gastronóm 20. decembra 20244,50 (6)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľať7Komentujte K receptu
Šalát z pečenej zeleniny možno podávať ako prílohu k mäsu, hydine, rybám alebo v čistej forme ako samostatné jedlo, ktoré je ideálne pre vegánske alebo pôstne menu. Ukáže sa to chutné! Najdôležitejšie je nechať ingrediencie poriadne nasiaknuť cesnakovým olejom: táto technika zaručí šalátu neprekonateľnú vôňu. Zálievka s petržlenovou vňaťou a balzamikovou omáčkou dodáva pokrmu zvláštnu sviežosť a pikantnosť. Všeobecne platí, že napriek jednoduchosti prípravy má šalát z pečenej zeleniny vynikajúcu chuť, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší gurmáni.
zložitosť: ľahko Porcie: 6 varenie: 30 min Pridať. čas: 30 minPečenietalianska kuchyňaVečeraDruhý kurzObčerstvenieŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoRýchloINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍbaklažán – 2 ks.olivový olej – 60 mlkrémové paradajky – 4 ks.sladká paprika rôznych farieb – 3 ks.cuketa – 2 ks.cesnak – 2 strúčikyNa tankovanie:olivový olej – 60 mlbalzamikový ocot – 1 polievková lyžica. l.strúčik cesnaku – 1 ks.štipka cukrupetržlenová vňať – 3 ks.Mleté čierne korenie Soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte všetku zeleninu na šalát. Baklažány a cuketu nakrájame šikmo na kolieska hrubé približne 1 cm. Paradajky a papriku pozdĺžne prekrojíme na 4 kusy. Odstráňte jadrovník z papriky.
Krok 2
Ošúpeme dva strúčiky cesnaku, roztlačíme ich plochou stranou veľkého noža a nasekáme nadrobno. Môžete ho pretlačiť cez lis do misky. Nalejte olivový olej a dôkladne premiešajte.
Krok 3
Všetku predtým pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy. Nalejte cesnakový olej a premiešajte. Nechajte pri izbovej teplote 30 minút. Občas premiešame.
Krok 4
Pripravte dresing na šalát. Petržlenovú vňať umyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Cesnak ošúpeme a nasekáme. Zmiešajte petržlenovú vňať, cesnak, balzamikový ocot a cukor. Za stáleho šľahania prilievame olivový olej. Dochutíme soľou a korením.
Krok 5
Rúru vyhrejeme na 190°C. Namažte gril rastlinným olejom pomocou kefy. Uložíme naň plátky cukety a baklažánu. Do rúry vložte rošt s plechom na pečenie nadol. Pečieme 10 minút. Položte na tanier.
Krok 6
Paradajky a papriky položte na gril a opekajte 5 minút. Odstavíme z grilu a vmiešame cuketu a baklažán. Polejte predtým pripraveným dresingom. Znova premiešame a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Ak ste si kúpili veľké baklažány na šalát, môžu chutiť horko. Ak chcete tento problém vyriešiť, nakrájajte ovocie a pridajte veľké množstvo soli. Nechajte pôsobiť 15 minút. Potom baklažány opláchneme, zľahka vyžmýkame a uvaríme podľa receptu.
MIMOchodom
Šalát z pečenej zeleniny môžeme doplniť na kocky nakrájaným syrom alebo fetou. Skúste šalát doplniť aj veľkými plátkami syra halloumi, opečeným z oboch strán na grilovacej panvici.