Čo sú to knedle a ako pripraviť obyčajné, tvarohové a zemiakové knedle s rôznymi príchuťami

Čo sú to knedle a ako pripraviť obyčajné, tvarohové a zemiakové knedle s rôznymi príchuťami

Čo sú to knedle a ako pripraviť obyčajné, tvarohové a zemiakové knedle s rôznymi príchuťami

Chutné, aromatické, horúce knedle – to je presne jedlo, ktoré v Gogolovom príbehu „Noc pred Vianocami“ vletelo do Pasyukových úst, pamätáte? Teraz sa halušky spolu s haluškami, knedľami a haluškami podávajú aj v tých najdrahších reštauráciách, hoci kedysi to bolo to najjednoduchšie jedlo, cesto, na ktoré pripravovala každá gazdinka „od oka“.

Čo sú to knedle a ako pripraviť obyčajné, tvarohové a zemiakové knedle s rôznymi príchuťami

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Čo sú to knedle
  • Ako variť knedle a s čím ich podávať
  • Recepty
  • Zemiakové halušky
  • Tvarohové knedle
  • Halušky s kyslou smotanou
  • Halušky so šťukou
  • Tvarohové knedle v pomalom hrnci
  • Zemiakové halušky s údenou bravčovou masťou
  • Halušky s bravčovou masťou
  • Halušky v štýle Shomloy

Čo sú to knedle

Galushki - národné jedlo ukrajinskej kuchyne
Galushki – národné jedlo ukrajinskej kuchyne

Galushki je národné jedlo ukrajinskej kuchyne, ktoré má veľa príbuzných v iných krajinách. V tej či onej podobe sú kúsky cesta uvarené vo vode prítomné v nemeckej, poľskej, českej, maďarskej kuchyni, ale aj na Kaukaze a Balkáne.

Halušky sa považujú za jednoduché domáce jedlo, podávajú sa varené, pečené, vyprážané alebo dokonca pridané do polievky. Napríklad recept na boršč s knedľou je veľmi populárny nielen na Ukrajine, ale aj v zahraničí. Mimochodom, v Poltave je dokonca pamätník halušiek, ako aj vlastný recept na toto jedlo s mäsom a hubami.

Ako variť knedle a s čím ich podávať

Zvyčajne sa knedle pripravujú z nekvaseného cesta s použitím vody, mlieka alebo kefíru, pridaním rozpusteného masla a vajec. Môžete použiť nielen pšeničnú múku, ale aj pohánkovú, kukuričnú či ražnú, ale aj ich zmes. Veľmi dôležitý bod – ihneď po príprave knedlíkov ich musíte nechať 3050 minút, počas ktorých mierne vyvetrajú, „natiahnu“ a až potom varíme v silne osolenej vriacej vode. Potom sa knedle môžu vyprážať s cibuľou a masťou (slaninou), zapekať s kyslou smotanou alebo smotanou alebo jednoducho poliať rozpusteným maslom a podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu, hydine a rybám.

Zemiakové halušky

Zemiakové halušky sú v príprave podobné ako talianske halušky a bieloruské halušky. Cesto pre nich sa miesi pomocou zmesi varených zemiakov a múky s prídavkom masla a vajec. Navyše, ak pridáte trochu paradajkového pretlaku, knedle budú červené, špenátové pyré, nakrájaný zelený hrášok alebo petržlen budú zelené a pečená tekvica alebo mrkva oranžová. Ideálne cesto na zemiakové knedle by malo byť jemné a mierne vlhké. Neplňte ju múkou – inak bude jedlo bez chuti a gumy. Halušky uvaríme v dobre osolenej vriacej vode za stáleho miešania, aby sa neprilepili na dno panvice. Podávame na predhriatych tanieroch s maslom, kyslou smotanou, jogurtovou omáčkou alebo oškvarkami.

Tvarohové knedle

Tvarohové knedle s kyslou smotanou
Tvarohové knedle s kyslou smotanou

Tvarohové halušky sa niekedy nazývajú aj lenivé halušky. Princíp ich prípravy je úplne rovnaký ako pri zemiakových – skombinuje sa tučný tvaroh s múkou, vajcami a maslom, vymiesi sa jemné, mierne lepivé cesto, vytvarujú sa malé halušky, ktoré sa uvaria v osolenej vode do mäkka. Ak chcete, môžete do cesta pridať cukor, vanilkový extrakt, škoricu, kakao alebo dokonca do každej knedle vložiť malý kúsok čokolády. Môžete ich podávať s kyslou smotanou, maslom, kondenzovaným mliekom alebo bobuľovým želé – čo sa vám páči.

Recepty

V našom výbere nájdete 5 jednoduchých a veľmi chutných receptov na halušky a k tomu aj bonus – luxusný rakúsky dezert, ktorý sa zvláštnou zhodou okolností volá aj halušky.

Halušky s kyslou smotanou

Knedle môžete jednoducho uvariť a podávať horúce s maslom alebo omáčkou – bude to veľmi chutné. Skutočným kulinárskym majstrovským dielom sa však stávajú knedle pečené s kyslou smotanou. Skúste to!

Halušky s kyslou smotanou
Halušky s kyslou smotanou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • múka – 400 g
  • vajcia – 2 ks.
  • voda – 100 ml
  • maslo – 100 g
  • kyslá smotana – 100 g
  • kôpor – 1 zväzok
  • soľ

1. Preosiatu múku zbierame do kôpky. Na vrchu urobte jamku, zalejte vodou a rozšľahajte vajíčka. Pridáme zmäknuté maslo a soľ.

2. Vymiesime na hladké, elastické cesto. Zabúchajte na stôl.

3. Cesto rozdelíme na 23 diely. Každý z nich zviňte do hrubého povrazu. Nakrájajte na malé kúsky.

4. Uvarte jemne osolenú vodu. Knedle hádžeme po malých porciách a varíme na miernom ohni 10 minút. Hotové knedle by mali plávať. Pomocou dierovanej lyžice ich preneste do žiaruvzdornej misky.

5. Kôpor nasekáme nadrobno, spojíme s kyslou smotanou a dobre premiešame.

6. Rúru predhrejeme na 170°C. Do formy s haluškami nalejeme kyslú smotanu a bylinky. Pečieme 10 minút. Podávajte jedlo horúce.

Poznámka pre hostiteľku

Na dochutenie haluškového cesta môžeme pridať trochu cibule opraženej na masle.

Mimochodom

Kôpor v tomto jedle možno nahradiť akýmikoľvek inými aromatickými bylinkami: petržlenom, koriandrom, zelerom, bazalkou atď.

Halušky so šťukou

K mletej rybe pridajte cibuľu opečenú do zlatista. Tento trik zamaskuje charakteristický zápach šťuky. Podávajte jedlo s kaviárom: prírodným alebo imitáciou.

Halušky so šťukou
Halušky so šťukou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • filé zo šťuky – 300 g
  • vajcia – 2 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • múka – 60 g
  • rastlinný olej
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na halušky:

  • múka – 300 g
  • vajcia – 2 ks.

Na omáčku:

  • smotana s obsahom tuku 30–38 % – 200 ml
  • malá cibuľa – 2 ks.
  • cesnak – 6 strúčikov
  • mozzarella – 1 guľa
  • čerstvý citrón
  • sójová omáčka

1. Na dosku preosejeme múku, urobíme jamku a rozbijeme do nej vajíčko. Cesto vymiesime postupným prilievaním 140 ml vody. Prikryte uterákom a nechajte 20 minút. Potom cesto nakrájajte na niekoľko kusov a rozvaľkajte na malé klobásy s priemerom 3-3,5 cm. Nožom pod miernym uhlom nakrájame na 1 cm hrubé kolieska, uložíme na pomúčenú dosku a dáme do chladničky.

2. V miske kuchynského robota nakrájame filé zo šťuky, cibuľu opečenú na rastlinnom oleji, vajce, múku, soľ a korenie. Výsledné mleté ​​​​mäso rozvaľkáme na malé guľôčky, obalíme v múke a dáme do chladničky.

3. Halušky varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú.

4. Na omáčku opečte na panvici v rastlinnom oleji jemne nakrájanú cibuľu na 5 minút. Pridáme fašírky zo šťuky a uvarené knedle, opekáme ďalších 5 minút. Pridáme nasekaný cesnak, sójovú omáčku, citrónovú šťavu, smotanu a dusíme 4-5 minút.

5. Obsah panvice dáme do zapekacej misy, posypeme strúhanou mozzarellou a pečieme asi 5 minút v rúre pri teplote 180°C.

Poznámka pre hostiteľku

Okrem smaženej cibule môžete na maskovanie rybieho zápachu použiť citrónovú šťavu.

Mimochodom

Toto jedlo je možné pripraviť z akejkoľvek ryby: bielej alebo červenej. Skúste vyrobiť fašírky napríklad z ružového lososa, tresky, zubáča a pod.

Tvarohové knedle v pomalom hrnci

Tvarohové knedle sa ukážu ako veľmi jemné a jemné na chuť – presne to, čo potrebujete pre detskú výživu. Ak chcete, pridajte do cesta trochu vanilkového cukru alebo kakaového prášku.

Tvarohové knedle v pomalom hrnci
Tvarohové knedle v pomalom hrnci

Na prípravu 3 porcií potrebujete:

  • tvaroh – 600 g
  • vajcia – 4 ks.
  • múka – 1/2 šálky
  • maslo – 50 g
  • soľ

1. Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vložte do chladničky. Rozpustite maslo. Tvaroh pod tlakom vytlačíme a pretrieme cez sitko. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. do tvarohu pridáme zvyšnú múku spolu s maslom, žĺtkami a soľou. Miešajte do hladka.

2. Vyšľaháme bielky a opatrne ich vmiešame do tvarohovej hmoty.

3. Posypte stôl odloženou múkou. Na to položíme cesto a pomúčenými rukami z neho vyvaľkáme párky s priemerom 2,5 cm, nakrájame ich šikmo na kúsky hrubé 1 cm.

4. Zapnite režim „viacnásobné varenie“, nastavte teplotu na 160 °C. Varte vodu v miske multivarkára, knedle varte po častiach po dobu 10 minút. Hotové halušky poukladáme na teplý tanier. Podávame s kyslou smotanou.

Poznámka pre hostiteľku

Takéto knedle sa môžu podávať nielen s kyslou smotanou, ale aj s cukrovinkami, džemom, medom, orechmi atď.

Mimochodom

Pre sladkosť a chuť môžete do cesta pridať trochu bežného a vanilkového cukru.

Zemiakové halušky s údenou bravčovou masťou

Veľmi výdatné a chutné zemiakové halušky s údenou bravčovou masťou je najlepšie podávať horúce, preto si nezabudnite porciovacie taniere vopred dobre ohriať.

Zemiakové halušky s údenou bravčovou masťou
Zemiakové halušky s údenou bravčovou masťou

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • veľké zemiaky – 3 ks.
  • údená masť – 150 g
  • múka – 1/2 šálky
  • nasekaný kôpor – 1 polievková lyžica. l.
  • maslo – 1 lyžička.
  • soľ

1. Zemiaky nakrájame na 3-4 časti a varíme v silne osolenej vode 20 minút.

2. Bravčovú masť nakrájame na kocky, vložíme na rozpálenú panvicu a opekáme, kým sa nevytvoria oškvarky.

3. Na suchej panvici zohrejte múku do zlatista. Zemiaky roztlačíme pomocou drviča, pridáme malé množstvo vývaru. Múku zmiešame so zemiakmi, oškvarkami a kôprom, vymiesime na hladkú, hustú hmotu, v prípade potreby pridáme zemiakový vývar. Zapekaciu misu vymastíme maslom. Mokrými rukami tvarujeme zo zemiakového cesta malé halušky a ukladáme ich do formy.

4. Halušky pečieme v rúre vyhriatej na 190°C asi 20–25 minút. Podávame s omáčkou a čerstvou zeleninou.

Poznámka pre hostiteľku

Zemiaky na knedle nemôžu byť varené, ale pečené v rúre alebo mikrovlnnej rúre. V tomto prípade namiesto vývaru môžete do cesta pridať vodu, mlieko a pod.

Mimochodom

Na servírovanie si na masti vyškvarenej z masti na škvarky opražíme cibuľu (nakrájanú na pierka alebo kocky).

Halušky so slaninou

Výdatným druhým chodom sú halušky so slaninou. A aj keď sa kombinácia múky a mäsa nepovažuje za najzdravšiu, je veľmi chutná!

Halušky so slaninou
Halušky so slaninou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • múka – 400 g
  • slanina – 200 g
  • vajcia – 2 ks.
  • cibuľa – 1 ks.
  • maslo – 100 g
  • voda – 100 ml
  • soľ

1. Z múky, vajec a masla pripravíme halušky a uvaríme v mierne osolenej vriacej vode. Položte na tanier. Cibuľu nakrájame na polkolieska, masť na drobno.

2. Rozohrejeme panvicu, pridáme slaninu, na strednom ohni opekáme 5 minút. Pridajte cibuľu, varte ďalšie 3 minúty.

3. Pridáme halušky a smažíme za stáleho miešania 5 minút. Rozdeľte na taniere a podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Na obed podávajte slaninkové halušky a buďte si istí, že nikto neodíde hladný. K tomuto jedlu sa perfektne hodia rôzne domáce uhorky, ako sú nakladané paradajky alebo lečo.

Mimochodom

Pre chuť a vôňu môžete k cibuli a slanine pridať nadrobno nakrájaný cesnak a feferónku.

Halušky v štýle Shomloy

Za skromným názvom knedľa sa skrýva nezvyčajný dezert z čias Rakúsko-Uhorska – piškóty namočené v rumovom sirupe s hrozienkami, orieškami, pudingom, čokoládovou polevou a šľahačkou. Naozaj kráľovská pochúťka!

Halušky v štýle Shomloy
Halušky v štýle Shomloy

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

Pre kôru:

  • vajcia – 6 ks.
  • cukor – 1 sklo
  • múka – 1 šálka
  • kakao – 2 lyžice. l.
  • nasekané vlašské orechy – 2 lyžice. l.

Na krém:

  • mlieko – 2 šálky
  • cukor – 1 sklo
  • múka…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik