jemnom strúhadle.
Krok 14
Bazalku umyte a osušte. Pôvodný recept používa zelenú bazalku. Použila som fialovú.
Krok 15
Bazalku nasekáme nadrobno.
Krok 16
Paradajkový pretlak posypeme 1/3 syra a 1/3 strúhanky.
Krok 17
Posypeme trochou bazalky.
Krok 18
Opakujeme striedavo vrstvy zemiakov, cukety, paradajkového pretlaku, syra, strúhanky, bazalky. Navrch posypeme zvyšným syrom a strúhankou. Pekáč vložíme do rúry a pečieme asi 30 minút pri 180 stupňoch.
Krok 19
Potom zapekaciu misu prikryte alobalom a vložte do rúry na 45 minút. Po uplynutí času odstráňte fóliu a pečte ďalších 15 – 20 minút.
Krok 20
Hotovú tiellu vyberte z rúry a nechajte mierne vychladnúť.
Krok 21
Kastról rozdelíme na porcie a podávame s čerstvou zeleninou a bylinkami. Dobrú chuť! Dobrú chuť!
UŽITOČNÉ RADY
Počas zimnej sezóny môžete použiť paradajkovú pastu zriedenú vo vode.