gastronóm 3. januára 20254,83 (6)ohodnotiťPridať k obľúbenýmzdieľať5Komentujte K receptu
Win-win jedlo – kura so zemiakmi v rúre! Pomôže ako na dovolenke, keď sú hostia na prahu, ako aj vo všedné dni, keď premýšľate, čo uvariť na večeru. Kuracie uhorky má obzvlášť jemnú chuť a namáčanie v jemnej marináde dodá pikantnosť, ktorá sa prenesie do zemiakov. Neuveriteľná vôňa pečienky bude korunovať váš triumf, keď ružové kura a zemiaky vyberiete z rúry a odnesiete na stôl. Vytvorením tohto zázraku strávite veľmi málo času. Marinovanie kurčiat bude trvať dvadsať minút, pečenie o niečo viac, ale keď zaujmú svoje miesto v rúre, môžete si oddýchnuť alebo robiť iné veci.
zložitosť: ľahko Kalórie: 882,61 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 65,64 g/37,89 g/70,55ruská kuchyňaVečeraVečeraHlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIEKuracie uhorky (kŕmené kukuricou) 4 ks.Zemiakový 8 ks.Paradajka (paradajka) 3 ks.Olivový olej Soľ ochutnaťNa marinádu:Citrónová šťava 1 kusOlivový olej 3 polievkové lyžice.Zrnitá horčica 1 polievková lyžica.Cesnak 2 klinčekyMleté čierne korenie 1 lyžičkaSoľ na špičke nožaGranulovaný cukor na špičke noža Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete variť kurča a zemiaky v rúre na večeru alebo keď prídu hostia, pripravte si vopred potrebné ingrediencie: kuracie uhorky, zemiaky, paradajky. A tiež všetko, čo potrebujete na marinádu: citrón, olivový olej, cesnak, horčica a korenie.
Krok 2
Na marinádu ošúpeme cesnak a pretlačíme lisom. Vytlačte šťavu z polovice citróna. V miske zmiešame citrónovú šťavu, cesnak, olivový olej, obilnú horčicu, mleté čierne korenie, štipku soli, všetko premiešame.
Krok 3
Opláchnite vypitvané kuracie telá a osušte ich na papierových utierkach. Pomocou kefy potrieme kurčatá pripravenou marinádou zvonku aj zvnútra. Vložíme do nádoby, prelejeme zvyšnou marinádou, prikryjeme pokrievkou a necháme 15-20 minút pri izbovej teplote.
Krok 4
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na veľké kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode do polovice varenia, 10 minút. Potom scedíme v cedníku, scedíme vodu a zemiaky osušíme. Paradajky nakrájajte na plátky hrubé 0,5 cm.
Krok 5
Predhrejte rúru na 220°C. Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Marinované kurča vyberte z nádoby, osušte papierovými utierkami a vložte do panvice. Pečte 20 minút, raz otočte, aby sa kurčatá jemne obalili a zachovali si šťavu. Vyberte z rúry.
Krok 6
Plech na pečenie vymastíme olivovým olejom. Na plech poukladáme kúsky zemiakov v jednej vrstve, na okraje zemiakov poukladáme plátky paradajok, osolíme a posypeme štipkou cukru. Zeleninu pokvapkáme olivovým olejom.
Krok 7
Pripravené kurčatá preložíme z panvice na plech s vrstvou zemiakov. Plech položte na spodnú úroveň rúry predhriatej na 200 °C. Kuracie mäso a zemiaky pečieme v rúre 30-40 minút.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby sa kura a zemiaky v rúre nepripálili a predčasne nevysušili, po 15 minútach od začiatku pečenia ich prikryte plátom alobalu. Aby vtáčik aj príloha zostali šťavnaté, môžete do zemiakov na plechu naliať trochu vody.
MIMOchodom
Ak do každého jatočného tela kura vložíte polovicu citróna alebo niekoľko kúskov olúpaného jablka, zlepší sa tým chuť a pomôže sa zachovať šťavnatosť pod zlatou kôrkou.