Ako uvariť mlieko na kašu, polievku, kakao: ukazuje sa, že nie všetko je také zrejmé

Ako uvariť mlieko na kašu, polievku, kakao: ukazuje sa, že nie všetko je také zrejmé

Ako uvariť mlieko na kašu, polievku, kakao: ukazuje sa, že nie všetko je také zrejmé

Kúpili ste si v obchode pasterizované alebo sterilizované mlieko? Potom určite nebudete mať otázku, či ho musíte variť: koniec koncov, všetky patogénne mikroorganizmy sú „zabité“ v mliekarni. Ale pre čerstvé mlieko zakúpené od farmárov alebo naliate zo suda (tieto sa často dodáva na dvory v obytných štvrtiach) sú požiadavky prísne: mlieko musí byť tepelne ošetrené, musí byť prevarené alebo prevarené. Vymyslíme, ako správne uvariť/prevariť mlieko (vrátane prípravy mliečnej kaše), aby sa nepripálilo, neutieklo a maximálne si zachovalo svoje prospešné vlastnosti.

Ako uvariť mlieko

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako správne uvariť mlieko
  • Ako uvariť mlieko na kašu
  • Ako uvariť mlieko na mliečnu polievku
  • Ako uvariť mlieko na nápoje

Ako správne uvariť mlieko

Asi každý aspoň raz v živote prevaril mlieko a každý z piatich kotlov sa stretol s problémom – mlieko uniklo alebo sa pripálilo. Alebo sa aspoň zamyslel a s obavami sledoval vriace mlieko, aby sa tieto príhody nestali. Mlieko v kastróliku si samozrejme treba dávať pozor a nechodiť od neho ďaleko. Stále však existuje niekoľko trikov, ako sa vyhnúť nepríjemnému zápachu z unikajúceho mlieka, umývania sporáka a čistenia panvice.

Aby mlieko neutieklo, dodržujte pravidlá varenia
Aby mlieko neutieklo, dodržujte pravidlá varenia

  1. Výber nádoby na varenie mlieka. Panvica musí byť vyrobená z potravinárskej nehrdzavejúcej ocele.
  2. Pred naliatím mlieka do panvice je potrebné panvicu opláchnuť studenou vodou – zabráni sa tak prichyteniu mlieka na dno a pripáleniu.
  3. Aby mlieko neodtieklo, utrite vnútornú stenu panvice obrúskom jemne navlhčeným v rozpustenom masle. Mlieko sa nebude môcť „lepiť“ na steny a stúpať.
  4. Nalejte mlieko do hrnca a varte ho na strednom ohni.
  5. Z času na čas mlieko premiešajte. Robím to drevenou lyžicou s dlhou rukoväťou – je to pre mňa také pohodlné.
  6. Akonáhle sa na povrchu mlieka objaví hustá, stúpajúca pena, mlieko sa uvarilo. Bod varu mlieka 95 °C. Penu je možné odstrániť pomocou sitka, ak nechcete, aby sa po vychladnutí vytvoril hustý mastný film. Aj keď existujú fanúšikovia tejto konkrétnej peny. Ale toto je mliečny tuk a jeho obsah cholesterolu je veľmi vysoký.
  7. Po odstredení dajte mlieko späť na oheň a priveďte do varu.

Mlieko je pripravené na pitie teplé alebo studené.

Tip: po uvarení panvicu umyte najskôr studenou vodou a potom horúcou vodou a prípravkom.

Ako uvariť mlieko na kašu

Mlieko pri príprave kaše prechádza tepelnou úpravou. Stále ho budete musieť zohrievať, kým nezovrie, pretože pripravené (uvarené) cereálie je potrebné zaliať horúcim mliekom.

Je zdravšie variť ovsené vločky, krupicu, ryžu, proso, perličkovú kašu do polovice uvarenej vo vode a potom naliať mlieko a priviesť kašu do pripravenosti.

Predtým, ako do kaše nalejete mlieko (čerstvé alebo prevarené), musíte ho priviesť do varu a potom cereálie zaliať horúcim mliekom, inak cereálie stvrdnú a kaša bude bez chuti.

Ako uvariť mlieko na mliečnu polievku

V prípade mliečnej polievky musíte mlieko najskôr priviesť do varu a potom ho naliať na predvarené rezančeky alebo cereálie
V prípade mliečnej polievky musíte mlieko najskôr priviesť do varu a potom ho naliať na predvarené rezančeky alebo cereálie

Na prípravu mliečnych polievok sa plnivá – obilniny, rezance, knedle – najskôr varia vo vode, kým nie sú pripravené. Potom sa voda scedí a cereálie, rezance alebo knedle sa zalejú mliekom.

Mlieko (čerstvé alebo prevarené) priveďte do varu a horúcim mliekom zalejte polevu. Polievku prevaríme, pridáme soľ a cukor podľa chuti.

Ako uvariť mlieko na nápoje

Vypitie šálky horúcej kávy, kakaa alebo čaju ráno je pre mnohých povinným rituálom: pomáha ráno sa zobudiť a nabiť energiou. Nápoje vyrobené z mlieka sú tiež sýte. Ak je mlieko pasterizované alebo sterilizované, nie je problém, ale ak je surové, môže sa po pridaní do horúceho nápoja zraziť. Preto musí byť mlieko prevarené a v chladničke. A potom ho použiť na výrobu nápojov.

Čaj alebo káva s mliekom je dobrý spôsob, ako dobiť energiu nielen ráno. Aby bol takýto nápoj chutný a správny, musíte poznať niektoré nuansy.
Čaj alebo káva s mliekom je dobrý spôsob, ako dobiť energiu nielen ráno. Aby bol takýto nápoj chutný a správny, musíte poznať niektoré nuansy.

Pre chuť sa do kávy pridáva trochu mlieka alebo smotany: najčastejšie ide o pasterizované mliečne výrobky z obalu. Alebo predvarené mlieko. Studené alebo horúce je vecou chuti a požadovanej teploty vášho obľúbeného nápoja.

No s prípravou kakaa či čaju je všetko trochu inak. Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Na prípravu kakaa treba mlieko priviesť do varu a až potom v dvoch fázach pridať do zmesi kakaového prášku a cukru. A aby bol nápoj úplne pripravený, znova uvarte kakao a mlieko. Varenie mlieka na prípravu kakaa je povinné: po prvé, nevytvárajú sa hrudky a po druhé, riziko zrážania mlieka pri varení kakaa sa eliminuje, ak sa použije surové mlieko.

Čaj sa zvyčajne pije teplý alebo teplý. Preto by mlieko na prípravu čaju malo mať rovnakú teplotu.

Pri príprave čaju v angličtine sa do šálky najskôr naleje mlieko a až potom čajové lístky. Aby nápoj chutil a mlieko sa nezrážalo, treba ho prevariť. A čo je najdôležitejšie, je to bezpečné pre zdravie.

Voňavé hAi masala a himalájska sa ihneď uvaria s korením vo vode a potom sa pridá mlieko a znova sa prevarí. A pre ich prípravu je dôležité aj to, aby sa pri varení nezvlnila. Preto je pre istotu lepšie použiť prevarené mlieko, hoci pri príprave týchto čajov sa mlieko opäť prevarí s korením.

Mongolský čaj (zelená doska) sa ihneď varí s mliekom. Samozrejme, v tomto prípade mlieko prechádza tepelnou úpravou a nemusíte sa báť, že sa zrazí, ak je záruka čerstvosti. Ale varené je stále bezpečnejšie.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #mliekoSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik