Čo je to calzone a ako urobiť uzavretú pizzu

Čo je to calzone a ako variť uzavretú pizzu

Čo je to calzone a ako urobiť uzavretú pizzu

V talianskych reštauráciách a pizzeriách ste už pravdepodobne natrafili na jedlo ako calzone. Nájdete ju na jedálnom lístku v sekcii pizza, pretože ich možno považovať takmer za príbuzných. Tieto pizze sa líšia vzhľadom, ale sú si najbližšie chuťou a zložením – obe sú vyrobené z cesta a podobných polev. Ale calzone je uzavretá pizza v tvare polmesiaca, vo vnútri ktorej leží náplň. Odkiaľ toto jedlo pochádza, prečo je obľúbené a ako si doma uvariť zakrytú pizzu?

Čo je to calzone a ako urobiť uzavretú pizzu

O čom si povieme v článku

  • Čo je calzone
  • História calzone
  • Ako urobiť uzavretú pizzu calzone
  • Jednoduchý calzone recept

Čo je calzone

V taliančine sa calzone prekladá ako „nohavice“ a je to uzavretá pizza alebo koláč vyrobený z rovnakého cesta ako bežná pizza. Náplň môže byť akákoľvek. Spravidla používa paradajkovú omáčku, rôzne syry (mozzarella alebo ricotta), zeleninu a mäso, ako aj aromatické talianske bylinky.

Kalzónové cesto sa vyvaľká do kruhu. Plnka sa položí na jednu polovicu, prikryje sa druhou polovicou cesta a vytvorí sa polmesiac. Okraje cesta je dôležité dobre zaštipnúť, aby plnka pri pečení nevytiekla. Calzone sa potom pečie v rúre do zlatista.

Calzone môže byť buď horúcim predjedlom alebo hlavným chodom. V Taliansku sa často podáva s paradajkovou omáčkou, ktorá môže byť buď vo vnútri plnky alebo samostatne na namáčanie.

História calzone

Neapol je považovaný za rodisko calzone. Údajne práve tam v 18. storočí začali preloženie tradičnej nevarenej pizze na polovicu pred pečením – oveľa pohodlnejšie bolo jesť ju zatvorenú na cestách. Tento typ rýchleho občerstvenia bol obľúbený medzi pracujúcimi ľuďmi: calzones bolo vhodné jesť bez použitia príborov. V tomto ohľade mala táto pizza pomerne kompaktnú veľkosť. Teraz v reštauráciách môžu byť kalzóny malé alebo veľmi veľké.

Ako urobiť uzavretú pizzu calzone

Kalzónové cesto by nemalo byť veľmi riedke a náplň by nemala byť príliš tekutá
Kalzónové cesto by nemalo byť veľmi riedke a náplň by nemala byť príliš tekutá

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu pripraviť calzone rovnako ako v talianskej reštaurácii.

1. Nerobte plnku príliš tekutou: cesto sa môže rozmočiť a kalzón sa otvorí.

2. Na obaľovanie cesta určite použite omáčku. Po nanesení navrstvite náplň.

3. Syrom nešetrite! Mozzarellu možno nahradiť akýmkoľvek mladým nesoleným slaným syrom, ktorý sa dobre topí.

4. Cesto nevyvaľkajte na príliš tenké, inak sa môže pod váhou plnky roztrhnúť.

5. Kúsky cesta poukladáme na plech a až potom na ne dáme plnku.

6. Nedávajte veľa polevy, pretože pizza môže počas pečenia prasknúť.

7. Aby mala pizza krásnu aromatickú kôrku, pred pečením ju potrieme olivovým olejom alebo bielkom.

8. Calzone podávajte s omáčkou. Je na vás, aby ste sa rozhodli, ktorý z nich, ale najlepšie sa k nemu hodia paradajkové omáčky.

9. Zakrytá pizza je najlepšie jesť horúcu. Len si to predstavte: chrumkavá kôrka zvonku a teplý, roztopený syr vo vnútri!

Jednoduchý calzone recept

Jednoduchý calzone recept
Jednoduchý calzone recept

Tradične sa kalzóny vyrábajú z kysnutého cesta. Náplň môže byť úplne čokoľvek: šunka, saláma, zelenina a iné produkty, ale požadovanými prísadami sú syry – mozzarella a ricotta, ako aj omáčka.

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

Na test:

  • múka – 300 g
  • voda alebo mlieko – 150 ml
  • suché droždie – 1 lyžička.
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • soľ – podľa chuti
  • cukor – 1 lyžička.

Na náplň:

  • syr mozzarella – 150 g
  • syr ricotta – 70 g
  • paradajková omáčka alebo konzervované paradajky – 200 g
  • saláma alebo šunka – 100 g
  • soľ, korenie, talianske bylinky – podľa chuti

1. Pripravíme cesto. Zahrejte mlieko na 36 °C. Pridajte cukor, droždie a premiešajte. Prikryte a nechajte pri izbovej teplote 15 minút.

2. Múku preosejeme so soľou. Pridajte do tekutej zmesi a dobre premiešajte. Pridajte olivový olej. Vymiesime cesto a necháme 1 hodinu na teplom mieste.

3. Cesto rozdeľte na 4 guľky, prikryte a nechajte na teplom mieste ešte pol hodiny kysnúť. Potom sa cesto môže použiť.

4. Pripravíme plnku. Šunku a salámu nakrájame na malé tenké plátky. Syr nastrúhame.

5. Každú guľu cesta rozvaľkajte na vrstvu s hrúbkou 7–10 mm. Preložíme ich na plech. Na cesto položíme paradajkovú omáčku a rozotrieme po povrchu.

6. Položte náplň na jednu polovicu cesta, odstúpte 1,5 cm od okraja Prísady môžu ísť v ľubovoľnom poradí, ale je žiaduce, aby bol syr na dne aj na vrchu. Na záver nezabudnite na soľ a talianske bylinky!

7. Plnku prikryjeme druhou polovicou cesta a okraje pevne pritlačíme. Nechajte 10 minút v miestnosti a potom vložte do miestnosti predhriatej na 200 stupňov °Vložte do rúry na 20-25 minút. Calzone podávajte horúce s omáčkou.

Poznámka pre hostiteľku

Okrem toho môžete pridať huby, kuracie filety, olivy, sladkú papriku a ďalšie prísady podľa vášho vkusu. Bazalka a oregano sú ideálne bylinky.

Mimochodom

Pizza calzone môže byť nielen rýchlym občerstvením, horúcim predjedlom či hlavným jedlom, ale aj dezertom! V tomto prípade je náplň vyrobená z bobúľ, ovocia a ricotty. Originálny spôsob, ktorý sa určite oplatí vyskúšať všetkým, ktorí milujú sladké pečivo.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Talianska kuchyňa #calzoneSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik