Čerešňový džem na zimu

Čerešňový džem na zimu

trojdňový džem K receptu

Pripravte si čerešňový džem na zimu, aby ste si počas chladného obdobia mohli vychutnať neporovnateľné potešenie z otvorenia pohára a zhlboka vdychovať už úplne zabudnutú vôňu leta. A akú chuť má tento prípravok! Nie nadarmo drží čerešňový džem dlaň medzi všetkými ostatnými. Konkurovať mu môže len jahoda, ale toto, ako sa hovorí, je vecou vkusu. Džem vyrobený z čerešní máme veľmi radi, najmä preto, že vďaka mimoriadne dlhému spôsobu varenia, ktorý je uvedený v tomto recepte, si plody dokonale zachovajú svoj tvar, ako aj farbu a vôňu. Skúste to!

zložitosť: priemer Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minútPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUčerešňa – 1 kg 300 g cukru – 1 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si čerešne na džem. Ovocie pretrieďte, umiestnite na pracovný stôl v jednej vrstve, potom umyte a osušte. Odstráňte kôstky z čerešní pomocou špeciálneho nástroja.

Krok 2

Vykôstkované čerešne vložte do širokého hrnca alebo lavóra. Pridajte polovicu cukru, prikryte nádobu čistou gázou a nechajte 3-4 hodiny pri izbovej teplote.

Krok 3

Čerešňový sirup, ktorý sa oddelil, sceďte. Pridajte zvyšný cukor a priveďte do varu. Umiestnite pripravené čerešne. Znova priveďte do varu a za občasného odoberania peny varte 7–10 minút. Necháme vychladnúť.

Krok 4

Čerešne v sirupe opäť položte na oheň. Priveďte do varu. Varte, zbavte peny, 10 minút. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť. Nechajte pri izbovej teplote 24 hodín.

Krok 5

Poslednýkrát privedieme džem do varu. Varte 10 minút, zbavte peny. Necháme úplne vychladnúť. Studený džem nalejte do sterilizovaných suchých pohárov a prikryte vyvarenými plastovými viečkami.

UŽITOČNÉ RADY

Do čerešňového džemu môžete pridať korenie podľa chuti. Výborným doplnkom by boli tyčinky badiánu alebo škorice. Mali by byť umiestnené v záverečnej fáze varenia, asi desať minút predtým, ako sú hotové.

MIMOchodom

Aké je tajomstvo úspechu tohto čerešňového džemu? Pri pomalom varení, vďaka ktorému sa plody postupne namáčajú v sirupe. Vďaka tomu sa nezmenia na pyré, čo má najlepší vplyv na vzhľad džemu.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik