gastronóm 18. júna 20204,67 (3)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľať5Komentujte K receptu
Chobotnica plnená krevetami nie je len jedlo, ale skutočná hostina pre tých, ktorí milujú morské plody vo všetkých kulinárskych inkarnáciách. Po ochutnaní kúska si okamžite spomeniete na dovolenku v stredomorskom letovisku, zacítite ľahký vánok, začujete „hlas“ vĺn, mimovoľne zavriete oči pred ostrým slnkom… Jednoducho zázrak! Za nevšednú, korenistú chuť plnky sú zodpovedné kapary a olivy, za vôňu cesnak a petržlen. A chobotnice plnené krevetami, podávané s lahodnou paradajkovou omáčkou, ktorá harmonicky zdôrazňuje, ale nezatieňuje vynikajúcu chuť tohto nádherného jedla. Skúste to!
zložitosť: ľahko Kalórie: 705,66 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 61,29 g/39,55 g/24,06NáplňDruhý kurzHlavný chodVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEmleté biele korenieNa omáčku:cesnak – 4 strúčikysušené oregano – 1/3 lyžičky.tymián – 4 vetvičkycukor – 1 polievková lyžica. l.olivový olej – 2 lyžice. l.konzervované paradajky bez kože – 200 gPre plnené chobotnice:veľké telá chobotnice – 4 ks.lúpané tigrie krevety – 10 ks.rastlinný olej – 2 lyžice. l.cesnak – 1 strúčikčierne olivy bez kôstky – 120 gkapary – 4 lyžičky.petržlen – 5 vetvičiekdrobený sušený biely chlieb – 80 gpíniové oriešky – 30 golivový olej – 2 lyžice. l.soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte jatočné telá chobotnice. Za týmto účelom ich opláchnite tečúcou vodou a ošúpte. V hrnci s objemom asi 2 litre prevarte vodu, pridajte soľ a odstráňte z tepla.
Krok 2
Po 3 minútach vložte chobotnicu do panvice s horúcou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte 10 minút pôsobiť. Potom korpusy sceďte v cedníku a osušte papierovými utierkami.
Krok 3
Krevety nasekáme nadrobno. Na panvici dobre zohrejte rastlinný olej a smažte ich 1 minútu. Položte na tanier a odložte, kým nie je pripravený na použitie.
Krok 4
Ošúpte cesnak na plnenie chobotnice a vložte ho do misky mixéra. Pridajte olivy, kapary a petržlenovú vňať. Všetko spolu pomelte. Skombinujte s krevetami, strúhankou a orechmi. Dochutíme soľou a korením. Miešajte.
Krok 5
Výslednou zmesou naplňte jatočné telá chobotníc a okraje zaistite špáradlami. Uložíme na plech. Bez olúpania položte strúčiky cesnaku na plech medzi kalamáre. Plnené korpusy kalamárov pečieme 15 minút pri 120°C.
Krok 6
Na omáčku vytlačte pečený cesnak zo šupky do misky mixéra. Pridajte oregano, tymian, cukor a olivový olej. Pyré, potom pridajte paradajky a všetko spolu znova rozmixujte. Hotovú chobotnicu plnenú krevetami nasekáme ostrým nožom a podávame s pripravenou paradajkovou omáčkou. Môžete ozdobiť vetvičkami tymianu.
UŽITOČNÉ RADY
Predbežná príprava jatočných tiel chobotníc na plnenie a ďalšie pečenie je jednoducho potrebná, inak sa v dôsledku tepelného spracovania zmenší a časť náplne jednoducho vypadne.
MIMOchodom
Na naplnenie chobotníc môžete použiť aj malé krevety (dokonca mrazené), ale úprimne povedané, tigrované dodajú plnke jasnejšiu a bohatšiu chuť.