Jedlá so surovou cuketou: šaláty, občerstvenie a cestoviny – rýchle, chutné a zdravé

Jedlá so surovou cuketou: šaláty, občerstvenie a cestoviny – rýchle, chutné a zdravé

Jedlá so surovou cuketou: šaláty, občerstvenie a cestoviny – rýchle, chutné a zdravé

Čo variť zo surovej cukety? Koľkokrát sme si túto otázku položili pri pohľade na bohatú úrodu alebo atraktívne vyzerajúcu zeleninu v obchode alebo na trhu. To všetko je zrejmé len na prvý pohľad: nakrájaná surová zelenina, zmiešaná s inými sezónnymi darčekmi, ochutená olejom – a letné jedlo je hotové. Pri vytváraní dokonalých cuketových jedál pre zdravú výživu sú skutočne jemnosti. Pokúsime sa vás potešiť našimi diétnymi receptami a kulinárskymi experimentmi, pričom naším sprievodcom je Andrej Bugaisky, skúsený kuchár, náš dlhoročný priateľ a autor.

Ako pripraviť cuketový šalátO čom budeme hovoriť v článku:Je možné jesť surovú cuketuAká je chuť surovej cukety a ktorá sa hodí do šalátovVýber receptov: šaláty so surovou cuketouCuketová pastaSurové cuketové predjedloSyrové cukety marinované v kórejčine

Je možné jesť surovú cuketu?

Jesť surovú cuketu je nielen možné, ale aj nevyhnutné, pretože je skutočnou zásobárňou draslíka, horčíka a vlákniny. Táto komunita mikroživín robí zo surovej cukety univerzálneho vojaka na frontoch detskej a diétnej výživy. A tiež najlepší priateľ vegetariánov a nadšencov zdravej výživy.

Andrei Bugaisky však vyzýva, aby sa nezmenšovali zásluhy cukety, nie je to však len lekárnička zo záhrady, ale mnohostranný a chutný produkt. „Z neznámych dôvodov populácia pokračuje v pestovaní cukety a jej príprave na čoraz rozmanitejšie spôsoby, snažiac sa z tohto veľkého ovocia strieľať ohňostroj chutí. Istým odôvodnením cukety je jej hypoalergénna povaha, a preto sú na ňu deti odsúdené, no nedajú sa dlho oklamať. Ja sám som kategoricky odmietal jesť cukety v 3 a pol roku, no potom som ich v 14 rokoch nečakane vyskúšal znova a odvtedy ich jedávam.“

Surový cuketový šalát s mozzarellou a chrumkavou slaninkou
Surový cuketový šalát s mozzarellou a chrumkavou slaninkou

Ako chutí surová cuketa a ktoré sa hodia do šalátov?

Cuketa je jednoduchá, nenáročná zelenina, dokonca ani nie je to zelenina, ale jednoročná bylina. Cuketa sa k nám dostala z Mexika a Mexičania semienka len lúpali, nikoho nenapadlo jesť cuketu, to je výdobytok praktickej európskej mysle: lacný produkt, ktorý bohato rastie kdekoľvek – treba ho použiť!

Cuketu nemá zmysel kombinovať s drahými ingredienciami, nechajte ju visieť v spoločnosti svojho druhu, neoplatí sa použiť nič drahšie ako paradajky.

Chuť cukety vekom nestráca, ale ani sa nezlepšuje. Vzhľad tiež nič neznamená – elegantná cuketa z dovozu sa chuťou nelíši od tej najošumelejšej, vyblednutej krčmy. Len pri veľkej cukete na použitie, napríklad v šaláte, budete musieť odrezať šupku a vydlabať semienka zo stredu, samotná dužina bude rovnaká ako u mladej. A chuť je podobná – jemne sladká, ale celkovo neutrálna, čo môže byť zvýraznené jej blízkosťou k svetlejšej zelenine a dokonca aj ovociu. Korenie tiež dodá surovej cukete ďalšiu chuť. Čo mu však nemožno vziať, je neha a sviežosť. Máloktorá zelenina je toho schopná. Najbližší príbuzný cukety, uhorka, je v porovnaní s tým veľmi jednoduchý. Nie je prekvapujúce, že cuketu tak milujú priaznivci ajurvédy, PP, zdravého životného štýlu a raw foodistov.

Cuketový šalát s cesnakovou kyslou smotanou
Cuketový šalát s cesnakovou kyslou smotanou

Výber receptov: šaláty so surovou cuketou

Moderné modely škrabiek na zeleninu umožňujú nakrájať cuketu na tenké, široké rezance, podobné pappardelle, alebo úzke, obdĺžnikové rezance, podobné linguine. Oba formáty vám umožňujú ľahko žuť nakrájanú surovú cuketu a použiť dužinu ako základ pre rôzne jedlá. Cuketa nakrájaná na hrubé zápalky s prierezom 5×5 mm dáva väčšiu textúru. Čerstvá cuketa sa môže použiť surová, alebo ju môžete minútu-dve blanšírovať vo vriacej vode alebo marinovať so soľou a citrónom.

Cuketové šaláty vyžadujú svetlý dresing a rôzne doplnky. Optimálny dresing vinaigrette nie je s horčicou, ale s kaparami alebo olivami. Pohodlné meranie pomocou štandardných 30 ml pohárov.

Na prípravu potrebujete:

  • olivový olej – 2 poháre
  • kapary so soľankou – 1 sklo
  • plátok citróna – 2 ks.
  • jemne nakrájaná cibuľa – 1 sklo
  • strúčik cesnaku
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Kapary/olivy nasekáme nadrobno, vytlačíme citrónovú šťavu a v miske zmiešame s ostatnými ingredienciami.

2. Všetko vyšľaháme na svetlú emulziu. Budeme to považovať za základný obväz pre možnosti opísané nižšie. Toto množstvo dresingu vystačí na 500–700 g samotného šalátu.

Toto je základ. Najprv si však skúste pripraviť šalát len ​​zo surovej cukety. Okrem dresingu musíte pridať niečo iné svetlé. Dobre funguje tvarohový syr alebo ostrý syr, ako je pecorino. Zelená alebo fialová bazalka. Pre textúrny kontrast môžete navrch posypať pražené nasekané orechy alebo tekvicové semienka – nie nadarmo si ich Indiáni vážili.

Surový šalát z cukety, rukoly a mäty
Surový šalát z cukety, rukoly a mäty

Obraz a celkovú chuť čerstvého cuketového šalátu aj v malom množstve výrazne zmenia k lepšiemu sladká paprika akejkoľvek farby, stopkový zeler, zelené jablká, reďkovky či daikon, kaleráb, biela časť čínskej kapusty, zelená cibuľa. Tieto ingrediencie sú nakrájané na tenké pásiky julienne a môžu sa použiť jednotlivo alebo spolu v akejkoľvek kombinácii. V každom prípade by surová cuketa mala mať 3/4 objemu.

Ak inklinujete k jemnostiam bez toho, aby ste boli ozdobní, vyskúšajte feniklový šalát amerického šéfkuchára, reštaurátora a spisovateľa Daniela Pattersona. Je to jednoduché: zmiešajte surovú cuketu nakrájanú na tenké pásiky s najemno nastrúhaným feniklom, čerstvou mätou, hoblinami pecorino a zálievkou z olivového oleja a citrónovej šťavy.

Vôbec nie zlé, ale v rozpore s prístupom nekombinovať lacné a drahé suroviny dohromady. Na ospravedlnenie Pattersona treba povedať, že s týmto šalátom prišiel, keď v obchode uvidel eko-bio-bio cuketu za 3,99 dolára za libru, čo je v prepočte na ruble zlatá cuketa za 800 rubľov za kilo. Takéto cukety ignorujeme.

Čerstvé cukety nakrájané na rezance môžeme mierne marinovať tak, že ich zmiešame so soľou a korením a polejeme citrónovou šťavou a potom ich vložíme na 10 minút do chladničky. Ľahký tlak urýchli proces, ale nepreháňajte to. Tento postup pomáha zvýrazniť chuť surovej cukety, ako v prípade čerstvých a jemne solených uhoriek. Ostrý syr možno nahradiť jemnejšou fetou a vinaigrette zase gréckym jogurtom so soľou a bylinkami, ako je mäta, estragón a žerucha. Je z neho výborný šalát do horúceho počasia – len všetky suroviny musia byť veľmi studené, vrátane surovej cukety na šalát.

Cuketový šalát nakrájaný na rezance, paradajky, cesnak a kukurica
Cuketový šalát nakrájaný na rezance, paradajky, cesnak a kukurica

Cuketová pasta

Cuketové cestoviny s paradajkami a hubami budú originálnou prílohou k mäsu alebo nezávislým jedlom. Po mnoho rokov Európania pestovali cuketu vo svojich záhradách výlučne na okrasné účely. Obdivovali krásne plody, netušiac, že ​​sa dajú zjesť. Keď konečne vyskúšali cuketu a začali experimentovať s prípravou, objavilo sa obrovské množstvo receptov. Okrem hlavných jedál sa z nich vyrábajú dezerty: džem, kandizované ovocie, marmeláda. A tiež chlieb a pizza! V tomto recepte vás pozývame na prípravu nízkokalorických a zdravých cestovín, ktoré môžu nahradiť tradičné cestoviny.

Cuketová pasta
Cuketové cestoviny (gastronom.ru)

Na prípravu potrebujete:

  • cuketa – 500 g
  • paradajky – 250 g
  • šampiňóny – 200 g
  • cesnak – 2 strúčiky
  • rastlinný olej – 3 lyžice. l.
  • cukor – 0,5 lyžičky.
  • soľ
  1. Zahrejte panvicu na strednom ohni, pridajte rastlinný olej. Cesnak nakrájame na malé kocky alebo pretlačíme lisom. Za stáleho miešania smažte 1 minútu.
  2. Šampiňóny nakrájame na plátky. Pridajte cesnak do panvice a varte 4-5 minút na silnom ohni, kým huby nepustia šťavu a neodparí sa. Potom opäť trochu stíšte teplo.
  3. Paradajky ošúpeme (na uľahčenie ich môžete na 1 minútu ponoriť do vriacej vody a potom ich na chvíľu nechať v studenej vode). Nakrájajte ich na kocky. Pridajte šampiňóny do panvice, pridajte cukor (na neutralizáciu kyseliny) a varte 3 minúty do mäkka.
  4. Ak máte zrelú cuketu s hrubou šupkou, ošúpte ju a odstráňte jadierka. Ak sú mladí a majú tenkú pokožku, nemusíte robiť nič, prejdite na ďalší krok.
  5. Pomocou kórejského strúhadla na mrkvu nakrájajte cuketu na dlhé prúžky. Ak takéto zariadenie nemáte, nakrájajte cuketu na tenké plátky a potom na tenké pásiky.
  6. Pridajte cuketu na panvicu s paradajkami a hubami. Pridajte trochu soli. Varte na strednom plameni 6-7 minút do mäkka. Ale neprepečte – mali by zostať vo vnútri mierne chrumkavé.
  7. Hotové cuketové cestoviny s paradajkami a šampiňónmi podávame horúce. Na želanie je možné cestoviny posypať korením, paprikou, bylinkami alebo najemno nastrúhaným syrom.

Surové cuketové predjedlo

Ak ste už vyskúšali všetky cuketové šaláty, plnené a rolované cuketovým kaviárom a ešte vám cuketa zostala, pripravme si ich na budúce použitie. Dobrou možnosťou je nakladať cuketu zmiešanú s inou zeleninou a použiť ju ako balast. Vo všetkých krajinách okolo Baltského a Severného mora sú rozšírené kyslé uhorky, zmes pevnej zeleniny v sladkej marináde. Toto je variácia, ktorú pripravíme.

Surové cuketové predjedlo
Surový cuketový snack (Shutterstock/FOTODOM)

Na prípravu potrebujete:

  • surová cuketa – 1 ks.
  • mrkva – 1 ks.
  • šalotka – 1 ks.
  • karfiol – 1 ks.
  • sladká paprika – 1 ks.
  • strúčiky cesnaku podľa chuti
  • feferónka – 1 ks.
  • jablčný ocot 6% – 30 g

Na soľanku potrebujete:

  • hrubá sivá soľ – 1 polievková lyžica. l.
  • cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • bobkový list
  • nové korenie – 5-6 hrách
  • klinčeky – 1-2 púčiky
  • horčičné semienka – 1 polievková lyžica. l.
  1. Surovú cuketu, mrkvu, šalotku, karfiol a sladkú papriku nakrájame na kocky s hrúbkou do 1 cm. Vložte do litrových pohárov, do stredu pridajte strúčiky cesnaku a strúčik feferónky.
  2. Naplňte obsah nádoby studenou pitnou vodou až po vrch. Potom vypustite vodu: budeme ju potrebovať neskôr.
  3. Do každej nádoby nalejte dva poháre bieleho vína alebo jablčného octu 6% (30 g každý) alebo stolového octu 9%, ak máte radi kyslé. Odmeranú vodu priveďte do varu.
  4. Na každú litrovú nádobu odmerajte 1 polievkovú lyžičku. l. hrubá sivá soľ, 1 polievková lyžica. l. cukor, 1 bobkový list, 5–6 hrášok z nového korenia, 1–2 púčiky klinčekov, 1 polievková lyžica. l. horčičné semienka.
  5. Do vody pridajte korenie, keď začne vrieť, dobre premiešajte, znížte teplotu a varte 4-5 minút.
  6. Odstráňte z tepla a ihneď nalejte do pohárov, zatvorte poháre viečkami a po vychladnutí vložte do chladničky.

Poznámka pre hostiteľku

Táto príprava vydrží minimálne mesiac, hotová bude za 24 hodín a po 72 hodinách chuť dosiahne svoj vrchol. Ak chcete, aby vydržali dlhšie, po 72 hodinách otvorte poháre, nalejte všetok soľanku do hrnca, znova prevarte a nalejte do pohárov. Pevne ich zakryte viečkami. Tieto uhorky žijú takmer navždy v chladničke.

Surová cuketa…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik