Jahodový kompót: čas na varenie a pitie

Jahodový kompót: čas na varenie a pitie

Jahodový kompót: čas na varenie a pitie

Jahodový kompót: voňavý, chladivý, chutný a skutočne letný – čo môže byť lepšie počas horúceho slnečného dňa? Len voňavý letný jahodový kompót, ktorý ste vytiahli zo zásob a naliali do pohárov v chladný zimný deň! Učíme sa variť a pripravovať jahodový kompót na rôzne spôsoby a s rôznymi prísadami.

Jahodový kompótO čom budeme hovoriť v článku:Jahodový kompót, fázy a možnosti varenia Jahodový kompót s inými bobuľami a ovocím Mrazený jahodový kompótJahodový kompót, prísady Jahodový kompót na zimu

Jahodový kompót: fázy a možnosti varenia

Základná verzia jahodového kompótu má len 3 ingrediencie: jahody, cukor a pitnú (filtrovanú) vodu. Tradičný pomer pre kompót: na 500 g jahôd vezmite 200 g cukru a 2,5 litra vody. Na prípravu do 3-litrovej nádoby: 600 g jahôd, 300 g cukru a vody, toľko, koľko sa zmestí do nádoby.

Základné suroviny na jahodový kompót
Základné suroviny na jahodový kompót

Jahodový kompót: príprava bobúľ

Na výrobu jahodového kompótu je potrebné bobule olúpať a dôkladne opláchnuť studenou vodou. Nepoužívajte žiadne pochybné ovocie – jedna pokazená bobule zničí celý kompót, najmä keď je pripravený. Ak sú bobule veľké, je lepšie ich nakrájať na 24 diely. Ak sú malé, nechajte ich tak, ako sú.

Jahodový kompót: 3 možnosti ďalšej prípravy

Existujú 3 možnosti prípravy jahodového kompótu:

  • varte jahody v sirupe;
  • jahody posypeme cukrom a necháme pustiť šťavu;
  • zmiešame všetky ingrediencie a všetko uvaríme naraz.

Prvá možnosť sa používa, keď je v kompóte dôležitejšia chuť bobúľ. Druhá je, keď je dôležitá chuť samotného kompótu. Tretí je, keď ho potrebujete uvariť veľmi rýchlo, ale chuť tým určite utrpí.

Na sirup jednoducho zmiešajte vodu a cukor, priveďte do varu na strednom ohni a varte, kým sa cukor nerozpustí.

Ak do bobúľ pridáte cukor, okamžite ich jemne premiešajte a nechajte 2 hodiny. Potom zalejeme vodou, privedieme do varu a na miernom ohni dusíme 710 minút.

Pri tretej možnosti je všetko jasné – pripravte si jahodový kompót 710 minút po uvarení.

Jahodový kompót bez varenia

Najjednoduchší jahodový kompót v džbáne nevyžaduje varenie – a preto si jahody zachovajú všetky svoje vitamíny!

  1. Vložte pripravené bobule do džbánu, posypte cukrom a trochu rozdrvte paličkou. Bobule by sa nemali pyré, len ich treba mierne zdeformovať. Zároveň môžete pridať citrónovú šťavu.
  2. Jahody nechajte 1520 min.
  3. Zalejte chutnou studenou pitnou vodou a nechajte pri izbovej teplote 12 hodiny Jahodový kompót je pripravený!

Áno, je to skôr limonáda ako kompót, ale táto možnosť má tiež právo na život – najmä v krajine.

Jednoduchý jahodový kompót bez varenia
Jednoduchý jahodový kompót bez varenia

Jahodový kompót s inými bobuľami a ovocím

Jahodový a čerešňový kompót

Najlepšie chutí, ak je pomer jahôd a čerešní 2:1. Do tohto kompótu môžete dodatočne pridať čerešňové listy: dávajú veľmi príjemnú vôňu.

Jahodový a čerešňový kompót
Jahodový a čerešňový kompót

Jahodový a malinový kompót

V takomto kompóte je lepšie posunúť pomer bobúľ opačným smerom – jahody-maliny 1:2. Maliny je lepšie neumývať, najmä ak sú divoké.

Jahodový a malinový kompót
Jahodový a malinový kompót

Jahodový a jablkový kompót

Aromatické kyslé jablká ako Antonovka najlepšie fungujú v jahodovom a jablkovom kompóte, ale vhodná je aj biela plnka a simirenko.

  1. Jablká ošúpte a zbavte jadrovníkov, ale šupky nevyhadzujte.
  2. Bobule a nadrobno nakrájané jablká zasypeme cukrom a necháme chvíľu postáť.
  3. Skombinujte šupky s množstvom pitnej vody potrebnej na kompót a 2 polievkovými lyžicami. l. Sahara.
  4. Varte 20 minút, aby sa vytvoril aromatický základ.
  5. Dierovanou lyžicou zachytíme šupky a do horúceho základu na kompót poukladáme jahody a jablká s cukrom, varíme 34 minúty a nechajte vylúhovať.

K jahodám ale môžete jednoducho pridať ošúpané plátky jabĺk bez jadrovníka.

Jahodový a jablkový kompót
Jahodový a jablkový kompót

Kompót z mrazených jahôd

Tento kompót sa zvyčajne varí rovnakým spôsobom ako čerstvý kompót pomocou jednej z 3 vyššie uvedených metód. Ak boli bobule zmrazené raz, podľa chuti hotového kompótu nespoznáte, že boli zmrazené.

Kompót z mrazených jahôd
Kompót z mrazených jahôd

Prísady do jahodového kompótu

Hlavnými aromatickými prísadami do jahodového kompótu sú bylinky. Predovšetkým mäta a medovka, ale aj estragón a zelená/fialová bazalka. Zelené konáriky položte celé, po miernom pohnětení v rukách, aby stonky uvoľnili maximum arómy.

Ďalšou možnosťou prísad je korenie a bylinky. Môžu to byť vanilkové struky, škoricové tyčinky, kúsky muškátového orieška alebo okvetné lístky muškátového orieška, púčiky klinčekov, kardamómové krabičky, badián. Len si dávajte veľký pozor na množstvo – výrazné koreniny dokážu prehlušiť jemnú vôňu jahôd.

Do 3-litrovej nádoby nedávajte viac ako 1 škoricu, 2 púčiky klinčekov a 1 badián. A ak pripravujete kompót na zimu, po 10 minútach lúhovania je lepšie koreniny odstrániť – inak po čase dodajú kompótu nepríjemnú drevitú chuť. Kardamónové krabičky a vanilkové struky môžu zostať – nemajú taký účinok.

Čerstvé bylinky sú skvelým doplnkom do jahodového kompótu
Čerstvé bylinky sú skvelým doplnkom do jahodového kompótu

Jahodový kompót na zimu

Ako uchovať jahodový kompót na zimu

Ak uzatvárate poháre s jahodovým kompótom na zimu, hlavnou úlohou je pred použitím poháre a viečka dokonale sterilizovať. Môžete to urobiť v parnom kúpeli, môžete jednoducho zaliať poháre vriacou vodou (a vložiť viečka do misy a naliať ich) a nechať 20 minút. Samozrejme, pred tepelnou úpravou treba poháre dobre umyť, najlepšie mydlom a sódou.

Existuje jednoduchší spôsob sterilizácie. Na to budete potrebovať rozprašovač a čistý alkohol. Dôkladne umyté a osušené zaváracie poháre a viečka vnútro postriekajte alkoholom a nechajte alkohol odpariť. Pripravený!

Ako bolo uvedené vyššie, bobule na jahodový kompót musia mať ideálnu kvalitu a v žiadnom prípade sa nezačali zhoršovať. Absolútne nie je potrebné pridávať veľa cukru. Bobule môžete jednoducho vložiť do pohára, zasypať cukrom, zaliať vriacou vodou do 1/3 objemu pohára, prikryť viečkom a nechať 20 minút odstáť. Potom dolejte novou porciou vriacej vody, nakoniec nádobu s jahodovým kompótom zatvorte, otočte, vychlaďte a uskladnite.

Ak si nie ste istí bezpečnosťou tejto metódy alebo vám býva v byte dosť horúco, môžete do vody pridať kyselinu citrónovú – nie viac ako 3 g na 2 litre vody.

Ďalším spôsobom je nasypať jahody a cukor do zaváracích pohárov pripravených na kompót a vložiť na 10 minút do vodného kúpeľa, aby sa cukor rozpustil a jahody sa trochu povarili. A až potom pridajte vriacu vodu a zatvorte, ako je uvedené vyššie.

Skvelý spôsob, ako prerobiť jahodový kompót na zimu z predrevolučnej knihy

V roku 1874 vyšla v Poľsku kniha „Jediné praktické pravidlá na prípravu džemov, všetkých druhov koláčikov a rôznych zimných zásob“. Jej autorka Lucina Cwierczakiewiczova, poľská novinárka, autorka kuchárskych kníh a kníh o domácom hospodárstve, vydala o 10 rokov neskôr knihu v ruštine: „Táto kniha prešla niekoľkými vydaniami v poľštine a autorka sa rozhodla vydať ju v ruskom preklade, aby poskytnúť ruským gazdinkám také rady o príprave jedál, podľa ktorých by tieto potraviny bez straty kvality stáli čo najmenej.“

Publikácia obsahuje kapitolu „Konzervy a kompóty“. Treba povedať, že pani Lucina náš bežný nápoj nenazvala kompót, ale bobuľové ovocie zaliate cukrovým sirupom. Prípravok nepili, ale zjedli, to znamená, že bobule boli vložené do šalátovej misy a naliate sirupom. Takéto kompóty sa od džemu líšili menším množstvom cukru a minimálnou dobou varenia.

Možno ste si všimli, že sirup v zimných kompótoch sa často stáva riedkym a mierne vodnatým a bobule absorbujú všetok cukor. Pani Lucina radí dať bobule na sito a so sirupom urobiť nasledovné: „pri otváraní pohára treba trochu zliať, zvyšok nasypať do kastróla, pridať trochu cukru, povariť do zhustnutia, precedíme cez sitko a vylejeme studené bobule z pohára. Zvyšný sirup prevaríme, pridáme cukor a pripravíme z neho kompót z čerstvých zimných jabĺk.“

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #jahody #kompot #kompot na zimuSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik