Ako uvariť naozaj chutnú krupicovú kašu: 5 receptov, o ktorých ste možno nevedeli
Krupicová kaša je asi najkontroverznejšia zo všetkých kaší. Veľa ľudí na ňu nedá dopustiť pre jej spomienky z detstva. A niekto jej je, naopak, verný už od škôlky. Poznáme 5 receptov na krupicové kaše, ktoré budú chutiť každému. A tiež nejaké tajomstvá, ako správne uvariť túto kašu.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Podiely krupicovej kaše
- Krupicová kaša bez hrudiek
- Recepty na krupicovú kašu
- Krupicová kaša s hruškou
- Pôstna hustá krupicová kaša so sušenými marhuľami
- Krupicová kaša s rozšľahanými vajíčkami a brusnicovou omáčkou
- Krupicová kaša so smotanou a maslom
- Krupicová kaša varená s brusnicovou šťavou, bez mlieka
Podiely krupicovej kaše
K dispozícii sú 3 stupne hrúbky krupicovej kaše. Podľa Eleny Molokhovetsovej na tekutú kašu vezmite 600 ml tekutiny, 60 g krupice, 1 polievkovú lyžičku. l. maslo a soľ; na polohustú 600 ml tekutiny, 80 g krupice, 1 polievková lyžica. l. maslo, soľ; Pre najhustejšiu kašu 600 ml tekutiny, 100 g krupice, 1 polievková lyžica. l. maslo, soľ.
Molokhovets odporúča variť kašu s mliekom, vrátane mandľového mlieka, prvé dve kaše (riedku a polohustú) podávať na raňajky a hustú na obed. Autor knihy „Darček pre mladé gazdinky“, vydanej v roku 1861, varí krupicovú kašu pre deti z 300 ml tekutiny a 50 g cereálií.
Krupicová kaša pre bábätko
Krupicová kaša bez hrudiek
Hlavným problémom krupicovej kaše, ktorá vás od nej môže navždy odvrátiť, sú hrudky. Krupica padajúca do takmer vriacej vody (90–95 °C), rýchlo napučiava a vrie. Preto cereálie vysypané na konci varenia neskončia v tekutine, ale vo viac či menej hustej kaši a nerozpustia sa úplne. Aby ste tomu zabránili, musíte mať čas rozmiešať „poslednú“ krupicu do hladka za 30–60 sek. Čím je zrno jemnejšie, tým skôr hustne, a preto je väčšia pravdepodobnosť výskytu hrudiek.
Ak chcete uvariť krupicovú kašu bez hrudiek, môžete ju uvariť pri nižšej teplote – 60–70 °C alebo cereálie zalejte studenou vodou, intenzívne premiešajte a túto zmes vlejte do takmer vriacej tekutiny. Upozorňujeme, že táto kaša bude lepkavá.
Krupicová kaša bez hrudiek
Recepty na krupicovú kašu
Bez ohľadu na recept, ktorý si vyberiete, panvicu alebo guláš vždy opláchnite studenou vodou a až potom pridajte mlieko na uvarenie kaše – mlieko sa tak neprichytí na dno a kaša sa nepripáli.
Krupicová kaša s hruškou
Kaša s prísadami je obzvlášť dobrá. Napríklad kaša s vyprážanou hruškou a hrozienkami. Skúste to urobiť tento víkend pre celú rodinu.
Krupicová kaša s hruškou
Pôstna hustá krupicová kaša so sušenými marhuľami
Kaša je iná. Krupica sa kedysi vyrábala z úplne vyčisteného obilia – všetky výhody pšenice zostali v otrubách. A chuť sa odvíjala najmä od množstva cukru a masla. Teraz obchody so zdravou výživou predávajú krupicu vyrobenú z celozrnnej pšenice – nie obyčajnú bielu, ale tmavú smotanu. Kaša z nej – aj bez mlieka a masla – je veľmi chutná. A ak pridáte sójové mlieko a zmes sušených marhúľ, tak toto je už super jedlo. Pozrite si recept tu.
Hustá krupicová kaša so sójovým mliekom
Krupicová kaša s rozšľahanými vajíčkami a brusnicovou omáčkou
Táto kaša sa nazýva buberts: tradičné jedlo lotyšskej kuchyne. Ale zaradiť ju medzi obyčajnú kašu je jednoducho nemožné, pretože v spojení s brusnicovou omáčkou sa jedlo zmení… jedlo sa zmení… na lahodný dezert! A tu je ďalšia verzia tejto kaše – buberty s bobuľami.
Buberts
Krupicová kaša so smotanou a maslom
Táto krupicová kaša má nečakaný vzhľad a nezvyčajná je aj chuť. Už to ani nie je kaša, ale skôr zapekačka alebo puding. Je dobré podávať s čokoládovou alebo bobuľovou omáčkou ako dezert. Pozrite si recept tu.
Krémová krupicová kaša
Krupicová kaša varená s brusnicovou šťavou, bez mlieka
Hodinky Manna sú ďalším lotyšským zázrakom. Ide o krupicovú kašu uvarenú s brusnicovou šťavou a vyšľahanú do konzistencie tej najjemnejšej peny, takmer krupice.
Manna hodinky
A skúste pripraviť krupicovú kašu s vlašskými orechmi od Eleny Molokhovets. Za týmto účelom rozdrvte 200 g lúpaných vlašských orechov v miske mixéra s 80 g cukru. Z 1,2 l smotany, 120 g krupice a orechovo-cukrovej zmesi uvaríme kašu. Keď je hotový, preložte ho do žiaruvzdornej misky a pečte v rúre, kým sa na vrchu neobjaví zlatohnedá pena. Moderný životný hack: posypte ho jemným cukrom a spáľte pochodňou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #ako variť #krupicová #krupicová kašaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach