Hrachová kaša: história a tajomstvá varenia v rúre, v rúre a na panvici

Hrachová kaša: história a tajomstvá varenia v rúre, v rúre a na panvici

Hrachová kaša: história a tajomstvá varenia v rúre, v rúre a na panvici

Zdá sa, že čo môže byť jednoduchšie ako hrachová kaša? Ale ukazuje sa, že má aj svoju históriu, tajomstvá varenia v rúre, v rúre a na panvici. V ruskej kuchyni hrachová kaša zaujímala čestné miesto. A nielen preto, že je to jedno z najuspokojivejších jedál. Nie nadarmo boli hrachové jedlá povinné na jedálnom lístku sovietskych materských škôl a škôl – pre rast a správny fyzický a duševný vývoj. A nebola to práve jeho obľúbená hrachová kaša, ktorá pomohla samotnému Lomonosovovi stať sa géniom ruskej vedy a osvety? Ktovie…

Hrachová kaša: história a tajomstvá varenia v rúre, rúre a panvici

O čom budeme hovoriť v článku:

  • História hrachovej kaše
  • Ako variť hrachovú kašu v rúre
  • Ako variť hrachovú kašu v rúre
  • Ako uvariť hrachovú kašu na panvici

História hrachovej kaše

„Bolo to v tých rokoch, keď cár Gorokh bojoval s hubami,“ je fráza známa mnohým z ruských ľudových rozprávok. Je to hneď jasné: hovoríme o epických časoch. Zavedená frazeologická jednotka je však spojená práve so samotným hráškom, z ktorého sa varí kaša. A slovo „kráľ“ vo vzťahu k tejto rastline tiež hovorí o jej značnom význame.

Čo sa týka vojny s hubami… Naši predkovia ocenili aj humor. A pravdepodobne tento vtip navrhol sám život. Človeku, ktorý zjedol lahodnú hrachovú kašu s hubami, začína hlasno škvŕkať v žalúdku so známymi následkami. Predkovia však s takýmito vecami zaobchádzali pokojne a len sa zasmiali: „Car Pea je vo vojne s hubami!“ Je potrebné vysvetľovať, prečo sa časy kráľa Pea spomínajú ironicky?

Ak berieme históriu vážne, tak hrach je najstaršou plodinou, za rodisko ktorej sa považuje India. Je známy približne od 6. storočia pred Kristom. Hrášok, podobne ako väčšina strukovín, získal svoju slávu s najväčšou pravdepodobnosťou ako výživný produkt, pretože bol dlho jedlom obyčajných ľudí zvyknutých na ťažkú ​​fyzickú prácu. No nepohrdli nimi ani vznešení ľudia. Cár Alexej Michajlovič (vládol v rokoch 1645 až 1676) miloval dusený hrášok s rozpusteným maslom a koláče z kozuba s hrachovou plnkou.

Čo ešte môže potvrdiť starobylosť hrachu v Rusku? Samozrejme geografické názvy. Mesto Gorokhovets sa zdá byť najlepším príkladom. Koniec koncov, jeho meno pochádza z hrachu, však? Myslela si to aj Katarína II., ktorá v roku 1781 schválila mestský erb, na ktorom „v zlatom poli je zelený hrášok na zelenom kopci“. Medzitým sa v Gorochovci nepestoval viac hrachu ako na iných miestach. Ale pokiaľ ide o názov, moderní odborníci majú svoju vlastnú verziu.

Slávny miestny historik Nikolaj Andreev teda spojil toto meno s obdobím mongolského jarma. Potom útočníci podnikali nájazdy na ruské územia hlavne v zime, keď rieky zamrzli. Aby sa vyhli skaze, miestni obyvatelia sa po zbere presťahovali do dočasných prístreškov v lese Zaklyazma pod horou. Schovávali sa tam a „bavili sa“. A ten, kto sa skrýva pod horou, je teda „horský lovec“. Zdá sa teda, že hrášok s tým nemá nič spoločné.

Na druhej strane, provincia Jaroslavľ (kde sa nachádza Gorokhovets) je už dlho známa zberom hrachu. Vo všeobecnosti je hrach v Rusku uznávanou a obľúbenou plodinou. Niekto by si mohol myslieť, že medzi našimi zasneženými pláňami je mu trochu zima. História to však vyvracia.

V „Otázkach“ Kirika (hieromóna a domáceho novgorodského kláštora Antonia) biskupovi Nifontovi z Novgorodu (1129 – 1156) nájdeme nasledujúci recept na kutyu: „vezmite tri diely uvarenej pšenice a štvrtý – hrach, fazuľu a sochetica, tiež varená, dochutíme medom.“ Chápete, žiadne nezmysly by neokorenili drahým medom.

Je prirodzené, že v našej starodávnej kuchyni je veľa jedál s hráškom. Napríklad „Domostroy“ (1550) uvádza nasledujúci zoznam pôstnych jedál: „Hašové rezance, proso s makovým olejom, celý hrášok a hrášok“. Tam sa tiež dočítame, že „hosť je obsluhovaný bez straty a aké jedlo si pôst zažiada, robí… všelijaké kaše, hrachové rezance, sadrový hrášok a zobonety“. Zobonec alebo „zoban hrach“ je hustý guláš vyrobený z celého hrachu.

Hrachové jedlá sa zvyčajne pripravovali v dňoch pôstu: dopĺňali telo potrebnými bielkovinami. Hrachové želé, hrášok „v bloku“, hrachové rezance, hrachová polievka s jemne nasolenými uhorkami, hrášok – kaša z hrachovej múky, zaspitsa – hrachová kaša s pohánkou. To je len malý zoznam dnes zabudnutých jedál zo sušeného hrachu. A kaša je z nich najjednoduchšia.

Hrachová kaša môže byť buď samostatným jedlom, alebo prílohou k mäsovým jedlám, hydine a dusenej zelenine. Varenie kaše nevyžaduje žiadnu špeciálnu zručnosť, ale musíte byť trpezliví. Príprava trvá dlho, bez ohľadu na zvolenú metódu.

Ako variť hrachovú kašu v rúre

Hrachová kaša varená v liatinovej rúre
Hrachová kaša varená v liatinovej rúre

Ak máte skutočnú ruskú rúru, môžete variť hrachovú kašu, rovnako ako vaši starí otcovia. Dnes (rovnako ako pred storočiami) sú v predaji dva druhy sušeného hrachu: lámaný (nasekaný na polovice) a celý. Môžete si vziať ktorýkoľvek. Nasekaná sa uvarí rýchlejšie, ale podľa mňa celá chutí lepšie. A technológia varenia v rúre – dlhé dusenie – naznačuje, že je lepšie brať celý sušený hrášok. Každý, kto má sporák, vie, že na dusenie musí byť dobre zohriaty a potom je čas postaviť hrniec s kašou. Tradične sa kaše varili v peci v hlinených nádobách alebo liatinových nádobách, ktoré boli vždy prikryté pokrievkou.

Vody by malo byť toľko, aby hrach pokryl 3 cm.

Na prípravu potrebujete:

sušený hrášok – 500 g

voda – 1 liter studenej vody + 1 liter na namáčanie

soľ – 1 lyžička.

cukor – 1/4 lyžičky.

rastlinný olej – 1 lyžička.

1. Hrášok dôkladne prepláchneme v studenej vode – 56-krát, kým nebude voda čistá.

2. Umytý hrášok namočíme na 30 minút do studenej vody, aby napučal. Potom vodu scedíme a hrášok opäť prepláchneme.

3. Hrášok vložte do misky, v ktorej sa bude variť, pridajte soľ a cukor. Nalejte vodu.

4. Hrniec alebo liatinu vložíme do rúry na uhlie, počkáme, kým sa rozvarí a zbavíme peny.

5. Misku prikryte pokrievkou a vložte do rúry na noc. Rúra bude postupne chladnúť a kaša sa bude dusiť. Ráno bude kaša hotová.

6. Hráškovú kašu ochutíme rastlinným olejom, najlepšie nerafinovaným slnečnicovým olejom. Môžete pridať smaženú cibuľu a čerstvý cesnak. Pridajte soľ podľa chuti a premiešajte.

Ako variť hrachovú kašu v rúre

Varenie hrachovej kaše v rúre je podobné technológii varenia v rúre
Varenie hrachovej kaše v rúre je podobné technológii varenia v rúre

Varenie hrachovej kaše v rúre sa nebude veľmi líšiť od technológie varenia v rúre. Jediný spôsob, ako proces urýchliť, je namočiť hrášok cez noc do vody, aby napučal, oveľa zmäkne a rýchlejšie sa uvarí. Rozpolený hrášok sa uvarí rýchlejšie ako celý, takže to použijeme.

Na prípravu potrebujete:

hrášok – 200 g

voda – 300 ml + voda na namáčanie

stredná cibuľa – 1 ks.

slnečnicový olej – 30 ml

soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti

1. Hrášok umyjeme 56-krát, kým nebude voda čistá. Rozpolený hrášok na kašu naplníme vodou tak, aby ho zakrývala asi 3 cm4 hodiny alebo ešte lepšie cez noc.

2. Cibuľu nakrájame na štvorce a orestujeme na rastlinnom oleji do zlatista.

3. Zapnite rúru na rozohriatie na 170 st °C.

4. Vodu z napučaného hrášku scedíme a opäť prepláchneme.

5. Do misky s hrubými stenami (keramický alebo hlinený hrniec, liatina, hrubostenná kovová miska) dáme hrášok, udusenú cibuľu, soľ, korenie, premiešame.

6. Naplňte hrášok vodou a položte panvicu s hráškom na oheň. Priveďte do varu a zbavte peny.

7. Panvicu prikryjeme pokrievkou a vložíme do predhriatej rúry.

8. Po 2 hodinách bude hrachová kaša hotová. Odstráňte a premiešajte. Keď sa kaša ochladí, bude hustejšia.

Ako uvariť hrachovú kašu na panvici

Hrachová kaša so zeleninou na panvici
Hrachová kaša so zeleninou na panvici

Hrachová kaša so zeleninou je sýte, kalorické a zdravé jedlo. Rastlinné bielkoviny, vitamíny, vláknina – kompletný súbor látok, ktoré telo potrebuje. Môžete ho variť vo vode a jedlo bude chudé, alebo ho môžete uvariť v kuracom vývare a podávať k mäsovým jedlám, s kuracím mäsom. Zelenina sa orestuje na panvici. V tomto prípade je tiež lepšie okamžite uvariť kašu na panvici. Proces varenia pôjde rýchlejšie. Panvica musí mať hrubé dno (inak sa môže kaša pripáliť), vysoké strany a musí byť uzavretá pokrievkou.

Na prípravu potrebujete:

hrášok – 200 g

voda – 300 ml + 600700 ml na namáčanie

stredná mrkva – 1 ks.

malá sladká červená paprika – 1 ks.

cibuľa – 1 ks.

rastlinný olej – 50 ml

maslo (voliteľné) – 30 g

soľ, mleté ​​čierne korenie podľa chuti

1. Vopred umyte hrášok 56-krát, kým nebude voda číra, a naplňte hrachovú kašu vodou na 34 hodiny. Potom vodu scedíme a hrášok opäť prepláchneme

2. Cibuľu a papriku nakrájame na štvorce, mrkvu na kocky. V rastlinnom oleji v hrubostennej panvici s vysokými stenami opražte zeleninu, kým nebude jemne sfarbená.

3. K zelenine na panvici pridáme hrášok a podlejeme vodou, prípadne kuracím vývarom. Soľ a korenie podľa chuti.

4. Hrášok priveďte do varu, zbavte peny, panvicu prikryte pokrievkou a znížte teplotu na minimum. Varte približne 1,5 hodiny.

Ak je to potrebné, po pripravenosti pridajte soľ do hrachovej kaše na panvici, podľa potreby pridajte maslo a premiešajte. Ako hrachová kaša vychladne, zhustne.

Poznámka pre majiteľa.

Hrachová kaša sa môže variť s pridaním paradajkovej pasty. Musíte si však uvedomiť, že v kombinácii s kyslými potravinami sa strukoviny varia dlhšie, takže paradajkový pretlak by sa mal pridať, keď je jedlo hotové.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #hrach #hrachová kašaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik