K receptu
Kto by nemiloval shawarmu? Ten, kto to neskúsil. Existuje naozaj pôstna shawarma? určite. Šťavnatá náplň z čerstvej alebo pečenej zeleniny s pikantnou omáčkou, zabalená v tenkej vrstve lavash – to je celé tajomstvo. Táto instantná roláda je vynikajúcou voľbou pre ľudí nalačno, ako aj pre vegetariánov. Ocenia to aj tí, ktorí jednoducho milujú ľahké a zdravé jedlo. Koniec koncov, zloženie zeleniny v recepte môže byť akékoľvek. Čokoľvek máte v chladničke, zabaľte do pita chleba. Existuje veľa možností omáčky pre každý vkus, od kečupu po pesto a tkemali. Toto občerstvenie sa dá ľahko pripraviť doma a vziať so sebou do práce, na výlet alebo na piknik.
zložitosť: ľahko Kalórie: 549,74 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Pridať. čas: 10 min Použité: 11,65 g/30,42 g/55,88večeraObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIELavash tenký 4 ks.Sladká červená paprika 1 kusZemiakový 4 ks.Nakladané uhorky 4 ks.Paradajky 2 ks.Čínska kapusta alebo zelený šalát 120 gPetržlen 4 pobočkyKečup ochutnaťSladká čili omáčka ochutnaťPôstna majonéza ochutnaťRastlinný olej na vyprážanie ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si zeleninu na pôstnu shawarmu doma. Sladkú papriku a nakladané uhorky nakrájame na tenké prúžky. Paradajky nakrájame na tenké plátky, čínsku kapustu nasekáme, petržlenovú vňať nasekáme.
Krok 2
Na výrobu hranolčekov ošúpeme hľuzy a nakrájame na hrubé prúžky. V hrnci priveďte do varu rastlinný olej na vyprážanie. Zemiaky vložíme do oleja a opekáme 3-4 minúty. Hranolky vyberte dierovanou lyžicou a sceďte na tanier s papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočný olej, a dochuťte soľou.
Krok 3
Na zostavenie pôstnej shawarmy rozložte jeden plát pita chleba na pracovnú dosku. V miske zmiešame kečup, chudú majonézu a čili omáčku podľa chuti. Polovicu plechu potrieme pripravenou omáčkou, nesmie siahať 5 cm od okrajov.
Krok 4
Na omáčku položíme vrstvu čínskej kapusty, potom plátky paradajok, papriky a pásiky uhorky. Na vrch položte hranolky. Posypeme petržlenovou vňaťou.
Krok 5
Okraje pita chleba, nenatreté omáčkou, zabalíme cez plnku, potom všetko opatrne zvinieme do pevnej rolky. Opakujte proces so zvyšnými 3 plátmi pita a náplňou. Vzniknú vám 4 rolky.
Krok 6
Na panvici rozohrejeme trochu rastlinného oleja a pripravené závitky opečieme jeden po druhom zo všetkých strán do zlatista. Preložíme na taniere a každú pôstnu shawarmu prekrojíme na polovicu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
V pôstnej shawarme môžete ingrediencie meniť podľa svojej chuti. Namiesto pita chleba použite tortilly alebo pita chlieb. Ak chcete namiesto šalátu pridať cibuľu alebo bielu kapustu, prosím! Pre väčšiu náplň pridajte do náplne morské plody alebo tofu. A nakladané uhorky pokojne nahraďte morskými riasami.
MIMOchodom
Shawarma bola prvýkrát predávaná ako rýchle občerstvenie v Berlíne prisťahovalcami z Turecka v 70. rokoch. Ale korene tohto jedla sú staré; niečo podobné sa pripravovalo v Grécku a arabských krajinách. Nazývali sa rôzne: shawarma, doner kebab, pita durum, ale podstata je rovnaká – sú to kúsky vyprážaného mäsa s čerstvou zeleninou a omáčkou, zabalené v chlebe.