K receptu
Máte radi jemne solené uhorky s cesnakom? Zdá sa nám, že je len málo tých, ktorí dokážu odmietnuť takú voňavú maškrtu. Tieto uhorky stačí podávať s varenými zemiakmi, posypané bylinkami a ľahká večera, možno ideálna na letný deň, je hotová. Nie je potrebné žiadne mäso! Jemne solené uhorky s cesnakom sa dajú pridať aj do šalátu, napríklad do toho najjednoduchšieho, ktorý mnohí milujú – s paradajkami, vajíčkami a bylinkami. Chuť jedla získa úplne nové, originálne „intonácie“. Druhy zelene na nakladanie uhoriek pre tento recept sa môžu meniť podľa vášho želania. Nikdy by ste sa však nemali vzdať dubových listov: spolu s chrenom dodávajú ovociu silu a chrumkavú textúru.
zložitosť: ľahko Kalórie: 101,16 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 5,05 g/1,11 g/18,24PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍuhorky – 8 kg hnedého cukru (na 1 liter vody) – 1 polievková lyžica. l hrubá soľ (na 1 liter vody) – 2 polievkové lyžice. l. listy ríbezle – 4 ks dubové listy – 6 vetvičiek estragón – 80 g cesnaku – 2 stredne veľké hlavy zelené korenie – 2 polievkové lyžice. l koreň chrenu – 40–50 g semien bielej horčice – 2 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte uhorky na morenie. Umyte ich a namočte do studenej vody na 4 hodiny. Potom vypustite vodu (nebudete ju potrebovať), každú uhorku nakrájajte na oboch koncoch.
Krok 2
Pripravené uhorky vložte do nádoby na nakladanie (môže to byť vaňa, smaltovaná panvica alebo umývadlo) a zalejte pitnou vodou, z ktorej potom pripravíte nálev. Mal by úplne zakryť uhorky.
Krok 3
Po odmeraní vody týmto spôsobom ju nalejte do veľkej panvice, v ktorej plánujete pripraviť soľanku. Pridajte cukor a soľ, premiešajte. Položte na oheň a priveďte takmer do varu. Výsledný nálev necháme vychladnúť na 50°C.
Krok 4
Kým nálev chladne, na dno nakladacej nádoby položte polovicu listov a kôpru, estragón, rozpolené strúčiky cesnaku, zrnká korenia, chren a horčičné semienka. Navrch rozložíme uhorky, prikryjeme zvyšnými listami a kôprom.
Krok 5
Uhorky zalejeme teplým nálevom. Prikryte plátenným obrúskom alebo ľanovou utierkou. Na vrch položte drevený kruh a útlak (napríklad dôkladne umytý kameň).
Krok 6
Uhorky necháme 1-3 dni odležať pri izbovej teplote, podľa toho, ako veľmi ich chcete osoliť. Po 2 dňoch môžete uhorky ochutnať a zhodnotiť ich chuť.
UŽITOČNÉ RADY
Jemne nasolené uhorky s cesnakom možno konzervovať v litrových pohároch. Ovocie najskôr opláchnite vychladnutou prevarenou vodou. Potom vložte do sterilných pohárov spolu s čerstvými bylinkami a korením. Precedíme soľanku a prevaríme. Nalejte ju na uhorky v pohároch. Prikryjeme pokrievkami a sterilizujeme 10-15 minút. Okamžite utesnite.
MIMOchodom
Namiesto hnedého cukru na polenie jemne nasolených uhoriek s cesnakom je vhodný aj obyčajný biely cukor, no skúste jedného dňa použiť ten prvý. Chuť bude výraznejšia: rozdiel určite pocítite!