gastronóm 2. novembra 2024(1)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Hubový kaviár s paradajkami je lahodným studeným predjedlom, výborným doplnkom k mäsu, zemiakom, ryži či cestovinám – teplým a tiež potenciálnou prípravou na zimu. Pre všetky tieto prípady použitia dáme jeden univerzálny recept – jednoduchý a zrozumiteľný. Jediným problémom je hranie sa s hubami prinesenými z lesa alebo kúpenými na trhu. Ale to sú zákony žánru. Ak sa nechcete obťažovať lesnými hubami, potom sú vám vždy k dispozícii šampiňóny alebo hlivy. Netreba ich ani variť.
zložitosť: priemer Kalórie: 215,97 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 40 min Pridať. čas: 30 min Použité: 5,58 g/14,25 g/15,63VečeraVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍLesné huby 1 kgParadajka (paradajka) 600 gCibuľa 400 gCesnak 4 klinčekyRafinovaný rastlinný olej 4 polievkové lyžiceSoľ Mleté čierne korenie Nové korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Vytrieďte lesné huby. Odstráňte čo najviac nečistôt. Skontrolujte, či huby neobsahujú červíky a hmyz. Ak používate rôzne druhy húb, ošetrujte ich podľa ich vlastností – niektoré oškrabte, iné odstráňte šupku z klobúkov.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 2
Namočte lesné huby na pol hodiny do veľkej nádoby s vodou, aby sa zvyšné nečistoty a zemina uvoľnili a náhodné chyby vyplávali na povrch. Potom huby opláchnite tečúcou vodou.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 3
Huby nakrájajte na pomerne veľké kúsky, vložte do hrnca, zalejte vriacou vodou, priveďte do varu, pridajte soľ a varte na miernom ohni 10–20 minút, pričom pravidelne zbierajte penu.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 4
Medzitým pracujte na ostatných surovinách. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na veľmi malé kocky. Strúčiky cesnaku tiež nakrájajte nožom – je vhodné nepoužívať lis.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 5
Paradajky ošúpeme tradičným spôsobom: v šupke urobte zárezy, paradajky vložte do vriacej vody a potom prelejte veľmi studenou vodou. Paradajky ošúpeme a zbavíme stopiek.
Krok 6
Ošúpané paradajky nasekáme nadrobno a spolu so šťavou vložíme do misky. Uvarené huby dáme do cedníka, necháme odtiecť všetku tekutinu a huby necháme mierne vychladnúť. Potom huby nakrájajte nožom.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 7
Nalejte olivový olej do predhriatej hlbokej panvice alebo hrnca. Nakrájanú cibuľu vložte do panvice a smažte ju do zlatista 5 minút.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 8
Do panvice pridajte nasekaný cesnak a premiešajte. Po pol minúte tam pridajte huby. Smažte na miernom ohni za občasného miešania 7-10 minút.
Hubový kaviár s paradajkami ()
Krok 9
Nakrájané paradajky vložte do panvice. Zvýšte teplotu a varte hubový kaviár s paradajkami, kým sa tekutina neodparí – asi 10-15 minút. Dochutíme soľou, čiernym a novým korením. Pripravený.
Hubový kaviár s paradajkami ()
MIMOchodom
Rôzne huby vyžadujú rôzne predbežné úpravy. V našom recepte na hubový kaviár s paradajkami sme spriemerovali technológiu. V každom prípade je lepšie huby variť dlhšie, ako ich podvárať. A tie, ktoré sčernejú, napríklad hríb, je najlepšie variť samostatne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Hubový kaviár s paradajkami a cesnakom je možné pripraviť na zimu v pohároch. Aby ste to dosiahli, stačí pripravený horúci kaviár vložiť do sterilizovaných pohárov, naliať trochu octu a okamžite zrolovať.