K receptu
Cestovinový a syrový kastról s paradajkami je výdatné a sýte jedlo, ktoré sa dá pripraviť na neskoré raňajky. Tento kastról si môžete pripraviť aj vopred (dobre zvládne skladovanie v chladničke) a vziať si ho so sebou v nádobe do práce.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 1 hodinaRúraPraženiePečenieRaňajkyPopoludňajšie občerstvenieObčerstvenieINGREDIENCIE NA 4 PORCIE180 g tvrdého, ostrého, kyslého syra ako čedar 50 g tvrdého, ostrého, pikantného syra ako gruyère 50 g tvrdého zrelého syra ako parmezán 50 g pšeničnej strúhanky 3 paradajky 280 g rigatoni alebo penne 700 ml mlieka 50 g masla plus na pleseň 50 múky 1 lyžička. Dijonská horčičná soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Syr nastrúhame najemno, každý zvlášť. Chlieb trochu osušte na suchej panvici a rozdrvte v mixéri na veľké omrvinky. Zmiešajte 25 g čedaru, 15 g parmezánu a strúhanku. Zmiešajte zvyšné časti všetkého syra. Paradajky nakrájame na kolieska.
Krok 2
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Scedíme do sitka. Udržujte v teple. Na omáčku zohrejte mlieko v hrnci alebo na panvici.
Krok 3
Súčasne rozpustite maslo vo veľkej panvici s vysokými stranami. Za stáleho miešania pridajte múku. Zahrievanie, 1 minúta. Odstráňte z tepla. Za stáleho miešania pridajte 3 mlieko. Pridajte približne 550 ml mlieka. Miešajte do hladka, odstráňte všetky hrudky. V prípade potreby pretrieme cez sitko.
Krok 4
Vráťte panvicu na oheň. Zahrievajte, kým nezhustne a nebude hladká. Odstavíme z ohňa a vmiešame zvyšnú syrovú zmes a horčicu. Pridajte 5 lyžíc. l. mlieko alebo trochu viac, čím sa omáčka dostane do požadovanej mierne tekutej konzistencie. Dochutíme soľou a korením.
Krok 5
Zmiešajte omáčku a cestoviny. Ak je konzistencia hmoty hustá, zriedime horúcim mliekom.
Krok 6
Teplovzdornú nádobu vymastíme maslom. Posypte panvicu zmesou syra a chleba. Vložte pastu do formy. Na vrch položte paradajky. Pečieme v rúre pri 190°C 12-15 minút. Zapnite gril a pečte kastról ešte 3-5 minút. Mierne vychladíme a podávame teplé.