Čo variť z tresky jednoškvrnnej: polievky, koláče, kastróly

Čo variť z tresky jednoškvrnnej: polievky, koláče, kastróly

Čo variť z tresky jednoškvrnnej: polievky, koláče, kastróly

Odborníci na výživu odporúčajú zaradiť do jedálnička ryby a jesť ich aspoň 2-krát denne.3x do týždňa, nielen vo štvrtok. Preto je čas venovať pozornosť tresky jednoškvrnnej – nízkotučnej, veľmi zdravej a chutnej rybe z čeľade tresky, ktorá navyše nebude predstavovať hrozbu pre váš rodinný rozpočet. Voľne sa predáva v akomkoľvek obchode, už olúpaný a vypitvaný, čo je veľmi výhodné. Stačí jemne rozmraziť tresku na hornej polici chladničky a my vám zas prezradíme, čo zaujímavé a nezvyčajné z nej môžete pripraviť.

Čo variť z tresky jednoškvrnnej: polievky, koláče, kastróly

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Šalát s treskou, fazuľou a avokádom
  • Dusené s treskou, šampiňónmi a kukuricou
  • Kastról z údenej tresky jednoskvrnnej
  • Udon rezance s treskou
  • Mäsové guľky z tresky a lososa
  • Kotlety z tresky so syrom a zeleninou
  • Koláč z tresky jednoškvrnnej a póru
  • Rybacia polievka s treskou a kukuricou
  • Studená slaná polievka s uhorkami a vyprážanou treskou

Treska jednoškvrnná má jemné biele mäso, málo kostí a veľmi jemnú chuť. Pri tepelnej úprave si zachováva svoj tvar a vyzerá chutne v koláčoch alebo šalátoch. Treska jednoškvrnná sa pečie, dusí, pripravujú sa s ňou polievky, rezne, paštéty a oveľa, oveľa viac.

Jedným z najjednoduchších spôsobov varenia tresky jednoškvrnnej je upiecť ju v špeciálnom vrecku. Takto získate šťavnatú diétnu rybu, ktorá si navyše zachováva maximum prospešných vlastností. A potom nebudete musieť umývať plech na pečenie.

Ak máte radšej vyprážanú rybu s chrumkavou kožou, aj tu je ideálna treska jednoškvrnná. Podávame ako hlavné jedlo napríklad s hranolkami, varenou ryžou, dusenou zeleninou, alebo ako predjedlo – vo forme rybích prstov s omáčkou.

Treska jednoškvrnná je pomerne chudá ryba. Lososa, lososa, platesu a iné tučné ryby je dobré pridať do rezňov alebo mäsových guľôčok. Ďalšou možnosťou je zabaliť karbonátok do plátku slaniny a potom vyprážať alebo piecť. Takto sa pokrm určite nevysuší.

Špecifický rybí zápach, ak sa vám nepáči, môže byť maskovaný korením alebo omáčkami. Prvým pomocníkom tu bude citrón, ktorý sa dokonale hodí k akejkoľvek bielej rybe, či už je to treska jednoškvrnná, treska, treska atď. Pozor aj na čierne, biele a nové korenie, cesnak a zázvor. Na získanie miernej horkosti môžete použiť semená feniklu, bobkový list a suchú bazalku. Kurkuma alebo šafran navyše dodajú rybe zlatistý odtieň a jemnú arómu, zatiaľ čo čerstvý estragón, tymian alebo rozmarín zvýraznia chuť každého pokrmu z tresky. Pamätajte, že všetko je dobré s mierou, takže by ste to s korením nemali príliš preháňať.

Čo sa týka omáčok, tatárska sa považuje za obľúbenú k bielym rybám. Pripravte ho s majonézou alebo kyslou smotanou, pridajte kapary, čerstvé bylinky, nakladané uhorky a podávajte s vyprážanou, pečenou alebo varenou treskou jednoškvrnnou – to je skutočne výhodná možnosť. Cesnaková, orechová alebo paradajková omáčka, ale aj sladká čili omáčka by sa hodila.

V našom výbere nájdete 9 netriviálnych receptov na tresku jednoškvrnnú: koláče, polievky, šaláty a kastróly.

Šalát s treskou, fazuľou a avokádom

Šalát s treskou, fazuľou a avokádom je perfektný vyvážený obed alebo večera, ľahký, výživný a zdravý zároveň. A veľmi krásne vyzerá aj na tanieri.

Šalát s treskou, fazuľou a avokádom
Šalát s treskou, fazuľou a avokádom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • pečená treska – 300 g
  • červená fazuľa – 200 g
  • šalátová zmes – 200 g
  • paradajka – 2 ks.
  • avokádo – 1 ks.
  • nízkotučný grécky jogurt – 50 g
  • koriander – 2-3 vetvičky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • limetka na podávanie

1. Paradajky nakrájame na malé kocky, cesnak nasekáme. Avokádo ošúpeme a nakrájame na kocky. Rybu nakrájajte na malé kúsky.

2. Vložte listy šalátu, fazuľu, paradajky, avokádo a kúsky rýb do servírovacích misiek. Do stredu pridáme jogurt a dochutíme soľou, korením a cesnakom.

3. Šalát ozdobte kolieskom limetky a koriandrom. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete urobiť šalát najvhodnejší na PP, tak tresku naparujte.

Mimochodom

Fazuľa v šaláte môže byť nahradená zeleným hráškom. Je lepšie použiť nie konzervované, ale blanšírovať mrazené.

Dusené s treskou, šampiňónmi a kukuricou

V tomto jedle je všetko vyvážené! Šampiňóny, ktoré majú malú vlastnú chuť, absorbujú arómu rýb, ktoré ju preberajú z cesnaku a papriky. Veľmi harmonické a chutné.

Dusené s treskou, šampiňónmi a kukuricou
Dusené s treskou, šampiňónmi a kukuricou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • treska jednoškvrnná – 1 kg
  • šampiňóny – 500 g
  • kukurica – 1 plechovka (400 g)
  • veľká cibuľa – 2 ks. (400 g)
  • rastlinný olej – 50 ml
  • kečup – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 4 strúčiky (20 g)
  • mletá paprika – 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • zeleň na servírovanie

1. Rybu nakrájajte nahrubo, pridajte soľ a korenie. Šampiňóny utrite obrúskom alebo papierovými utierkami. Stehná nakrájame na tenké plátky, čiapky prekrojíme na polovicu alebo na štvrtiny.

2. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Nechajte kukuricu scediť v cedníku.

3. V hlbokom hrnci s hrubým dnom zohrejte olej, pridajte cibuľu, soľ a na prudkom ohni za stáleho miešania opekajte 5 minút.

4. Pridáme šampiňóny a cesnak, za stáleho miešania opekáme na prudkom ohni 5 minút.

5. Pridáme papriku, zalejeme 100 ml vody zmiešanej s kečupom, privedieme do varu.

6. Pridajte rybu, na miernom ohni varte prikryté 5 minút. Pridajte kukuricu, varte ďalších 5 minút. Pridajte nasekané bylinky, vypnite oheň, nechajte prikryté 5 minút. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Šampiňóny je možné nahradiť akýmikoľvek inými hubami. Hodia sa hlivy ustricové alebo mrazené lesné huby.

Mimochodom

Namiesto kečupu môžete použiť paradajkovú pastu zriedenú vodou. Pre chuť môžete do paradajkovej pasty pridať soľ, cukor a svoje obľúbené korenie.

Kastról z údenej tresky jednoskvrnnej

Aby tento kastról z údenej tresky získal chrumkavú štruktúru, posypte ho strúhankou. Bude to veľmi chutné: skúste to.

Kastról z údenej tresky jednoskvrnnej
Kastról z údenej tresky jednoskvrnnej

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • mlieko – 500 ml
  • brokolica – 300 g
  • filé z údenej tresky – 250 g
  • filet z tresky alebo tresky s kožou – 250 g
  • cibuľa (malá) – 1 ks.
  • maslo – 50 g
  • múka – 3 lyžice. l.
  • tvrdý aromatický syr – 20 g
  • citrónová kôra – 2 prúžky
  • horčica – 1 lyžička.
  • bobkový list – 1 ks.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na posypanie:

  • biely chlieb – 2 plátky
  • strúhaný syr – 2 lyžice. l.
  • sušená petržlenová vňať – 1 lyžička.

1. Rúru predhrejeme na 220°C. Na polevu rozmrvíme chlieb, pridáme nastrúhaný syr a sušenú petržlenovú vňať.

2. Cibuľu nakrájame na 4-6 kúskov. Nalejte mlieko do hrnca, pridajte cibuľu, bobkový list a citrónovú kôru. Uložíme údenú a surovú rybu kožou nadol a dusíme 3 minúty. Odstráňte panvicu zo sporáka, prikryte pokrievkou a nechajte 5 minút pôsobiť.

3. Brokolicu nakrájame na ružičky. Blanšírujte vo vriacej vode 5 minút. Scedíme v cedníku a prepláchneme studenou vodou.

4. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania opekáme 2 minúty. Zalejeme mliekom, v ktorom sa ryba varila a omáčku za stáleho miešania varíme 5 minút. Ku koncu varenia pridáme horčicu a strúhaný syr, soľ a korenie.

5. Rybu rozoberieme na malé kúsky a odstránime kožu. Rybu a brokolicu zmiešame s omáčkou a vložíme do zapekacej misy. Navrch rozložte posýpky, vložte do rúry a pečte 15-20 minút.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto petržlenovej vňate môžete do polevy pridať suchý kôpor. Výborne sa hodí aj k rybám.

Mimochodom

K rybám a brokolici je dobré pridať malé množstvo semien feniklu. Semená sa môžu rozdrviť v mažiari.

Udon rezance s treskou

Japonské rezance udon sa hodia nielen k kuraciemu a bravčovému mäsu, ale aj k bielym rybám, ako je treska jednoškvrnná alebo treska. Arašidy, brokolica a omáčka teriyaki doplnia jedlo a urobia chuť skutočne vyváženou.

Udon rezance s treskou
Udon rezance s treskou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • filé z tresky jednoškvrnnej – 400 g
  • udon rezance – 300 g
  • brokolica – 300 g
  • Teriyaki omáčka – 6 lyžíc. l.
  • arašidy – 50 g
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Filet z tresky nakrájame na malé kocky a vložíme do misy. Pridajte 3 polievkové lyžice. l. teriyaki omáčka, soľ, korenie a premiešajte. Nechajte 15 minút marinovať.

2. Brokolicu rozoberieme na ružičky a po uvarení varíme 5 minút v osolenej vode. Vývar sceďte.

3. Pripravte rezance podľa návodu na obale.

4. Na panvici zohrejte rastlinný olej a tresku jednoškvrnnú opečte do zlatista, 5 minút. K rybám pridajte rezance a brokolicu, nalejte 3 polievkové lyžice. l. teriyaki omáčku a zohrievajte na strednom ohni ďalšie 2 minúty. Rozdeľte medzi taniere. Pred podávaním nahrubo nasekajte arašidy a posypte nimi pokrm.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nemáte po ruke omáčku teriyaki, k jedlu sa vám hodí obyčajná sójová omáčka.

Mimochodom

Pred podávaním môžeme arašidy zľahka opražiť na suchej panvici bez oleja.

Mäsové guľky z tresky a lososa

Z mletých rýb môžete pripraviť nielen kotlety, ale aj mäsové guľky. Podávajte ich s varenými zemiakmi alebo ryžou, posypané nasekanými bylinkami.

Mäsové guľky z 2 druhov rýb
Mäsové guľky z 2 druhov rýb

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • lososová tesha – 600 g
  • filé z tresky jednoškvrnnej – 500 g
  • veľmi suchý tučný tvaroh – 150 g
  • veľká cibuľa – 1 ks.
  • vajcia – 1 ks.
  • žĺtok – 1 ks.
  • kôpor – 1 stredný zväzok
  • rozpustené maslo
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 200°C. Ošúpte a náhodne nakrájajte cibuľu. Na panvici rozpustíme pár lyžíc masla, pridáme cibuľu, soľ a na miernom ohni opekáme asi 15 minút. Cibuľa by nemala veľmi meniť farbu. Rozdrvte ho mixérom spolu s tvarohom a vajcom.

2. Odstráňte kožu z kože. Oba druhy rýb nakrájajte ťažkým nožom alebo prejdite cez mlynček na mäso s veľkou mriežkou. Dochutíme soľou, korením a zmiešame so zmesou tvarohu a cibule.

3. Z kôpru odstránime tvrdé stonky, konáre nasekáme nadrobno a pridáme k mletému mäsu. Dôkladne premiešame.

4. Namažte si ruky olejom a vytvarujte z mletého mäsa malé okrúhle hrubé fašírky. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie v určitej vzdialenosti od seba.

5. Fašírky pečieme, kým nie sú uvarené, asi 12 minút. Podávajte horúce.

Poznámka pre hostiteľku

Ak je ryba chudá, ako treska jednoškvrnná, potom použite malý trik: do mletého mäsa pridajte trochu údených mastných rýb, ako je makrela, sumec alebo halibut, rozdrvených alebo nasekaných nožom. Efekt je veľkolepý!

Mimochodom

Mleté ryby môžu a mali by sa používať na všetky jedlá, ktorých recepty sú zvyčajne založené na mletom bravčovom alebo hovädzom mäse. Mleté ryby môžete použiť na prípravu rybieho guláša Bolognese, pripraviť z neho lasagne, naplniť ním cannelloni a zapiecť s paradajkovou omáčkou; variť pastitsio rybie kastról, variť cestoviny v námorníckom štýle, piecť kurnikový koláč s niekoľkými vrstvami plnky oddelenými palacinkami; náplň papriky a inej zeleniny; rolka dolma – nehovoriac o tradičných ruských jarných rolkách, koláčoch a koláčoch.

Kotlety z tresky so syrom a zeleninou

Rybie rezne sú výživné, šťavnaté a mimoriadne zdravé jedlo, ktoré navyše nie je vôbec náročné na prípravu. Mleté mäso je možné rýchlo pomlieť v mlynčeku na mäso, mixéri alebo kuchynskom robote. 30–40 minút – a večera je pripravená!

Kotlety z tresky so syrom a zeleninou
Kotlety z tresky so syrom a zeleninou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • filé z tresky jednoškvrnnej – 500 g
  • mrkva – 1 ks.
  • tvrdý syr – 90 g
  • vajcia – 1 ks.
  • mrazený zelený hrášok – 50 g
  • mrazené alebo…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik