Avokádové guacamole

gastronóm 5. novembra 20245,00(2)Pridať k obľúbenýmzdieľať K receptu

Klasický recept na avokádové guacamole si vyžaduje osvedčenú kombináciu ingrediencií: veľmi zrelé avokádo s jemnou dužinou, limetkovou šťavou, soľou, sladkými paradajkami, červenou cibuľou, cesnakom a čerstvým koriandrom. Slovo guacamole pochádza z aztéckeho „molcajete“ – názvu nádoby, v ktorej sa avokádo roztláčalo so soľou a paradajkami. Toto jedlo teda vôbec nie je novinkou, čo však neuberá na jeho super obľúbenosti po celom svete. Keď ho pripravujete, pamätajte: dobrého guacamole nikdy nie je veľa…

zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 30 minVečeraObčerstvenieVegetariánstvoPárty, bufetKeď prídu hostiaNový rokRomantická večeraINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ2 veľké zrelé avokáda1 stredná červená cibuľa2 stredne zrelé paradajky3 strúčiky cesnaku2 limetky1 malá horúca čili papričkastredný zväzok koriandraštipka mletého kmínusoľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Na paradajkách urobte rez v tvare kríža, vložte ich na 30 sekúnd do vriacej vody, opláchnite studenou vodou a odstráňte šupku. Paradajky nakrájajte na štvrtiny a odstráňte semená spolu s tekutinou. Dužinu nakrájajte na veľmi malé kocky.

Krok 2

Z čili odstráňte semienka a biele blany a dužinu nasekajte najemno. Nakrájajte cesnak a cibuľu, zmiešajte s čili a pripravenými paradajkami; posypeme rascou a čiernym korením.

Krok 3

Avokádo rozrežte pozdĺžne na polovicu okolo kôstky, polovice oddeľte otáčaním okolo osi v opačných smeroch. Odstráňte jamku. Avokádo ošúpeme, dužinu nakrájame na veľmi malé kocky alebo roztlačíme vidličkou. Dužinu ihneď polejeme limetkovou šťavou a trochou limetkovej dužiny, osolíme a premiešame.

Krok 4

Avokádo zmiešame s cibuľovo-paprikovou zmesou, pridáme nasekaný koriandr a dochutíme ešte soľou a korením podľa chuti. Ihneď podávajte alebo dajte na 30 minút do chladničky.

MIMOchodom

Tradične sa guacamole podáva s kukuričnými lupienkami, ale veľmi chutné je nakrájať arménsky chlieb lavash alebo pita na malé trojuholníkové kúsky, potrieť olivovým olejom a opražiť v rúre do chrumkava. Pre tých, ktorých trápia problémy s výživou, môžete navrhnúť, aby ste vedľa guacamole dali nakrájanú surovú zeleninu a listy šalátu.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete rýchlo odstrániť kôstku z avokáda, udrite doňho spodnou časťou čepele noža tak, aby sa dostala do kôstky niekoľko milimetrov, a potom ho vyberte, pričom druhou rukou držte ovocie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik