K receptu
Rybie mäso v rôznych úpravách bolo kedysi známym jedlom pre Rusov všetkých tried. Rybie mäso očistené od kostí sa varilo, vyprážalo alebo pieklo. Robili aj pirohy s telnoy, palacinky-trubky plnené telnoy, solyanka. Takto opisuje Vladimír Dal ruský obed: „…teplý (kapustová polievka s kašou), studený (rôsol, zalievaný), celý (ryba), koláč…“ Pozrime sa, ako sa dá pripraviť veľmi chutné jedlo z filé z čerstvých riečnych rýb.
zložitosť: priemer Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minútObčerstvenieVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 kg chudého rybieho filé (ostriež, zubáč, treska) 1 vajce 1 stredná cibuľa 2 polievkové lyžice. l. chudé alebo rozpustené maslo 200 ml nálevu z uhoriek 1 stredná petržlenová vňať 2 malé zväzky byliniek podľa chuti soľ, mleté čierne korenie 2 silné stredne nakladané uhorky, malý zväzok kôpru a chren na podávanie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Rybie filé nasekáme nožom nadrobno a zmiešame s jemne rozšľahaným vajíčkom.
Krok 2
Cibuľu nakrájame nadrobno, na panvici rozohrejeme olej, pridáme cibuľu, na miernom ohni opekáme 10 minút, potom odstavíme z ohňa a mierne ochladíme. Zmiešajte cibuľu s mletou rybou, soľou a korením podľa chuti.
Krok 3
Mleté mäso pevne vložíme do plátenného obrúska, zložíme do „klobásy“ a oba otvorené konce previažeme kuchynskou niťou.
Krok 4
Mleté mäso vložte do obrúska na panvicu alebo podlhovastú náplasť, zalejte soľankou a pridajte studenú vodu tak, aby pokrývala iba horný okraj „klobásy“. Do panvice dáme petržlenovú vňať a nadrobno nasekané bylinky a prikryjeme pokrievkou. Umiestnite kotol na mierny oheň, priveďte do varu a varte 45–50 minút.
Krok 5
Na servírovanie nakrájajte uhorky na tenké plátky a nasekajte kôpor. Hotovú zeleninu vyberte z panvice, rozviažte obrúsok, položte zeleninu na misku, zakryte kyslou uhorkou a posypte kôprom. Chren podávajte oddelene.
MIMOchodom
Z uvareného vývaru s nálevom pripravíme vývar na korpus, ktorý zahustíme múkou opraženou na masle a pridáme kyslú smotanu, chren a bylinky podľa chuti.