Ako urobiť správny jahodový džem

Ako urobiť správny jahodový džem

Ako urobiť správny jahodový džem

Vzorec na správny džem vymyslela naša redaktorka Marianna Orlinková. Pripravila 3 druhy jahodového džemu: klasický, „päťminútový“ a roztlačený bobule a poskytuje rady, ktoré budú relevantné pre akékoľvek bobule a ovocie.

Ako urobiť správny jahodový džemO čom budeme hovoriť v článku:Umývať či neumývať jahody Aký cukor použiť?

Umývať či neumývať jahody?

Predvídam nespokojné reptanie a dokonca aj rozhorčené plače, a predsa, ak máte možnosť sa neumývať, neperte. Príležitosť znamená, že bobule nie sú zaprášené, nie sú v zemi ani v piesku. Všetko ostatné, verte mi, zneutralizuje vriaci sirup. Umývanie má značnú nevýhodu, dokonca dve. Po prvé, voda z vodovodu, ktorú pravdepodobne používate na oplachovanie, obsahuje bielidlo a nie je o nič menej voňavá ako samotné jahody. A jahody absorbujú cudzie arómy ako špongia. Po druhé, keďže v džeme absolútne nepotrebujeme prebytočnú vodu: budete musieť bobule dôkladne vysušiť. Ja sama som fanúšikom sušenia všetkého na papierových utierkach, ale jahody majú vo zvyku nasávať vôňu papierovej utierky, aká hrôza. Takže ho budete musieť vysušiť na bežnom uteráku – a potom ho ísť umyť. Ak umyjete bobule, urobte to takto: uzavrite umývadlo zátkou, nalejte viac vody a nechajte bobule plávať tam minútu, jemne premiešajte rukami. Potom ho rukami vyberte do cedníka. Operáciu je možné opakovať. Hlavnou vecou nie je olúpať bobule zo stoniek pred umývaním, inak sa množstvo absorbovanej vody exponenciálne zvyšuje.

Ako ošúpať jahody

Po celé desaťročia otázka, ako oddeliť jahodovú stopku od bobúľ, ľuďom nenapadla. Vytiahnite ich napríklad tak, že listy uchopíte prstami, zviniete ich do zväzku a otočíte v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek. Alebo ho jednoducho odrežte nožom spolu so samotným „zadkom“. Ale nie – neúnavní moderní výrobcovia všemožných kuchynských svinstiev vynašli zariadenie. Je to krátka a nie príliš ostrá čepeľ, pomocou ktorej sa jedným pohybom odstráni stopka spolu s časťou jej „koreňa“ – zvyčajne najnezrelšia a najtvrdšia časť bobule. Ak máte veľké bobule, môžete sa pokúsiť reprodukovať technológiu pomocou krátkeho noža s trojuholníkovou čepeľou, prilepiť ho takmer zvisle čo najbližšie k základni stonky a bobule mierne pootočiť pod uhlom – odrezaný kus by mal mať tvar kužeľa.

Aký cukor použiť

Staré mamy vždy radili robiť džem z rafinovaného cukru, lebo vraj ide o kvalitnejší a lepší rafinovaný cukor. Obávam sa, že niečo nie je v poriadku s modernou technológiou v našom kráľovstve, pretože také divoké množstvo nejakej strašne nepríjemnej šedej peny s vločkami, ako rafinovaný sirup, som ešte nikdy neodstránila. Viac ako tretina vyšla nazmar! Aj pri kryštálovom cukre nikto neručí za kvalitu. Môžete sa pokúsiť riadiť cenou a dúfať, že čím je cukor drahší, tým je lepší. Ale ani toto nefunguje vždy. Zaručená záchrana je len jedna: kúpiť cukor zahraničnej výroby. Z francúzskeho či talianskeho cukru, ktorý je minimálne 3, ba až 6-krát drahší ako ten náš, nie je prakticky žiadna pena. Hnedý cukor by sa mal používať iba na džemy alebo „mletky“, ktoré sa rýchlo zjedia. Hnedý cukor je oveľa zdravší ako biely, ale je to zlý konzervant. Ak chcete použiť menej cukru, potom, aby ste zabránili tomu, aby džem nevypadol, ako s obľubou hovorí jeden z mojich krásnych priateľov, „darebácky“, teda tekutý a nechutný, budete musieť použiť prísady so želírovacím efektom. Nechcem k tejto téme nič hovoriť, len si pozorne prečítajte obal.

Ako správne mlieť bobule

Je jasné, že maximálny úžitok zostane v čerstvo mletých bobuliach. Ale časť tejto výhody, bohužiaľ, je zrušená divokým množstvom cukru, ktorý je potrebný na ich konzerváciu. Ak máte v chladničke dostatok voľného miesta na uskladnenie pohárov, môžete jahody pomlieť s cukrom v pomere 1:1 (podľa hmotnosti, nie objemu!). Tento raw džem vydrží v chladničke cca 3 mesiace. Ak nie je chladné miesto, proporcie by sa mali výrazne zvýšiť v prospech cukru a dosiahnuť 1: 2,5. Má zmysel vytvoriť rôzne banky, napríklad 7 možností (1: 0,8 – 1: 1 – 1: 1,2 – 1: 1,5 – 1: 1,8 – 1: 2 – 1: 2,5). Na zaváracie poháre nalepte papieriky s číslami od 1 do 7 a tie s najmenším množstvom cukru zjedzte ako prvé a tie s veľkým množstvom nechajte až do zimy. V poslednej verzii je vlastne výsledkom jahodový cukor, ktorý je však húževnatý.

Sirup na poriadny džem

Technologicky môžete džemový sirup pripraviť dvoma spôsobmi. Prvý je jednoduchý: zasypte bobule trochou cukru a nechajte pár hodín odstáť. Počas tejto doby budú bobule dávať šťavu, dáte ich na najvyšší oheň, postupne pridávate cukor, privediete do varu, znížite oheň na minimum, stiahnete penu a prevaríte. Takto je najlepšie variť „päťminútovky“, ktoré je najlepšie zjesť čo najrýchlejšie a varenie trvá naozaj 5-7 minút. Keďže takýto džem sa aj tak nedá dlho skladovať, pomer bobúľ a cukru na „päť minút“ je zvyčajne 1:1. Druhá možnosť je oveľa dôkladnejšia. Varte cukrový sirup, pridajte minimálne množstvo vody. Ak je cukor dobrý, potom na 1 kg budete potrebovať iba 0,5 šálky vody. Klasický pomer cukru a jahôd je 1:1. Navlhčite cukor v panve alebo širokom hrnci na prípravu džemu vodou, umiestnite na stredný oheň a roztopte za stáleho miešania. Akonáhle sirup vrie, prestaňte miešať a varte, iba potriasajte panvicou, kým nezhustne – sirup by mal vytekať z lyžice viskóznym hustým prúdom. Bobule pridáte do pripraveného horúceho sirupu a ponoríte ich do sirupu drevenou lyžicou alebo silikónovou špachtľou.

Penové dni

Z džemu je potrebné odstrániť penu. Ak to neurobíte, džem bude nielen škaredo (na niektorých miestach) vyzerať, ale sa aj oveľa rýchlejšie pokazí. Aby sa pena efektívne odstránila, najskôr ju nechajte dobre sformovať a na povrchu sa zhromažďujú v „hŕdle“. Najpohodlnejší spôsob odstránenia peny je obyčajná veľká lyžica s dlhou rukoväťou. Áno, nie sú v ňom žiadne otvory, ako v štrbinovej lyžičke, cez ktoré pretečie zachytený „čistý“ džem, ale pena nebude stekať späť. Džem nemiešajte – poškodíte bobule. Stačí z času na čas krúživým pohybom potriasť umývadlom alebo panvicou.

Kroky k šťastiu

Najkrajší a najchutnejší (nie päťminútový) džem sa varí v niekoľkých fázach – aspoň dvoch, ale najlepšie štyroch. Zakaždým urobte to isté: pri vysokej teplote priveďte bobule v sirupe do varu, ihneď odstráňte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť, aspoň 2 hodiny. Nastavte teplotu na maximum a opakujte atď. Po dokončení týchto fáz položte džem na mierny oheň a priveďte, kým sa neuvarí.

Ako spoznáte, že je pripravený ten správny džem?

Aby ste určili pripravenosť džemu a neprevarili ho, testujte sirup často. Z lyžice by mal vytekať hustým, hustým, pomalým prúdom. Ak na studený tanier nalejete trochu sirupu, neroztečie sa. Po odstavení z ohňa sa na hotovom džeme rýchlo vytvorí tenký, mierne pokrčený film. Jahodový džem sa môže naliať horúci do pripravených pohárov, ale viečko by sa nemalo zatvárať, kým úplne nevychladne, najmenej 4 hodiny a najlepšie 6-8, aby sa vlhkosť nekoncentrovala na viečku. Kým chladne, zakryte poháre gázou.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jahoda #Marianna Orlinkova #jahodový džemSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik