Ako pripraviť nezvyčajnú Veľkú noc: „Mramor“, bez vajec, s mrazenými bobuľami, „Tri čokolády“

Ako pripraviť nezvyčajnú Veľkú noc: „Mramor“, bez vajec, s mrazenými bobuľami, „Tri čokolády“

Ako pripraviť nezvyčajnú Veľkú noc: „Mramor“, bez vajec, s mrazenými bobuľami, „Tri čokolády“

Veľká noc je špeciálne jedlo z tvarohu s prídavkom smotany, masla, medu, sušeného ovocia a orechov. Podáva sa raz ročne, na sviatok kresťanskej Veľkej noci. Príprava Veľkej noci je jednoduchšia ako veľkonočný koláč: musíte zmiešať kvalitné suroviny a pod tlakom. Existujú však aj tajomstvá.

Ako pripraviť nezvyčajnú Veľkú noc: mramorované, bez vajec, s mrazenými bobuľami, tri čokolády

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aká je Veľká noc?
  • Ako si vybrať tvaroh na Veľkú noc
  • Ako si vyrobiť tvaroh doma
  • Mám pridať vajíčka a želatínu na Veľkú noc?
  • Čo viac dodať k Veľkej noci
  • Čo je to včelár
  • Recepty
  • Tvarohová Veľká noc „Tri čokolády“
  • PP-tvaroh Veľká noc
  • Tvarohová Veľká noc s vareným kondenzovaným mliekom a orechmi
  • Čokoládová Veľká noc s prekvapením
  • Bobuľový tvaroh Veľká noc
  • Pruhovaná Veľká noc bez surových vajec
  • Kráľovská Veľká noc
  • Mramorová Veľká noc
  • Veľká noc ricotta s pomarančom
  • Veľká noc s pečeným mliekom
  • Veľkonočné bobule s bielou čokoládou a kokosovými lupienkami

Aká je Veľká noc?

Podľa spôsobu prípravy sa tvarohové paškhy delia na surové, pudingové a varené. Prvé sú jednoduchšie na prípravu, druhé sa skladujú dlhšie a nekysnú, aj keď sa k nim pridá sušené ovocie, a tretie sú hutnejšie a viskóznejšie.

Ako si vybrať tvaroh na Veľkú noc

Ak chcete odstrániť prebytočnú vlhkosť z tvarohu, položte ho na gázu a zaveste, potom ho pretrite cez sito.
Ak chcete odstrániť prebytočnú vlhkosť z tvarohu, položte ho na gázu a zaveste, potom ho pretrite cez sito.

Tvaroh by mal byť stredne suchý, homogénny a nie mastný. Veľká noc tak vydrží dlhšie a lepšie si zachová svoj tvar. Tvaroh by sa mal umiestniť pod tlak alebo zvážiť, aby sa odstránila prebytočná vlhkosť, a potom niekoľkokrát pretrieť cez jemné kovové sito. Niektorí kuchári šľahajú tvaroh v mixéri, ale takto je viskózny, zatiaľ čo pyré sa stáva nadýchaným vďaka kyslíku.

Ako si vyrobiť tvaroh doma

Ak sa vám pred sviatkom nepodarilo kúpiť kvalitný tvaroh na trhu, urobte si ho doma. Budete potrebovať dobré pasterizované mlieko a plnotučnú kyslú smotanu. Z 300 g výrobku vyjde približne 50 g tvarohu a tiež srvátka. Ďalej je všetko veľmi jednoduché: zmiešajte mlieko a kyslú smotanu vo veľkom hrnci a nechajte cez noc pri izbovej teplote. Keď mlieko vykysne, panvicu umiestnite na strednú teplotu a za stáleho miešania zahrievajte, kým sa srvátka neoddelí. Výsledný tvaroh potom položte na sito vystlané niekoľkými vrstvami gázy, nechajte tekutinu odtiecť a pod tlakom alebo zvážte.

Mám pridať vajíčka a želatínu na Veľkú noc?

Počas Veľkej noci je zvykom dávať žĺtky surové. Ak si dávate pozor na tepelne neupravené vajcia, vyberte si recept bez nich alebo si pripravte choux pečivo (niekedy nazývané greta). Aby ste to urobili, rozdrvte žĺtky s cukrom vo vodnom kúpeli do krému, potom pridajte maslo a dôkladne šľahajte. Zmes vychlaďte a spojte s tvarohom – získate jemnú, v ústach sa rozplývajúcu Veľkú noc.

Aby miska lepšie držala tvar, pridáva sa želatína. To je dôležité, ak plánujete požehnať Veľkú noc v kostole.

Čo viac dodať k Veľkej noci

K Veľkej noci sa pridávajú orechy a sušené ovocie. Tie sa pred použitím na cesto vopred namáčajú a sušia.
K Veľkej noci sa pridávajú orechy a sušené ovocie. Tie sa pred použitím na cesto vopred namáčajú a sušia.

Pre orechy je lepšie zvoliť mandle alebo lieskové orechy, lúpané. Vlašské orechy môžu dať tvarohu hnedastý nádych, preto sa pridávajú do čokoládovej či mramorovej Veľkej noci. Sušené ovocie je lepšie pred pridaním do cesta namočiť do silného liehu alebo obaliť v práškovom cukre – zabránite tak vytečeniu. Nezabudnite pridať vanilku, citrónovú alebo pomarančovú kôru, kardamón alebo šafran – tieto koreniny sa k tvarohu perfektne hodia.

Čo je to včelár

Tradične sa Veľká noc pripravuje v podobe štvorbokej pyramídy, ktorá symbolizuje Boží hrob. V súčasnosti obchody a trhoviská predávajú skladacie boxy na fazuľky, drevené alebo plastové, v rôznych veľkostiach. Na vnútornej strane sú zvyčajne vyrezávané obrazy kríža, naklíčených zŕn, oštepov, kvetov a symbolov HV.

Recepty

Tvarohová Veľká noc „Tri čokolády“

Chuť Veľkej noci závisí na 99 % od kvality surovín, preto voľte tvaroh bez náhrad mliečneho tuku a vyberajte cukrárenskú čokoládu, ktorú je možné zakúpiť vo veľkých internetových obchodoch.

Tvarohová Veľká noc „Tri čokolády“
Tvarohová Veľká noc „Tri čokolády“

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 400 g tvarohu
  • 100 ml smotany 33% tuku
  • 100 g práškového cukru
  • 1 pomaranč (kôra)
  • 50 g hrozienok alebo sušených brusníc
  • 50 g masla
  • 50 g tmavej čokolády
  • 50 g bielej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 2 polievkové lyžice. l. koňak

1. Tvaroh vložte do gázy, preloženej na polovicu, vytvorte pevný uzol a nechajte pod hmotnosťou 500 g 2-4 hodiny.

2. Hrozienka alebo brusnice opláchneme, osušíme, dáme do misy, zalejeme koňakom a premiešame. Zakryte potravinovou fóliou a dajte na 2 hodiny do chladničky.

3. Maslo nakrájajte na malé kocky, vložte do misky mixéra a nechajte 30 minút pri izbovej teplote. Malo by byť dostatočne mäkké, aby sa dalo šľahať.

4. Do masla pridáme práškový cukor. Šľaháme, kým nezískame nadýchanú hmotu homogénnej konzistencie. Tvaroh pretrieme cez jemné sitko. Pridajte k maslovej zmesi a dôkladne premiešajte.

5. Smotanu vyšľaháme mixérom. Pridajte do tvarohovej hmoty spolu s hrozienkami a kôrou. Miešajte. Všetky druhy čokolády nalámte na malé kúsky do rôznych misiek. Roztopte v mikrovlnnej rúre alebo v horúcom vodnom kúpeli.

6. Tvarohovú hmotu rozdelíme na 3 rovnaké časti. Do každej pridajte čokoládu (horkú, mliečnu, bielu). Veľkonočnú panvicu vysteľte veľkým kusom gázy, preloženej na polovicu tak, aby okraje zo všetkých strán prevísali.

7. Tvarohovú hmotu ukladáme do formy po vrstvách. Zakryte okrajmi gázy. Na vrch položte závažie s hmotnosťou 500 – 700 g. Formu umiestnite do misky a vložte na 24 hodín do chladničky, aby srvátka vytiekla.

8. Hotovú Veľkú noc položíme na tanier a ozdobíme podľa želania.

Užitočné rady

Do tvarohovej hmoty na tohtoročnú Veľkú noc môžete pridať čokoládové kvapky, sušené brusnice alebo hrozienka. V tomto prípade je lepšie znížiť množstvo práškového cukru o 20–30 g.

PP-tvaroh Veľká noc

PP-Easter, pripravený podľa nášho receptu, pozostáva z tvarohu, sušených marhúľ, prírodného jogurtu a malého množstva medu. A žiadny cukor alebo maslo navyše!

PP-tvaroh Veľká noc
PP-tvaroh Veľká noc

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • 800 g tvarohu
  • 200 g sušených marhúľ
  • 100 g prírodného hustého jogurtu (gréckeho)
  • 70 g hrozienok
  • 60 g medu
  • 60 g viacfarebného kandizovaného ovocia
  • 1 malý citrón (kôra)

1. Pripravené sušené marhule zalejte vriacou vodou tak, aby úplne zakryla sušené ovocie. Nechajte pôsobiť 15 minút.

2. Hrozienka umyjeme a osušíme na papierovej utierke. Tvaroh pretrieme cez jemné sitko, pridáme jogurt a všetko spolu rozdrvíme mixérom.

3. Sušené marhule zľahka stlačte a vložte do misky mixéra. Brúsiť až do pyré. Pridajte do tvarohovej hmoty spolu s medom a kôrou. Veľmi dôkladne premiešajte. Hmota by mala získať homogénnu konzistenciu.

4. Do tvarohovej hmoty pridáme hrozienka a kandizované ovocie. Miešajte. Dve malé veľkonočné panvice vysteľte zdvojeným kúskom vlhkej gázy. Umiestnite ich do malých misiek tak, aby sa dno panvice nedotýkalo dna misky. Naplníme tvarohovou zmesou a uhladíme.

5. Zakryte Veľkú noc voľnými okrajmi gázy, na vrch položte závažie s hmotnosťou najmenej 500 g. Počas tejto doby prebytočná srvátka odtečie a hmota zhustne.

6. Odstráňte záťaž. Rozložte gázu. Každú panvicu prikryte plochou doskou primeranej veľkosti a opatrne ju prevráťte. Odstráňte gázu a formy. Hotové veľkonočné vajíčka ozdobíme a podávame.

Tvarohová Veľká noc s vareným kondenzovaným mliekom a orechmi

Najpohodlnejšie je pripraviť ju v špeciálnej forme – tortovej forme, ale môžete použiť aj tortovú formu vhodnej veľkosti.

Tvarohová Veľká noc s vareným kondenzovaným mliekom a orechmi
Tvarohová Veľká noc s vareným kondenzovaným mliekom a orechmi

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 500 g tvarohu
  • 380 g vareného kondenzovaného mlieka + 2 polievkové lyžice. l. na ozdobu
  • 150 ml smotany 33% tuku
  • 150 g masla
  • 150 g vlašských orechov
  • 100 g hrozienok
  • 1 lyžička. vanilkový cukor

Na karamel:

  • 150 g cukru

1. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť. Vypustite tekutinu a hrozienka osušte papierovými utierkami. Polovicu vlašských orechov opražte na suchej panvici do zlatista a nasekajte nožom.

2. Tvaroh pretrieme cez jemné sitko alebo rozdrvíme do hladka ponorným mixérom. Maslo pri izbovej teplote vyšľaháme mixérom na svetlý krém a spojíme s hrozienkami a polovicou nasekaných orechov.

3. Do panvice nalejeme smotanu, pridáme vanilkový cukor a privedieme do varu. Pridajte prevarené kondenzované mlieko a za stáleho miešania zohrievajte 1–2 minúty.

4. Pridajte tvaroh do panvice s kondenzovaným mliekom, zahrievajte 2-3 minúty, miešajte špachtľou. Nechajte 20 minút vychladnúť. Spojíme s olejovou zmesou a rozmixujeme mixérom.

5. Veľkonočnú panvicu vysteľte vlhkou gázou a úzku časť vložte do hlbokej misy. Naplňte tvarohovou hmotou, omotajte okraje gázy cez tvaroh a na vrch položte malý lis, napríklad plechovku konzervy. Formu, misku vložíme a na 24 hodín uložíme do chladničky.

6. Do hrnca nalejte 900 ml vody a pridajte cukor. Sirup priveďte do varu a varte za pretrepávania panvou do zlatista. Zvyšné orechy položte na pergamen a polejte karamelom. Necháme úplne vychladnúť a potom karamel nasekáme na malé kúsky.

7. Pred podávaním otočte veľkonočný koláč na tanier, odstráňte panvicu a gázu. Ozdobíme karamelizovanými orieškami a zalejeme mierne zohriatym prevareným kondenzovaným mliekom.

Užitočné rady

Aby sa veľkonočný tvaroh vydaril, potrebujete vhodný tvaroh: stredný obsah tuku (9 %), nie príliš mokrý. A samozrejme, prírodné a čerstvé. Pri nákupe nezabudnite skontrolovať dátumy spotreby, najčastejšie sú tie najčerstvejšie v regáloch úplne vzadu.

Čokoládová Veľká noc s prekvapením

V našom veľkonočnom tvarohu je tajomstvo! Bolo by vhodné pripomenúť Kinder prekvapenie, ale tu je to naopak: prekvapením pre deti aj dospelých bude samotné čokoládové vajíčko vo forme na tvaroh.

Čokoládová Veľká noc s prekvapením
Čokoládová Veľká noc s prekvapením

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • 400 g tvarohu
  • 100 g práškového cukru
  • 100 ml smotany 33% tuku
  • 50 g masla
  • 50 g tmavej čokolády
  • 50 g mliečnej čokolády
  • 50 g bielej čokolády
  • 1 čokoládové vajíčko

Na ozdobu:

  • čokoládové lupienky
  • čokoláda

1. Tvaroh vložte do gázového vrecúška, zaveste nad misku a nechajte 8 hodín pri izbovej teplote, aby odčerpala prebytočnú vlhkosť.

2. Práškový cukor vyšľaháme s maslom. Zvlášť vyšľaháme smotanu. Všetko spojíme tvarohom.

3. Čokoládu nalámte na kúsky a roztopte v samostatných nádobách vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnnej rúre.

4. Tvarohovú hmotu rozdelíme na 3 časti, každú zvlášť zmiešame s čokoládou.

5. Formu vysteľte vlhkou gázou. Položte vrstvu tvarohu s bielou čokoládou, do stredu položte čokoládové vajíčko, potom vrstvu tvarohu s mliečnou čokoládou a tmavou čokoládou. Umiestnite mierny tlak na hornú časť formy a vložte ju do chladničky na 10 hodín.

6. Opatrne odstráňte uniformu a gázu. Ozdobte rozpustenou čokoládou a čokoládovými hoblinami. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Časť práškového cukru môžete nahradiť vanilkovým a pre chuť a textúru pridať orechovú strúhanku usušenú na panvici bez oleja.

Bobuľový tvaroh Veľká noc

Tvaroh a bobuľové ovocie sú rokmi overenou kombináciou. Ideálna je mrazená zmes. Stačí ho vopred rozmraziť a tekutinu vypustiť.

Bobuľový tvaroh Veľká noc
Bobuľový tvaroh Veľká noc

Pre…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik