Domáci kečup na zimu

Domáci kečup na zimu

K receptu

Rozhodne sa oplatí pripraviť si domáci kečup na zimu: je to celkom jednoduché a konečným výsledkom je vynikajúca omáčka, ktorá môže dopĺňať mäso a cestoviny, kuracie mäso a ryžu. Navyše je to úplne prirodzené! Mimochodom, kečup sa pôvodne nevyrábal z paradajok, ale z rýb a nazýval sa „ge-tsup“. Vynálezcami tohto zázraku boli Číňania. Práve oni pohostili omáčkou anglických námorníkov, ktorí ju potom priniesli domov. Pokusy o reprodukciu niečoho podobného v Británii boli neúspešné kvôli nedostatku správnych ingrediencií. Briti však vytvorili skvelú omáčku Worcestershire, ktorá bola a zostáva veľmi žiadaná. A keď sa Európania rozhodli vyskúšať paradajky, raz k nim pridali aj tieto plody. Dopadlo to tak úžasne, že postupne zvyšné ingrediencie zmizli samé a zrodil sa kečup v podobe, ktorú pozná každý z nás. Čoskoro sa začala priemyselná výroba tejto omáčky, pretože jej popularita sa stala jednoducho neuveriteľnou. Ale domáci kečup bol a zostáva mimo konkurencie. Pripravme si ho na zimu už teraz!

zložitosť: ľahko Porcie: 2 varenie: 3 hodinyMultivaričVečeraVečeraOmáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokPiknikINGREDIENCIE NA 2 PORCIE3 kg paradajok 50 g sušených paradajok 4 strúčiky cesnaku 150 ml jablčného octu 70 g cukru 10 pukov strúčikov 1 bobkový list 2 ČL. mletá sladká paprika 0,5 lyžičky. čerstvo mleté ​​biele korenie 0,3 lyžičky. kajenské korenie 0,3 lyžičky. strúhaný muškátový oriešok 0,5 lyžičky. mleté ​​nové korenie 0,5 lyžičky. mletá škorica 1,5 lyžice. l. nejodizovaná morská soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo vypnete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Pripravte si domáce suroviny na kečup na zimu. Čerstvé paradajky narežeme priečne. Vložte do hrnca a zalejte vriacou vodou. Vriacu vodu scedíme a paradajky prepláchneme studenou vodou.

Krok 2

Paradajky ošúpeme ostrým nožom a odstránime spodok stoniek. Nakrájajte paradajkovú buničinu na kečup na malé kocky a vložte do misky multivarkára.

Krok 3

Cesnak na domáci kečup ošúpeme a nasekáme. Nakrájajte sušené paradajky na prúžky a pridajte ich spolu s cesnakom do misky multivarkára s paradajkovou dužinou.

Krok 4

Vložte klinčeky a bobkový list do malého kúska zdvojenej gázy. Viazajte dlhou silnou niťou. Vrecúško ponorte do paradajkovej zmesi – voľný koniec nite by mal prevísať cez okraj misky.

Krok 5

Pridajte všetky ostatné ingrediencie domáceho kečupu do misky multivarkára a premiešajte špachtľou. Nastavte ju na 90 °C a nastavte čas na 2 hodiny.

Krok 6

Potom vyberte vrecko, rozdrvte obsah misky pomocou mixéra, prejdite cez sito a vráťte sa do misky multivarky. Nastavte teplotu na 110 °C a čas na 25 minút. Varte s otvoreným vekom! Domáci kečup skladujte v sterilizovaných fľašiach – dajú sa sterilizovať v pomalom hrnci.

UŽITOČNÉ RADY

Korenie a jeho množstvo v domácom kečupe sa môže meniť podľa vašej chuti. Ak napríklad nie ste veľkým fanúšikom klinčekov, znížte množstvo na jeden alebo dva púčiky. Máte radi pikantnejšiu chuť? Zvýšte počet rôznych druhov paprík!

MIMOchodom

Domáci kečup je perfektne skladovaný celú zimu a ešte dlhšie v hermeticky uzavretých sterilizovaných fľašiach alebo bežných pohároch. Uchovávajte ich na chladnom a suchom mieste (nie nevyhnutne v chladničke).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik