Jednoduchý a účinný spôsob, ako ošúpať zázvor – stačí ho poriadne upiecť

Jednoduchý a účinný spôsob, ako ošúpať zázvor – stačí ho poriadne upiecť

Jednoduchý a účinný spôsob, ako ošúpať zázvor – stačí ho poriadne upiecť

Milujeme čerstvý zázvor pre ostrú, osviežujúcu chuť, ktorú dodáva jedlám. Jedinou nevýhodou je, že sa veľmi nečistí. Ale naučili sme sa, ako to prekabátiť, aby boli vaše jedlá a život jasnejšie.

Jednoduchý, ale účinný trik so zázvorom, vďaka ktorému budú vaše pokrmy chutiť ešte lepšie.

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako vyrobiť pečený zázvor
  • Ako používať pečený zázvor
  • Výhody pečeného zázvoru

Kde sa najčastejšie používa koreň čerstvého zázvoru? V nápojoch, omáčkach a marinádach, v šalátoch, všetkých druhoch zeleninových zmesí ázijského typu a v kari. Najprv sa koreň olúpe z tenkej šupky a potom sa nakrája na kúsky. A práve táto príprava mnohých znervózňuje a dráždi, pretože zázvor nie je hladký zemiak. Ale ukázalo sa, že v tejto fáze nemusíte zázvor vôbec šúpať! Najprv upečte koreň v rúre.

Čerstvý koreň zázvoru
Čerstvý koreň zázvoru

Ako vyrobiť pečený zázvor

Koreň zázvoru (lepšie je vziať hrubší koreň) zabalíme do alobalu a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 34 hodiny alebo dovtedy, kým pokožka nezačne tmavnúť a nie je poznačená.

Pečte čerstvý koreň zázvoru vo fólii
Pečte čerstvý koreň zázvoru vo fólii

Upečený zázvor sa dá ľahko nakrájať nožom. A potom je všetko jednoduché. Koreň ošúpte (šupka sa veľmi ľahko stiahne!) a použite všade, kde sa dá.

Peeling pečeného koreňa zázvoru
Peeling pečeného koreňa zázvoru

Pečený zázvor chutí trochu inak, pretože tvrdosť čerstvého koreňa je preč. Stane sa pikantným a trochu dymovým.

Ako používať pečený zázvor

Zázvorovú hmotu odporúčame pridať do najjednoduchšieho šalátu z čerstvej bielej kapusty a uhoriek ako dresing, zmiešať s malým množstvom olivového oleja. A šalát vás prekvapí novou ušľachtilou chuťou.

Kapustový a uhorkový šalát oblečený so zmesou pečeného zázvoru a rastlinného oleja
Kapustový a uhorkový šalát oblečený so zmesou pečeného zázvoru a rastlinného oleja

Pečený zázvor sa dobre hodí do zeleninových krémových polievok varených s kuracím vývarom, do zeleninových dusených jedál, sendvičov a hamburgerov s dostatkom čerstvej zeleniny.

Urobte zo zázvorovej hmoty prísadu do marinád, kde ste predtým používali iba čerstvý zázvor. Pečený koreň dodá pokrmu lahodné údené tóny v chuti a vôni bez použitia grilu. Na rovnaký účel pridajte korenie do kari z kokosového mlieka.

Máte kokteil, v ktorom by sa dal použiť čerstvý zázvor? Ihneď ho nahraďte pečeným koreňom! Koktail pretrepeme v šejkri a precedíme cez najjemnejšie sitko.

Koktail z mrkvy, jabĺk a grapefruitov s pečeným zázvorom
Koktail z mrkvy, jabĺk a grapefruitov s pečeným zázvorom

Zázvor a citrón sú skvelá dvojica. Budú také, aj keď citrón nakrájame a ugrilujeme a zázvor upečeme. Použite toto harmonické spojenie pri podávaní rýb, príprave limonády a čaju.

Výhody pečeného zázvoru

  • Upečený zázvor sa veľmi ľahko šúpe.
  • Upečená zázvorová hmota sa dlho skladuje bez straty kvality. Zázvor zostáva stále jemne horký a aromatický. Stačí ho vložiť do vzduchotesnej nádoby alebo dózy s uzáverom.
  • Ak chcete, chuť pečeného zázvoru môže byť doplnená buď olivovým olejom alebo medom, v závislosti od vašich cieľov.

Upečenú zázvorovú zmes rozmixujte mixérom dohladka.
Upečenú zázvorovú zmes rozmixujte mixérom dohladka.

Ak zázvor používate na liečebné účely, nezohrievajte ho – jedzte ho surový. Pri zahrievaní stráca niektoré zo svojich prospešných vlastností. Spolu s pálivou silnou chuťou sa z nej takmer vytráca vinylín, prírodné antibiotikum.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zázvor #životný spôsobSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik