gastronóm 28. októbra 20245,00 (1)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľať7Komentujte K receptu
Caprese koláč s mozzarellou a paradajkami je skvelou interpretáciou klasického šalátu, ktorý bol prvýkrát pripravený na ostrove Capri. Jedlo z čerstvej zeleniny, syra, bazalky a olivového oleja si vďaka svojej jednoduchosti a ľahkosti získalo obľubu po celom svete a ako rýchle občerstvenie sa podáva takmer všade. Pripravíme koláč tak, ako keby bol varený v Taliansku: naplnený najzrelšími paradajkami a čím sú zrelšie, tým lepšie. A používame hotové lístkové cesto bez droždia, aby sme si celý proces zjednodušili.
zložitosť: priemer Kalórie: 556,00 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina Použité: 19,00 g/39,00 g/33,00RúraPečenieVečeraPekáreňKoláčVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ3 červené sladké papriky4 veľké paradajky2 guľôčky mozzarelly s hmotnosťou 125 gbalenie (400 g) hotového lístkového cesta bez droždia100 g strúhaného parmezánuolivový olejsoľ, čierne korenielístky bazalky na ozdobu Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte paradajky. Mozzarellu a paradajky nakrájame na kolieska.
Krok 2
Rúru predhrejeme na 200°C. Papriky potrieme olivovým olejom, poukladáme na plech a vložíme do rúry. Pečieme do sčernania, asi 10 minút. Papriky vyberte z rúry, preložte do misy a prikryte potravinovou fóliou. Nechajte stáť, kým sa film nezahmlí, asi 5 minút. Rúru nevypíname, papriku ošúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na štvrtiny. Výdatne pokvapkáme olivovým olejom, soľou a korením podľa chuti. Vložte do misky, nalejte ďalšie 1-2 polievkové lyžice. l. oleja a nechajte 10 minút pôsobiť.
Krok 3
Kým sa paprika varí, cesto rozvaľkáme na obdĺžnikovú vrstvu s rozmermi 20 x 30 cm. Plech prikryjeme vymasteným pergamenom. Položte naň cesto a orežte okraje. Z každého rohu vystrihnite štvorec 10 x 10 cm.
Krok 4
Okraje prehneme do úhľadných strán a pritlačíme po celej dĺžke.
Krok 5
Cesto často popicháme vidličkou a posypeme strúhaným parmezánom.
Krok 6
Na cesto poukladáme kúsky upečenej papriky. Na ne položte vrstvu mozzarelly, potom vrstvu paradajok. Vložte do rúry na 15 minút.
MIMOchodom
Rovnako ako v šaláte Caprese, farby ingrediencií v mozzarelle a paradajkovom koláči symbolizujú taliansku vlajku, čím zdôrazňujú lásku Talianov ku kultúre svojej krajiny.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Hotový Caprese koláč s mozzarellou a paradajkami podávame teplý. Podľa chuti pridajte soľ a čerstvo mleté korenie a určite ozdobte zelenou bazalkou.