Marhuľový džem s kôstkami: 8 úžasných receptov, ktoré môžu prekvapiť vašu rodinu a hostí

Marhuľový džem s kôstkami: 8 úžasných receptov, ktoré môžu prekvapiť vašu rodinu a hostí

Marhuľový džem s kôstkami: 8 úžasných receptov, ktoré môžu prekvapiť vašu rodinu a hostí

Existuje veľa rôznych receptov na marhuľový džem, džemy, cukrovinky, ale za najchutnejšiu prípravu na zimu sa považuje marhuľový džem s kôstkami. Existuje pomerne veľa receptov na takýto džem a hoci niektorí kuchári veria, že je to príliš náročné na prípravu, nie je to tak. Nebojte sa ťažkostí! Samotné recepty sú pomerne jednoduché, ale budú vyžadovať trpezlivosť a čas.

Kráľovský marhuľový džem so semienkamiO čom budeme hovoriť v článku:Marhuľový džem s jadierkami Marhuľový džem Royal s kôstkami Marhuľový džem s kôstkami a citrónom Rezy marhuľového džemu s kôstkami Marhuľový džem s mandľami Marhuľový džem s kôstkami na zimu

Prvá vec, ktorú musíte venovať pozornosť, ak chcete urobiť tento džem, je výber marhúľ. Mali by byť zrelé, no zároveň dosť husté a pevné, bez poškodenia či známok kazenia. Ak tieto marhule nie sú z vašej záhrady, ale z trhu alebo z obchodu, kde je veľký výber, potom je najlepšie kúpiť najskôr 23 kusy z každej odrody, ktorú máte radi. Doma z ovocia odstráňte semienka, opatrne ich rozdeľte a každé jadierko ochutnajte – nemalo by byť horké. Horké jadrá nie sú pre tento džem vhodné. Vo veľkom množstve nielen pokazia chuť, ale môžu byť aj zdraviu nebezpečné. Používajú sa iba na arómu a nedávajú viac ako 35 kusov na litrovú nádobu.

Ponúkame vám výber s niekoľkými možnosťami výroby marhuľového džemu s kôstkami tak, aby ste potešili seba aj svojich blízkych.

Marhuľový džem s jadierkami

Náš marhuľový džem s jadierkami je skutočne lahodný dezert! Po prvé, obsahuje grapefruit, ktorý dodáva pokrmu jedinečnú vôňu a príjemné citrusové tóny. Po druhé, do džemu sme pridali marhuľové jadrá, čím sa jeho textúra stala zaujímavejšou. Po tretie, čo je tiež veľmi neobvyklé, na varenie sirupu nepoužívali obyčajný biely cukor, ale hnedý cukor – to malo opäť najpozitívnejší vplyv na chuť marhuľového džemu s jadierkami. Pripravte si ho a ochutnajte s radosťou!

Marhuľový džem s jadierkami
Marhuľový džem s jadierkami

Na prípravu potrebujete:

  • marhule 2 kg
  • stredne veľké grapefruity 2 ks.
  • pitná voda 100 ml
  • hnedý cukor 1,5 kg
  • mandľový likér (voliteľné) 50 ml
  1. Pripravte ovocie na džem. Marhule umyte a dobre osušte papierovou utierkou. Ovocie nakrájajte na polovice. Opatrne odstráňte kôstky a uložte.
  2. Pomocou luskáčika rozlomte marhuľové kôstky a odstráňte jadrá. Odstráňte z nich prípadnú hnedú kožu. Ak je to ťažké, ponorte ich na 1 minútu do vriacej vody, potom ich vložte do sitka a niekoľkokrát ich opláchnite ľadovou vodou.
  3. Grapefruity na džem umyjeme a osušíme. Pomocou noža odstráňte z ovocia niekoľko prúžkov kôry. Grapefruity prekrojíme na polovice a vytlačíme šťavu.
  4. Nalejte pitnú vodu a grapefruitovú šťavu do veľkého hrnca alebo zaváraninovej misy. Pridajte cukor a umiestnite na strednú teplotu. Priveďte do varu. Varte na miernom ohni, zbavujte peny, 5 minút.
  5. Do sirupu vložte kôru, marhule a marhuľové jadrá. Jemne premiešame. Priveďte do varu na vysokej teplote a znížte teplotu na nízku. Varte 3 minúty. Odstráňte z tepla a nechajte úplne vychladnúť.
  6. Umiestnite džem na vysoký oheň a znova priveďte do varu. Znížte teplotu, varte 3 minúty a znova nechajte vychladnúť. Opakujte to dvakrát. Poslednýkrát pridajte likér (voliteľné). Vložte džem do sterilizovaných pohárov a uzavrite.

Užitočný tip: Poháre na marhuľový džem s jadierkami je možné sterilizovať v mikrovlnnej rúre. Nalejte filtrovanú vodu do nádoby a vložte ju nabok do mikrovlnnej rúry. Vrstva vody by mala byť asi 3 cm Zapnite mikrovlnnú rúru a sterilizujte poháre 2 minúty pri výkone 7001000 W.

mimochodom: Marhuľový džem s jadierkami je možné dodatočne dochutiť nielen likérom, ako je uvedené v recepte, ale aj badiánom a škoricovými tyčinkami. Mali by sa pridať počas predposledného varenia.

Kráľovský marhuľový džem so semienkami

Naozaj potrebujete dôvod rozmaznávať seba, svojich blízkych a priateľov tou najlahodnejšou jantárovou marhuľovou pochúťkou? Aký druh pochúťky? Samozrejme kráľovský marhuľový džem s kôstkami. Už názov hovorí sám za seba a sľubuje bohatú chuť a skvelý vzhľad.

Pre tento džem je najlepšie zvoliť stredne veľké marhule – je to estetickejšie, ale vo všeobecnosti bude stačiť akýkoľvek druh. Hlavná vec je, že sú husté, bez preliačených sudov a horkých jadier. Ďalším dôležitým bodom, ktorý sa týka vzhľadu a závisí od vašich skúseností a šikovnosti, je, že ak ešte nedokážete vytlačiť semienka a nechať plody neporušené, urobte rez nožom a opatrne otvorte marhuľu ako škrupinu.

Kráľovský marhuľový džem so semienkami
Kráľovský marhuľový džem so semienkami

Na prípravu potrebujete:

  • marhule 1 kg
  • cukor 1 kg
  • pitná voda 250 ml
  • citrónová šťava 1 polievková lyžica. l.
  1. Marhule opatrne roztriedte rukami a odstráňte všetky prezreté plody. Celé, pevné marhule opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami.
  2. Odstráňte semená z každého ovocia. Tlačiť by ste mali zo strany stonky – na to sú skvelé drevené paličky. Ak je semienko prilepené, môžete po ňom opatrne prejsť špáradlom cez otvor v stonke a tiež urobiť malý vpich v spodnej časti špičkou noža.
  3. Semená opatrne rozdeľte, aby sa nepoškodilo jadro. Ak nemáte luskáčik, môžete použiť kladivo, len kôstky najskôr zabaľte do uteráka. Jadrá opláchnite (aby sa do džemu nedostali triesky) a osušte papierovou utierkou.
  4. Sirup uvarte v panve alebo vo veľkom hrnci s hrubým dnom. Za týmto účelom priveďte vodu do varu, pridajte cukor, počkajte, kým sa úplne nerozpustí a varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 35 min.
  5. Marhule naplníme jadierkami, každý plod na niekoľkých miestach prepichneme špáradlom, aby šupka zostala pri varení neporušená. Pripravené marhule vložte do vriaceho sirupu, priveďte do varu, jemne premiešajte a vypnite oheň. Nechajte to na 10Lúhujte 12 hodín pri izbovej teplote.
  6. Vychladnuté a namočené marhule v sirupe opäť privedieme do varu, vypneme oheň a necháme ešte 1012 hodín opakujte postup ešte 2 krát. Pri poslednom varení pridajte citrónovú šťavu, jemne premiešajte a varte doslova 1 minútu. Hotový džem nalejte do sterilných pohárov a zrolujte viečkom.

Poznámka pre majiteľa: Recept na marhuľový džem uvádza približný čas lúhovania. Nemusí to byť 1012 hodín, ak marhule stoja v sirupe dlhšie o 12 hodiny, nič veľké. Stačí upraviť prípravu tak, aby vyhovovala vášmu pohodlnému rozvrhu.

mimochodom: Citrónová šťava v tomto receptúre môže byť nahradená kyselinou citrónovou. Za týmto účelom jednoducho rozrieďte trochu kyseliny citrónovej v polievkovej lyžici pitnej vody, asi 1/4 lyžičky, alebo, ako sa hovorí, na špičke noža.

Marhuľový džem s kôstkami a citrónom

Marhuľa je veľmi sladké ovocie a ak nechcete v zimných prípravách sladké príchute, môžete buď pridať menej cukru počas varenia, alebo túto sladkosť uhladiť kyslosťou. Napríklad ako v recepte na marhuľový džem so semienkami a citrónom. Citrón je aktívne cítiť v chuti a je tiež vynikajúcim konzervačným prostriedkom, takže čas varenia tejto pochúťky sa môže výrazne skrátiť. A je tu oveľa jednoduchšie pracovať so semenami, pretože v tomto recepte nie sú pretlačené, ale samotné ovocie je nakrájané na polovicu.

Marhuľový džem s kôstkami a citrónom
Marhuľový džem s kôstkami a citrónom

Na prípravu potrebujete:

  • marhule 1 kg
  • cukor 700 g
  • citrón 1 kus
  1. Marhule roztrieďte, dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Plody rozdeľte na dve polovice, odstráňte semená.
  2. Opatrne odstráňte jadrá zo semien pomocou luskáčika alebo kladiva. Jadrá dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby sa do džemu nedostali malé úlomky. Suché.
  3. Citrón dobre umyte špongiou, pretože citrusové plody sa často predávajú ošetrené špeciálnymi látkami na dlhodobé skladovanie. Osušte, nastrúhajte kôru na jemnom strúhadle, vytlačte šťavu.
  4. Do hrnca s hrubým dnom pridajte polovice marhúľ, cukor, jadrá a citrónovú kôru. Dôkladne premiešajte a nechajte 30 minút pri izbovej teplote. Miešajte každých 10 minút.
  5. Panvicu s obsahom položte na oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Prilejte citrónovú šťavu a džem varte na miernom ohni 20 minút, občas jemne premiešajte a dávajte pozor, aby sa z marhúľ nestala kaša. Pomocou lyžice odstráňte z povrchu všetku penu.
  6. Nechajte džem v panvici 1 hodinu, potom znova priveďte do varu, nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami. Poháre otočte na viečka, zakryte niečím teplým a nechajte jeden deň vychladnúť pri izbovej teplote. Džem skladujeme na chladnom mieste.

Poznámka pre majiteľa: Marhuľový džem s kôstkami a citrónom nie je potrebné pripravovať s celými jadierkami a kúskami ovocia. Môže existovať táto možnosť – marhuľová dužina spolu s olúpanými jadrami a citrónom prechádzajú cez mlynček na mäso, potom sa zakryjú cukrom a potom sa uvaria podľa receptu.

mimochodom: Kôra z celého citróna v tomto recepte dáva veľmi aktívnu a jasnú chuť. Ak chcete, aby bol džem menej citrusový, použite kôru z polovice citróna.

Plátky marhuľového džemu s kôstkami

Ak chcete zaujať svoju rodinu a priateľov krásnou a chutnou slnečnou pochúťkou, tak tento recept je určite pre vás. Voňavý, priehľadný marhuľový džem v plátkoch so semiačkami je nielen chutný, ale aj taký krásny, že jeho fotografiu možno už teraz zverejniť na všetkých sociálnych sieťach. Verte mi, získa veľa lajkov! S týmto receptom nemusíte dlho stáť pri sporáku a neustále niečo miešať, princíp varenia je tu oveľa jednoduchší a výsledok vás určite nesklame. V zime s takýmto džemom budete mať na stole vždy kúsok teplého slnečného leta.

Plátky marhuľového džemu s kôstkami
Plátky marhuľového džemu s kôstkami

Na prípravu potrebujete:

  • marhule 1 kg
  • cukor 800 g
  • pitná voda 150 ml
  • citrónová šťava 1 polievková lyžica. l.
  1. Marhule roztriedite (budete potrebovať len pevné, nie prezreté ovocie), opláchnite pod studenou vodou a osušte na papierovej utierke. Opatrne rozdeľte na dva plátky, odstráňte semená.
  2. Odstráňte jadrá zo semien spôsobom, ktorý vám vyhovuje: pomocou luskáčika (ľudovo známeho ako luskáčik) alebo kladiva. Umyte jadrá, aby ste odstránili úlomky škrupiny a osušte.
  3. V hrnci s hrubým dnom na miernom ohni rozpustíme vo vode cukor, pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania privedieme do varu. Sirup povarte 5 minút. Vo veľkej miske zmiešajte polovice marhúľ a jadierka, zalejte ich vriacim sirupom a nechajte 1 hodinu odstáť.
  4. Sirup nalejte späť do panvice, priveďte do varu a vráťte do misy s marhuľami. Nechajte opäť hodinu vychladnúť. Akciu zopakujte ešte 2x…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik