gastronóm 5. novembra 2024(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu
Klasický recept na avokádové guacamole si vyžaduje osvedčenú kombináciu ingrediencií: veľmi zrelé avokádo s jemnou dužinou, limetkovou šťavou, soľou, sladkými paradajkami, červenou cibuľou, cesnakom a čerstvým koriandrom. Slovo guacamole pochádza z aztéckeho „molcajete“ – názvu nádoby, v ktorej sa avokádo roztláčalo so soľou a paradajkami. Toto jedlo teda vôbec nie je novinkou, čo však neuberá na jeho super obľúbenosti po celom svete. Keď ho pripravujete, pamätajte: dobrého guacamole nikdy nie je veľa…
zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 30 minVečeraObčerstvenieVegetariánstvoPárty, bufetKeď prídu hostiaNový rokRomantická večeraINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ2 veľké zrelé avokáda1 stredná červená cibuľa2 stredne zrelé paradajky3 strúčiky cesnaku2 limetky1 malá horúca čili papričkastredný zväzok koriandraštipka mletého kmínusoľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na paradajkách urobte rez v tvare kríža, vložte ich na 30 sekúnd do vriacej vody, opláchnite studenou vodou a odstráňte šupku. Paradajky nakrájajte na štvrtiny a odstráňte semená spolu s tekutinou. Dužinu nakrájajte na veľmi malé kocky.
Krok 2
Z čili odstráňte semienka a biele blany a dužinu nasekajte najemno. Nakrájajte cesnak a cibuľu, zmiešajte s čili a pripravenými paradajkami; posypeme rascou a čiernym korením.
Krok 3
Avokádo rozrežte pozdĺžne na polovicu okolo kôstky, polovice oddeľte otáčaním okolo osi v opačných smeroch. Odstráňte jamku. Avokádo ošúpeme, dužinu nakrájame na veľmi malé kocky alebo roztlačíme vidličkou. Dužinu ihneď polejeme limetkovou šťavou a trochou limetkovej dužiny, osolíme a premiešame.
Krok 4
Avokádo zmiešame s cibuľovo-paprikovou zmesou, pridáme nasekaný koriandr a dochutíme ešte soľou a korením podľa chuti. Ihneď podávajte alebo dajte na 30 minút do chladničky.
MIMOchodom
Tradične sa guacamole podáva s kukuričnými lupienkami, ale veľmi chutné je nakrájať arménsky chlieb lavash alebo pita na malé trojuholníkové kúsky, potrieť olivovým olejom a opražiť v rúre do chrumkava. Pre tých, ktorých trápia problémy s výživou, môžete navrhnúť, aby ste vedľa guacamole dali nakrájanú surovú zeleninu a listy šalátu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak chcete rýchlo odstrániť kôstku z avokáda, udrite doňho spodnou časťou čepele noža tak, aby sa dostala do kôstky niekoľko milimetrov, a potom ho vyberte, pričom druhou rukou držte ovocie.