Paradajky vo vlastnej šťave

Paradajky vo vlastnej šťave

Paradajky vo vlastnej šťave K receptu

Paradajky vo vlastnej šťave sa zdajú byť veľmi jednoduchou prípravou na zimu. Mnoho ľudí ho však miluje a robí si ho pravidelne počas paradajkovej sezóny. Ako variť paradajky vo vlastnej šťave? Určite poznáme odpoveď na túto otázku a zdieľame s vami skvelý recept! Nevyžaduje si to žiadnu špeciálnu zručnosť ani zručnosť a súbor ingrediencií je elementárny: potrebujete len paradajky a najdostupnejšie korenie. Ach áno! Potrebujete aj litrové zaváracie poháre, ktoré, samozrejme, dôkladne vysterilizovať. No, aby bol prípravok obzvlášť jemný, paradajky ošúpeme a zásadne nepoužívame ocot. Chuť jedla je prirodzená a veľmi jemná.

zložitosť: ľahko Kalórie: 308,55 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 30 min Použité: 11,67 g/2,08 g/63,46PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍParadajky 1 kgZeler 1 kusDill 5 pobočiekPetržlen 5 pobočiekSoľ 1 polievková lyžica.Cukor 1 polievková lyžica.Zrnká čierneho korenia 6 ks.Tabasco omáčka ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si paradajky. Umyte ich a osušte papierovými utierkami. Pomocou veľmi ostrého noža jemne narežte každé ovocie zospodu do kríža. Musíte prerezať iba kožu, nie dužinu!

Krok 2

V širokom hrnci priveďte vodu do varu. Ponorte do nej pripravené paradajky a držte v ohni asi minútu. Potom pomocou dierovanej lyžice preneste ovocie do cedníka.

Krok 3

Paradajky niekoľkokrát opláchnite ľadovou vodou. Odrezaná koža sa začne vlniť, čím sa uľahčí jej odstránenie. Opatrne odstráňte šupku zo všetkých paradajok.

Krok 4

Poháre a viečka sterilizujte. Jedna z najjednoduchších a osvedčených metód je nad parou. Na panvicu s vriacou vodou položte sito alebo špeciálne veko s okrúhlym otvorom v strede. 500 ml poháre sterilizujte minút, litrové 15 minút. Súčasne varte viečka (vždy 2-3 minúty).

Krok 5

500 g lúpaných paradajok nakrájame na polovice. Ak chcete, odstráňte semená čajovou lyžičkou: bez nich budú paradajky vo vlastnej šťave vyzerať oveľa pôsobivejšie. Premiestnite polovice paradajok do pripravených pohárov.

Krok 6

Zvyšné paradajky nakrájame na malé kocky. Nasekané paradajky vložte do hrnca s hrubým dnom na strednú teplotu. Za stáleho miešania privedieme do varu.

Krok 7

Zeleninu umyte a dobre osušte, potom nasekajte veľmi jemne. Dôležité! Pre paradajky vo vlastnej šťave sú čerstvé bylinky korením, nie súčasťou jedla. Kôpor a petržlenovú vňať nasekajte veľmi jemne, odstráňte tuhé stonky.

Krok 8

Umyte stonkový zeler. Potom pomocou škrabky na zeleninu alebo veľmi ostrého noža odrežte všetky tvrdé vlákna (ak nejaké existujú). Pripravenú stonku nakrájajte na čo najmenšie kocky.

Krok 9

Pridajte pripravenú zeleninu a zeler na panvicu s paradajkovou dužinou spolu so soľou, cukrom, korením a omáčkou Tabasco. Na miernom ohni dusíme 10 minút, kým zeler nezmäkne.

Krok 10

Výslednú pikantnú paradajkovú šťavu pretrite cez sitko. Ak to nestačí, pridajte trochu pitnej vody a premiešajte. Šťavu vráťte do panvice a na strednom ohni opäť priveďte do varu.

Krok 11

Paradajky v pohári zalejeme vriacou paradajkovou šťavou. V ideálnom prípade by mali byť plody úplne pokryté vlastnou šťavou: takto sa bude prípravok lepšie skladovať.

Krok 12

Pasterizujte paradajky v pohároch. Aby ste to urobili, zakryte ich pokrievkami a vložte ich do veľkého hrnca so sotva viditeľnou vriacou vodou. Mala by siahať približne do polovice výšky pohára. Po opätovnom varení vody pasterizujte 10 minút.

Krok 13

Opatrne vyberte plechovky paradajok z panvice. Utesnite a prevráťte na dvojito zloženú utierku. Necháme úplne vychladnúť. Skladujte na chladnom mieste.

UŽITOČNÉ RADY

Pokúste sa vybrať paradajky nielen rovnakej odrody, ale aj rovnakej veľkosti a rovnomerného stupňa zrelosti. V opačnom prípade bude niektoré ovocie tvrdšie, iné mäkšie, čo nebude mať najlepší vplyv na gastronomický zážitok pri degustácii.

MIMOchodom

Ak správne pripravíte poháre paradajok vo vlastnej šťave a potom ich pasterizujete, pochúťka sa dobre udrží. Ak je to žiaduce, môžete do šťavy pridať olivový olej: pridá zaujímavé poznámky k chuti jedla.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik