Julia Sinitsa 31. októbra 2024Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Paradajky a kapusta v pohároch na zimu sú príjemné pre oči, prinášajú potešenie svojou chuťou a tiež – nečakane! – šetrí miesto. Koniec koncov, ide o produkt dva v jednom. Ak by ste napríklad nakladali iba paradajky, v tégliku by medzi nimi zostal voľný priestor, čo je prirodzené. Predstavte si, že ste toto voľné miesto zaplnili kapustou a mrkvou. V prvom rade je to racionálne. Po druhé, je to krásne. Po tretie, nakladané paradajky a kapusta si navzájom obohacujú chuť. V našom recepte sme urobili výpočty pre trojlitrovú nádobu. Malé tégliky tu nie sú veľmi vhodné, pretože paradajky sú v nich celé umiestnené. Na túto prípravu sú ideálne 2-3 litrové zaváracie poháre. Vezmite malé paradajky s priemerom nie väčším ako 6 cm, aby sa rovnomerne zmestili do pohára. Mimochodom, „krém“ by bol dokonalý.
zložitosť: priemer Kalórie: 80,00 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 30 min Pridať. čas: 20 min Použité: 2,96 g/0,49 g/16,29PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ–10Porcie+ paradajka (paradajka) 1 kgBiela kapusta 400 gMrkva 1 kusCesnak 6 klinčekovSladký hrášok 5 ks.Zrnká čierneho korenia 10 ks.Bobkový list 2 ks.Dill 3 pobočkyPetržlen 10 gGranulovaný cukor 3 polievkové lyžice.Soľ 1 polievková lyžica.stolový ocot 9% 3 polievkové lyžice.Voda 1 l Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie. Kapustu nakrájame nadrobno. Mrkvu ošúpeme a nakrájame na tenké prúžky alebo nastrúhame na kórejskom strúhadle na mrkvu. Vmiešame kapustu.
Paradajky a kapusta na zimu ()
Krok 2
Paradajky umyte a osušte obrúskami. Cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Zmiešame s kapustou a mrkvou. Opláchnite petržlenové a kôprové dáždniky a po vytrasení z vody osušte obrúskami.
Paradajky a kapusta na zimu ()
Krok 3
Trojlitrovú nádobu a veko umyte sódou, zalejte vriacou vodou. Na dno nádoby položte bobkové listy, obe zrnká korenia, kôprové dáždniky a petržlenovú vňať.
Paradajky a kapusta na zimu ()
Krok 4
Vložte niekoľko paradajok v jednej vrstve do pohára. Zakryte ich vrstvou kapusty a vyplňte medzery medzi paradajkami. Položte ďalšiu vrstvu paradajok. Skúste ho umiestniť tesnejšie. Opakujte, kým nie je nádoba plná.
Paradajky a kapusta na zimu ()
Krok 5
Prevarte vodu a zeleninu v dóze zalejte vriacou vodou až po vrch. Nádobu prikryjeme pokrievkou, prikryjeme prikrývkou a necháme asi 20 minút odstáť. Potom nalejeme všetok nálev z nádoby do panvice.
Paradajky a kapusta na zimu ()
Krok 6
Položte panvicu na oheň, kým voda opäť nezovrie. Pridajte soľ, cukor a ocot postupne do pohára paradajok a kapusty. Pri pridávaní soli a cukru po troškách prilievame horúci nálev, aby cukor a soľ nezostali navrchu nahromadené. Do dózy nalejte maximálne množstvo nálevu – toľko, koľko sa zmestí.
Paradajky a kapusta na zimu ()
Krok 7
Okamžite zrolujte veko nádoby, otočte ju hore dnom alebo ju položte nabok. Nechajte obrobok vychladnúť pod prikrývkou alebo hrubým uterákom. Kapusta a paradajky sú pripravené na zimu. Skladujte na chladnom mieste.
Paradajky a kapusta na zimu ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Možná otázka: prečo pridávať soľ a cukor oddelene? Prečo neuvariť marinádu? Logika je jednoduchá: ak urobíte niekoľko pohárov, paradajky a kapusta môžu byť nerovnomerne rozdelené. Niektoré poháre budú obsahovať viac soľanky, iné menej. S našou metódou bude na každé 3 litre objemu toľko soli, cukru a octu, koľko je potrebné.
MIMOchodom
Pri príprave nakladaných paradajok a kapusty na zimu môžete do zmesi kapusty a mrkvy pridať slamky červenej sladkej papriky – približne rovnaké množstvo ako mrkva. Malo by byť do nej pridané viac kapusty ako zeleniny. Ale pomer kapusty a paradajok je na vašej chuti.