Letné rýchle polievky: okroshka, cviklová polievka, gazpacho, botvinya, polievky zo sopky a jahody
Aká polievka je ideálna na horúce letné dni? Samozrejme okroshka, gazpacho a polievka z cvikly. A čo horúce? Nech to znie akokoľvek zvláštne, horúce tekuté jedlo v lete je tiež skvelým spôsobom, ako sa osviežiť a nabiť energiou a elánom na celý deň. Chutnú letnú polievku pripravíte z tých najdostupnejších surovín a veľmi rýchlo.
O čom budeme hovoriť v článku:Studené rýchle polievkyHorúce rýchle polievkyRybacia botvina so šťavelom a žihľavou Arménska okroshkaLitovská cviklová polievkaParadajková polievka s nakladaným syrom Ľahký melónový gazpacho Zeleninový hrášok na taliansky spôsobSyrová polievka so zeleninouLetná grilovaná kuracia polievkaBrokkolicová a šťaveľová polievka s šťaveľovým pyréKapustová polievkaVreataSavinová polievka Inreata
Keď je horúco, ste smädný neustále. Je to celkom prirodzené, pretože na udržanie tepelnej rovnováhy telo odparuje veľa vlhkosti a spolu s ním stráca veľké množstvo užitočných látok. Preto odborníci na výživu odporúčajú jesť polievku aj v tých najväčších horúčavách.
Studené rýchle polievky
Mnohé národné kuchyne majú recepty na studené polievky. Toto je ruská botvinya a poľský holodnik a balkánsky tarator a mnoho ďalších. Pripravujú sa s kvasom, zeleninovým alebo bobuľovým vývarom a fermentovanými mliečnymi výrobkami, ako je kefír, ayran, matsoni alebo jogurt. Celý proces pravdepodobne nebude trvať dlhšie ako 10–30 minút. Stačí nasekať všetky ingrediencie a potom ich zmiešať a pridať tekutú zložku. Do studených letných polievok je zvykom pridávať okrem čerstvých byliniek aj varené vajíčka, ryby, hydinu či mäso, ale aj strúhanku či krekry.
Horúce rýchle polievky
Ukha alebo rybacia polievka je jednou z možností rýchlej horúcej polievky na leto
Medzi rýchlymi horúcimi polievkami, obľúbenými najmä v lete, stojí za zmienku predovšetkým zelená kapustnica a boršč so šťavelom. Môžete ich variť s vodou, mäsovým alebo zeleninovým vývarom, pridaním akejkoľvek sezónnej zeleniny – špenátu, žihľavy, repy atď. Pre zasýtenie môžete pridať zemiaky, pohánku, perličkový jačmeň, kúsky vareného kuracieho mäsa alebo vajíčka. Čerstvé bylinky sa varia veľmi rýchlo, takže polievka bude hotová za pár minút.
Ďalšou možnosťou rýchlej horúcej polievky je ukha. Uvarte ho so zemiakmi alebo prosom, aj tak bude chutný. Mimochodom, na super rýchlu rybaciu polievku môžete použiť konzervovaný ružový losos alebo saury. Za 15 minút to teda určite zvládnete.
Veľmi rýchlo sa uvaria aj mladé cukety, mrkva, pór a zelený hrášok. Pripravte si z nich pyré polievku so smotanou alebo taveným syrom. Jednoducho nakrájajte zeleninu na malé kúsky, poduste a potom rozmixujte na pyré pomocou mixéra, kým nebude hladká. Podávame s krekrami alebo semienkami. 15–20 minút – a obed je hotový!
Ďalšiu výbornú letnú polievku si môžete pripraviť z paradajok konzervovaných vo vlastnej šťave alebo z passaty. Podľa chuti pridajte morské plody, mäsové guľky, čerstvú zeleninu, jemné cestoviny a stredomorské korenie, ako je bazalka, tymián, rozmarín, cesnak atď. Pri podávaní môžeme túto polievku posypať strúhaným syrom a jemne pokvapkať olivovým olejom.
Náš výber obsahuje 12 originálnych a rýchlych letných polievok, ale aj bonus – 2 recepty, ktoré môžu byť polievkou, dezertom aj kokteilom zároveň.
Rybie botvinya so šťavelom a žihľavou
Ryba botvinya so šťavelom a žihľavou je dnes už takmer zabudnutým jedlom starej ruskej kuchyne. Jedná sa o studenú letnú polievku z chlebového kvasu s varenými a strúhanými bylinkami (môžete si vziať nielen šťavel a žihľavu, ale aj repné vrcholy, mrkvu, reďkovky atď.).
Rybie botvinya so šťavelom a žihľavou
15–20 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- kvas – 1,5 l
- filé z bielej ryby – 500 g
- uhorky – 2 ks.
- šťavel – 200 g
- mladá žihľava – 200 g
- zelená cibuľa – 4–5 stoniek
- kôpor – 1 malý zväzok
- cesnak – 1 strúčik
- soľ
1. Nakrájajte šťavel a žihľavu, vložte do hrnca a zalejte 500 ml vody. Priveďte do varu na silnom ohni, pridajte soľ a znížte oheň. Varte 2 minúty, sceďte a nechajte tekutinu a zeleninu nakrájajte ponorným mixérom. Vráťte tekutinu do panvice a ochlaďte.
2. Rybu vložíme do hrnca, zalejeme 150 ml vody, osolíme a po uvarení varíme prikryté 8 minút. Ochlaďte na izbovú teplotu, potom rozdrvte na malé kúsky.
3. Zelenú cibuľku, kôpor a cesnak nakrájame nadrobno, dáme do misy, pridáme na kocky nakrájané uhorky, osolíme a roztlačíme mačkadlom. Pridajte túto zmes do panvice so šťavelom a žihľavou a nalejte kvas. Botviny podľa možnosti necháme vylúhovať v chladničke, potom polievku nalejeme do misiek, pridáme kúsky ryby a podávame.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Botvinya môžeme podávať aj s červenou rybou alebo varenými račími chvostíkmi. Samostatne na stôl naservírujte horčicu, strúhaný chren a kolieska citróna, aby si každý hosť mohol dochutiť polievku podľa svojej chuti.
MIMOchodom
Namiesto ponorného mixéra je vhodný aj prelievací mixér-sklo: umožní vám rozdrviť vršky rovnako jemne, takmer do hladka. Pridajte niekoľko polievkových lyžíc tekutiny, v ktorej sa zeleň varila – urýchli to proces sekania.
arménska okroshka
Arménska okroshka (matsnabrdosh) je osviežujúca vegetariánska studená polievka na báze matsun (matsoni) a aromatických bylín. Ak nemáte radi koriandr, pridajte akékoľvek iné bylinky, ktoré chcete – petržlen, kôpor, estragón, bazalku, mätu atď.
arménska okroshka
15 minút
5 porcií
Na prípravu potrebujete:
- matsun (matsoni) – 500 ml
- minerálna alebo obyčajná voda – 100–300 ml
- uhorky – 300 g
- koriander – 50 g
- iná zelenina podľa chuti
- soľ
1. Pripravené uhorky nakrájajte na malé kocky: čím menšie, tým lepšie. Ak je koža hrubá, je lepšie ju odstrániť.
2. Zeleninu rozdeľte na listy a stonky. Pre okroshku budete potrebovať iba listy a najtenšie stonky: musia byť jemne nasekané.
3. Zmiešajte zeleninu a uhorky v hrnci alebo hlbokej miske, pridajte soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte.
4. Pridajte matsoni a znova premiešajte. Potom zrieďte matsnabrdosh veľmi studenou vodou na požadovanú konzistenciu, premiešajte av prípade potreby pridajte soľ.
5. Studenú polievku nalejeme do tanierov alebo pohárov, ozdobíme bylinkami a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Ak si nechcete pripraviť matsun (matsun) sami a neexistuje spôsob, ako si ho kúpiť, potom ho v arménskej okroshke možno ľahko nahradiť plnotučným kefírom, ayranom alebo dokonca jogurtom.
MIMOchodom
Aby ste túto studenú polievku konečne premenili na lahodný chladivý nápoj, vložte do misky mixéra uhorky, bylinky, matsoni a niekoľko kociek ľadu. Bez pridania vody rozdrvte výrobky na takmer homogénnu konzistenciu a nalejte do širokých nízkych pohárov.
Litovská cvikla
Litovská polievka z červenej repy alebo shaltibarschai je studená polievka, ktorá je veľmi populárna vo všetkých pobaltských krajinách aj mimo nich. Najčastejšie sa do polievky pridáva repa z konzervy. Po prvé, je to veľmi pohodlné a po druhé, chuť jedla je pikantnejšia. Vhodná je však aj varená či pečená cvikla.
Litovská cvikla
chladenie 1 hodinu
varenie 15 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- kefír 3,2 % tuku – 1,5 l
- varená alebo pečená repa – 500 g
- varené vajcia – 8 ks.
- stredne veľké uhorky – 3 ks.
- kôpor – 3 vetvičky
- zelená cibuľa – 2 stonky
- soľ
- cukor
1. Cviklu nastrúhame na hrubom strúhadle. Vložte do hrnca a pridajte pitnú vodu tak, aby repu len zľahka pokrývala.
2. Panvicu položte na stredný oheň a priveďte do varu. Varte 5 minút. Odstráňte z tepla a nechajte úplne vychladnúť. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
3. Uvarené vajcia ošúpeme, 4 ks. nadrobno nasekáme, zvyšné rozrežeme pozdĺžne na polovice.
4. Uhorky ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle alebo nakrájame na veľmi tenké pásiky. Jemne nakrájajte kôpor a zelenú cibuľu.
5. Do panvice s cviklou pridáme uhorky, nakrájané vajcia a bylinky. Nalejte veľmi studený kefír. Podľa chuti osolíme a pridáme cukor. Cviklovú polievku rozdelíme na vychladnuté taniere. Do stredu každej položte dve polovice vajec.
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto kefíru môžete na dochutenie litovskej polievky z červenej repy použiť jogurt. Nie je vôbec ťažké pripraviť si ho doma! Vezmite pasterizované plnotučné mlieko, nalejte ho do pohára a pridajte lyžičku kyslej smotany. Potom premiešajte a nechajte jeden deň pri izbovej teplote.
MIMOchodom
V Litve sa cviklová polievka zvyčajne podáva s horúcimi varenými zemiakmi: táto kombinácia robí chuť polievky výraznejšou. Pre extra sviežosť a jasnú vôňu posypte polievku jemne nasekanými bylinkami.
Paradajková polievka s nakladaným syrom
Recept na paradajkovú polievku so slaným syrom a bulgurom sa hodí na horúce letné dni. Namiesto papriky si môžete vziať zeler alebo cuketu a ak nemáte po ruke dobré šťavnaté paradajky, pokojne použite konzervované.
Paradajková polievka s nakladaným syrom
varenie 15–25 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- paradajky – 4-5 ks.
- nakladaný syr – 200 g
- varený bulgur – 200 g
- červená paprika – 1 ks.
- cibuľa – 1 ks.
- feferónka – 1 ks.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
- cesnak – 2 strúčiky
- koriander – 2-3 vetvičky
- khmeli-suneli – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Cibuľu, papriku a paradajky nakrájame na malé kocky. Z feferónky odstráňte semienka a blany a struk nakrájajte na tenké krúžky. Nakrájajte cesnak.
2. V hrnci s hrubým dnom zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu a varte do priehľadnosti 5 minút. Pridáme sladkú a štipľavú papriku, cesnak, paradajky a na miernom ohni dusíme ďalšie 3 minúty. Osolíme, okoreníme, ochutíme slnečnicovým chmeľom a zalejeme 1 litrom vriacej vody. Znížte teplotu na minimum a prikryté varte 7 minút. Polievku odstavíme z ohňa a rýchlo vychladíme.
3. Nakladaný syr nakrájajte na malé plátky, oddeľte od stoniek a koriandr nasekajte nadrobno. Polievku nalejte do tanierov, do každého dajte 2-3 polievkové lyžice. l. pripravený bulgur a plátky syra, posypeme koriandrom. Polievku podávame studenú.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Rovnakú polievku je možné pripraviť na taliansky spôsob: namiesto rastlinného oleja použite olivový olej, slnečnicový chmeľ nahraďte zmesou talianskych bylín a namiesto slaného syra pridajte stracciatellu alebo ricottu.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete polievku rýchlo schladiť, vložte panvicu s polievkou do väčšej panvice naplnenej do jednej tretiny ľadovou vodou. Neustále miešame, aby polievka vychladla rovnomerne.
Ľahké melónové gazpacho
Naša verzia melónového gazpacho s nádychom, alebo skôr s nádychom korenia. Táto studená polievka obsahuje niekoľko druhov papriky. Ukazuje sa to veľmi chutné. Skúste to!
Ľahké melónové gazpacho
varenie 15 minút
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- veľké zrelé paradajky – 5-6 ks.
- melónová dužina – 400 g
- veľká červená sladká paprika – 1 ks.
- krymská cibuľa – 1/2 ks.
- olivový olej – 60-70 ml
- červený vínny ocot – 1 polievková lyžica. l.
- cesnak – 2 strúčiky
- sladká paprika – 1 lyžička.
- údená paprika – 1/2 lyžičky.
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- microgreens na servírovanie
1. Jemne nakrájajte cibuľu a cesnak, vložte do misky mixéra, nalejte do octu.
2. Na paradajkách urobte zárezy v tvare kríža, zalejte ich vriacou vodou a vložte do ľadovej vody. Paradajky ošúpeme, nakrájame na 6-8 kúskov, vyberieme…