Nakladané chrumkavé uhorky na zimu

K receptu

Marinované chrumkavé uhorky na zimu sú skvelým občerstvením mimo sezóny, ale v chladnom počasí budú obzvlášť užitočné na stole. Dôležité je, že uhorky pripravené v pohároch podľa tohto receptu si dlho uchovávajú vitamíny, hlavne vitamín C, ktorý je dôležitý pri prechladnutí. A najťažšia vec na marinovaní je samotná marináda. Jeho množstvo treba vypočítať tak, aby postačovalo pre všetky banky. Ale pozrite sa na situáciu: jedna porcia nestačí, pripravte si viac. A veľkosť uhoriek, mimochodom, v tejto veci tiež záleží.

zložitosť: ľahko Kalórie: 60,20 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 30 min Použité: 1,82 g/0,34 g/12,83PrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEUhorka 2 kgCesnak 5 klinčekovZelení (kôpor a petržlen) 8 pobočiekZrnká čierneho korenia 6 ks.Karafiát 5 ks.Listy ríbezlí, čerešní alebo chrenu 5 ks.Bobkový list 2 ks.Na marinádu:Voda 1,5 lJablčný ocot 6% 6 polievkových lyžíc.Cukor 6 polievkových lyžíc.Soľ 3 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si uhorky. Dôkladne ich opláchnite pod studenou vodou, prípadne ich nechajte chvíľu v miske s vodou. Osušte, odstráňte konce uhoriek – odrežte asi 1 cm od každého okraja.

Krok 2

Pripravte si marinádu. Vo veľkom hrnci zmiešajte vodu, ocot, soľ a cukor. Priveďte do varu a varte 5-7 minút, kým sa soľ a cukor úplne nerozpustia. Marinádu nechajte vychladnúť.

Krok 3

Pripravte si poháre. Dôkladne ich umyte horúcou vodou a sódou a osušte. Cesnak a cibuľu ošúpte a vložte na dno sterilizovanej nádoby. Pridajte vetvičky a listy byliniek, bobkový list a iné korenie.

Krok 4

Naplňte poháre uhorkami. Uhorky položte tesne k sebe, nenechávajte žiadne medzery. Uhorky zalejeme horúcou soľankou a na vrchu necháme malú medzeru.

Krok 5

Poháre prikryte viečkami a vložte ich do veľkého hrnca s horúcou vodou – hladina vody by mala siahať po úroveň hrdla pohárov. Panvicu položte na strednú teplotu a priveďte vodu do varu. Uhorky sterilizujte 15-20 minút, kým uhorky nezmenia farbu – mali by zblednúť.

Krok 6

Poháre vyberte z panvice, ihneď ich pevne zrolujte, otočte hore dnom a nechajte poháre pri izbovej teplote vychladnúť. Potom poháre preneste na chladné a suché skladovacie miesto. Nakladané uhorky sú pripravené na zimu.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Nakladané uhorky sú nielen vynikajúcim občerstvením, ale aj vynikajúcou prílohou k vareným alebo vyprážaným zemiakom. Môžu sa pridávať aj do rôznych zimných šalátov.

MIMOchodom

Vyberte si iba čerstvé a silné uhorky s tenkými šupkami, bez najmenších nedostatkov alebo známok „nie prvej čerstvosti“ – iba tie budú dokonale chrumkavé a dobre nakladané.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik